Сб, 2024-04-20, 10:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 3 » Літака президента Болівії Франція і Португалія не пропустили: на борту міг бути Сноуден
10:15
Літака президента Болівії Франція і Португалія не пропустили: на борту міг бути Сноуден
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Влада Франції та Португалії заборонила проліт літака президента Болівії Ево Моралеса, що вилетів з Москви ввечері у вівторок, 2 липня, через свій повітряний простір.

За наявною інформацією, влада Португалії скасувала дозвіл на дозаправлення літака Моралеса у Лісабоні, а Франція не дозволила йому увійти у свій повітряний простір.

За даними teleSUR, таке рішення Парижа і Лісабона пов'язано з підозрами, що на його борту міг перебувати колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден.

Після цього літак болівійського президента перенаправили до Австрії. Як зазначає телеканал, лайнер, з бортовим номером FAB-001, здійснив незаплановану посадку в аеропорту Відня орієнтовно о 22.25 за місцевим часом (23.25 за Києвом) у вівторок, 2 липня.

В аеропорту австрійської столиці підтвердили інформацію про посадку літака президента Болівії, передає ИТАР-ТАСС з посиланням на джерело у наземних службах повітряної гавані. За словами джерела, рейс "обслуговується в центрі ділової авіації".

У свою чергу глава МЗС Болівії Давид Чокеуанка Сеспедес заявив, що Сноудена немає на борту літака Моралеса. "Можливості того, щоб на борту виявився ще один пасажир, окрім офіційно заявлених на цей політ, не було", - сказав міністр, слова якого наводить телеканал teleSUR.

"Ми не знаємо, хто вигадав цю неправду, - сказав глава зовнішньополітичного відомства Болівії. - Але ми маємо намір виступити перед міжнародним співтовариством з осудом несправедливості стосовно президента Ево Моралеса".

За його словами, йдеться про "дискримінацію" болівійського лідера, в результаті якої "під загрозу було поставлено життя президента".

Болівія вимагатиме пояснень від Франції та Португалії у зв'язку із забороною на проліт літака Моралеса, пообіцяв Сеспедес.

Раніше повідомлялося, що болівійський лідер не відкинув можливості розглянути прохання Сноудена про політичний притулок. Однак, як заявив віце-президент південноамериканської республіки Альваро Гарсія Лінера, який тимчасово керує країною за відсутності глави держави, Болівія не отримувала офіційного запиту від колишнього співробітника ЦРУ на надання політичного притулку.

"Офіційний запит не надходив", - сказав Лінера. За словами віце-президента, у списку країн, що з'явився в Інтернеті, Болівія згадується серед "можливих держав, де той (Сноуден) міг би просити політичний притулок".

Якби такий запит був отриманий, то глава держави Ево Моралес вже дав би вказівку вивчити таку можливість, додав Гарсія Лінера.

Батько похвалив Сноудена: той "піднімає американський народ на протидію все більшій загрозі тиранії"

Батько Едварда Сноудена звернувся до нього з відкритим схвальним листом. За його словами, зробити цей крок його змусила неможливість безпосередньо поспілкуватися з сином.

Лонні Сноуден склав листа разом з адвокатом, передає ИТАР-ТАСС з посиланням на місцеві ЗМІ. Батько хвалить сина за те, що той "піднімає американський народ на протидію дедалі сильнішій загрозі тиранії".

Раніше повідомлялося, що батько не вважає сина зрадником, хоч той і переступив закон: "У даний момент я не вважаю, що він вчинив зраду. Він порушив закон США у тому сенсі, що він поширив секретну інформацію... Він зрадив свій уряд. Але я не вважаю, що він зрадив народ Сполучених Штатів".

Тоді ж Лонні Сноуден назвав три умови, на яких його син міг би здатися на милість рідного правосуддя: Едвард повинен сам вибрати, де його судитимуть; він не хоче давати підписку про нерозголошення; і не хоче, щоб його брали під варту.

29-річний Едвард Сноуден - колишній співробітник ЦРУ США, працював останнім часом за контрактом в Агентстві національної безпеки, що займається електронною розвідкою.

Втікши зі США, він викрив секретні шпигунські програми, що здійснюються цим відомством у самій Америці та по всьому світу. Це викликало колосальний скандал, що далі набирає обертів.

Американський журналіст Гленн Грінуолд, кореспондент британської газети The Guardian, яка публікує сенсаційні одкровення Сноудена і вже півроку підтримує з ним довірчий контакт, заявив у вівторок, 2 липня, в ефірі телеканалу Fox, що на підході нові витоки, від яких світ "буде шокований".

"Стривайте трохи і все дізнаєтеся", - сказав Грінуолд, не розкриваючи додаткових подробиць.

Міністр оборони Болівії: "це інтриги США"

За вимушеною посадкою у Відні літака президента Болівії стоять Сполучені Штати. Таку думку висловив міністр оборони Болівії Рубен Сааведра.

"Ми засуджуємо образливі дії із загрозою для життя президента", - сказав він.

Сааведра вважає, що Держдепартамент США "шляхом залякування" чинив тиск на "деякі країни Європи".

Глава МЗС Венесуели: "це беззаконня"

Міністр закордонних справ Венесуели Еліас Хауа різко засудив заборону влади Франції та Португалії на проліт літака президента Болівії, який повертався з Росії на батьківщину.

"Закликаємо всі країни Латинської Америки і Карибського басейну висловитися проти цього беззаконня", - заявив він в інтерв'ю телеканалу "Венесолана де телевісьйон".

Глава МЗС Венесуели підкреслив, що французька та португальська влада, яка не знала про те, який запас пального у літака Моралеса, по суті "скоїла замах на лідера суверенної держави".

Венесуельська влада "покладає на уряд Сполучених Штатів і на всі уряди, які відмовили у дозволі на проліт президентського літака, відповідальність за життя Ево Моралеса".

На думку Хауа, переслідування Сноудена "має тоталітарний характер". Він також зазначив, що встановлює контакти зі своїми латиноамериканськими колегами, щоб дати колективну відповідь на грубе порушення міжнародних угод.

Еквадор скликає екстрену нараду УНАСУР

Еквадор скличе екстрену нараду Союзу південноамериканських націй (УНАСУР) у зв'язку з ситуацією навколо літака президента Болівії Ево Моралеса. Про це заявив міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патіньйо.

За його словами, дії Франції і Португалії стали "величезною образою" Ево Моралеса.

Про терміни і місце зустрічі глав держав найбільшого об'єднання Південної Америки міністр закордонних справ Еквадору не повідомив.

Сноудена на борту не було, підтвердив МЗС Австрії

Едварда Сноудена на борту літака болівійського президента Ево Моралеса, що приземлився вночі проти середи у Відні, не було. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на прес-секретаря МЗС Австрії Александра Шалленберга.

"Інформація про те, що на борту був Сноуден, не відповідає дійсності", - сказав він.

За його словами, президент Болівії вилетить з Відня у середу вранці, 3 липня. "Жодних офіційних контактів по лінії МЗС з ним не заплановано", - додав Шалленберг.

Франція анулювала свою заборону

Франція дала дозвіл літаку президента Болівії Ево Моралеса здійснити політ через свій повітряний простір. Про це, як повідомляють місцеві ЗМІ, заявив міністр оборони Болівії Рубен Сааведра.

Нагадаємо, 2 липня стало відомо, що близько десяти країн Євросоюзу відмовилися надати екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену політичного притулку. Йдеться про Німеччину, Іспанію, Австрію, Ірландію, Фінляндію, Норвегію, Польщу та Швейцарію. Відмовляючи у притулку, всі ці країни послалися на те, що Сноуден не перебуває на їхній території.

У міністерстві закордонних справ Індії заявили, що провели перевірку і дійшли висновку, що не бачать підстав для надання притулку. Ще однією країною, яка відмовила Сноудену, стала Бразилія.

Зазначимо, сайт WikiLeaks раніше опублікував список країн, до яких екс-співробітник ЦРУ Сноуден звертався з проханням про надання політичного притулку. Там налічується 21 країна, разом із Росією. Також Сноуден звинуватив президента США Барака Обаму в тиску на ці країни.

Зазначимо, що колишній технічний фахівець ЦРУ і донедавна співробітник консалтингової фірми Сноуден на початку червня повідав журналістам, що АНБ і ФБР ось вже декілька років мають прямий доступ до серверів таких компаній, як Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, YouTube, PalTalk, AOL, Apple. Згідно з розкритими ним секретними відомостями, спецслужби збирають аудіо- і відеофайли, фотографії, електронне листування, документи і дані про підключення користувачів до тих чи тих сайтів, що дозволяє їм "протягом певного часу стежити за пересуваннями і контактами різних людей".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: Сноуден, Франція і Португалія, літака президента Боліві
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ