Пт, 2024-04-19, 02:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 8 » Ліна Костенко переконана, що комплекс меншовартості – це найгірша хвороба українців
17:35
Ліна Костенко переконана, що комплекс меншовартості – це найгірша хвороба українців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Ліна Костенко презентувала у Харкові свій перший прозовий роман "Записки українського самашедшого".

Презентація відбулась у Харківському театрі опери і балету імені Лисенка. Зала на півтори тисячі місць не могла вмістити усіх шанувальників творчості Костенко, і близько тисячі людей не змогли побувати на презентації.

"Я дякую всім і кожному, хто прийшов", - сказала Костенко, звертаючись до аудиторії, яка, стоячи, вітала її тривалими оваціями, передає УНІАН.

Костенко зазначила, що не є феміністкою, але "десь у мене там написано, що мужчини зникають як явище, їхнє місце посіли круті, ерзац, замінники, гібриди... Ну так є... Але при тому, розумієте, я хотіла написати без психологічних похибок, без такого дурного епатажу".

Вона зазначила, що у період написання багато "вчитувалася у Гоголя", геніального автора "Записок сумасшедшего", і розповіла, чому написала "саме записки українського самашедшого".

"Я зрозуміла, що я повинна дати специфіку українського божевілля. Бо в кожній країні, у кожній нації є своя специфіка. Я там у романі написала, у кого яка. Тому що, скажімо, манія величі - це ж хвороба, "псіхіческая болєзнь". Але комплекс меншовартості – це гірша хвороба. А ми звикли. Розумієте? Нам нав'язують, а ми звикли. У нас незалежна країна, а політики закликають встати з колін", – сказала поетеса.

"Це, – додала Костенко, – нав'язані стереотипи. Мене зацікавило, чому цей народ терпить. Десь у мене там написано, що мужчини імперських націй діють з позиції сили, мужчини поневолених, але гордих націй, – вони пручаються. А наші оце думають, що якось воно буде. А не буде, тому що принижена людина ніколи не стане людиною. І оце все мене мучило, і я подумала: напишу я специфіку українського божевілля".

Пояснюючи, чому вирішила написати "саме записки українського самашедшого", Костенко сказала: "Не тільки тому, що в нас суржик дуже розвинутий. Написати записки українського божевільного - це дуже серйозно. Це треба писати про божевільного. А я ж то написала про нормальну людину, зашугану, розумієте, у нашому суспільстві, в такій ситуації, і там ще невідомо, хто самашедший – чи ми, чи вони. Через те я так трошки зробила таке, знаєте, забрало, ніби я пишу про самашедшого".

Костенко повідомила, що зібраного нею матеріалу – "і світового, і українського" - було дуже багато, і цього вистачить ще на один роман. "Написалося того всього, що навіть не помістилося в цей роман, і в мене другий роман – від жінки, отам вже я буду вільна", – сказала вона.

Зустріч тривала кілька годин. У вечорі також взяли участь директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Іван Малкович, лікар і бард Ольга Богомолець, а також Тарас Компаніченко з гуртом "Хорея Козацька".

Зазначимо, 25 січня у Рівному письменниця Костенко розпочала творчий тур Україною, під час якого презентуватиме свій роман "Записки українського самашедшого".

31 січня творчий вечір письменниці відбувся у столиці України в театрі ім. Івана Франка за повного аншлагу.

Творчий тур Костенко містами України триватиме до 16 лютого. Попереду - зустрічі із шанувальниками у Кривому Розі, Львові та Острозі.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 885 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ