Вт, 2024-04-16, 11:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 20 » Легальний бізнес вбивають популізм та завищені бюджетні очікування, вважають експерти
13:48
Легальний бізнес вбивають популізм та завищені бюджетні очікування, вважають експерти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Занадто оптимістичні макроекономічні прогнози Кабміну в 2013 році на фоні "роздутої" видаткової частини держкошторису штучно формують завищені очікування щодо наповнення бюджету та призводять до невиправданого посилення фіскального тиску на легальний бізнес. Таку думку висловили опитані експерти, передає ZN.UA.

Зокрема, завідувач відділу економіко-математичного моделювання, аналізу та прогнозів НДІ фінансового права Артем Вдовиченко зауважив, що в Україні працює неприродна модель, коли видаткова частина держбюджету формується не з огляду на можливості економіки згенерувати певний обсяг податкових платежів, а спочатку встановлюється необхідний обсяг видатків, а під нього "підганяється" фактично "план" доходів.

"Логіка життя "за статками" полягає у тому, що уряд здійснює приблизну оцінку майбутніх доходів і потім в цих межах планує наступні видатки. В Україні ж все відбувається у зворотному напрямі: не доходи визначають видатки, а навпаки", - зауважив науковець.

З такою оцінкою погоджується й керівник податково-юридичної практики E&Y, голова податкового комітету Європейської бізнес-асоціації Володимир Котенко.

"Такі підходи навряд чи доречно намагатися пояснити виключно потребою виконання державою своїх соціальних зобов'язань (хоча логічність існування деяких з них, до речі, теж не завадило б критично оцінити). У будь-якому випадку формування бюджету виходячи з потреб, а не з наявних можливостей, завжди залишатиме простір для підозр щодо закладання в бюджет витрат на фінансування різних "хотєлок" певних людей", - зауважує.

При цьому як констатує старший радник "Альфа-Банку" (Україна) Роман Шпек, держбюджету в 2013 році недоотримає значні суми доходів "за рахунок масштабу цифр" через невідповідність макропрогнозів (по ВВП, інфляції, курсу) реальному стану речей в економіці.

"Перевищення збирання податків над планом не може вважатися показником ефективності, зокрема, фіскального відомства. Така оцінка повинна відштовхуватися від співвідношення збирання податків і темпів економічного зростання і зростання виробництва. І вже звичайно ефективність не може оцінюватися кількісними показниками перевірок" , - констатує директор аналітичної групи "Da Vinci AG" Анатолій Баронін.

Виконавчий директор "CASE Ukraine" Дмитро Боярчук переконаний, що розробники бюджету мають базуватися на песимістичному сценарії динаміки економіки. Інакше уряд буде приречений на хронічне накопичення боргів, через що на якомусь етапі державу може очікувати невиконання зобов'язань. Крім того, він наголошує, що суспільство має дозріти до усвідомлення потреби контролю за публічними фінансами (у т.ч. на низовому рівні), і передусім, з точки зору видатків.

Нагадаємо, як прогнозували експерти, а підсумками поточного року держбюджет недоотримає, принаймні, 20-45 млрд грн. через сповільнення економіки та невиправдання прогнозів уряду щодо зростання ВВП, інфляції, курсу.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров прогнозує, що Кабінет міністрів підготує і буде готовий подати до Верховної Ради проект держбюджету-2014 у кінці листопада.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: бізнес, експерти, бюджетні очікування, популізм
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ