Сб, 2024-04-20, 15:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 6 » Лівійські повстанці розкритикували дії НАТО
10:51
Лівійські повстанці розкритикували дії НАТО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
.

Повітряна війна в небі над Лівією спочатку надихнула супротивників Муаммара Каддафі, але тепер призвела до конфлікту повстанців з силами НАТО. Лівійські повстанці звинуватили Альянс в повільності і заявили, що НАТО не виправдовує покладені на нього надії, передає ИТАР-ТАСС.

"Ми розчарувалися в НАТО, яке не дало нам того, чого ми хотіли. Вони просили нас не використовувати наші літаки, а сам Альянс діє дуже повільно, що дає можливість військам Муаммара Каддафі просуватися вперед і вбивати людей", - заявив у вівторок у Бенгазі Абдель Фаттах Юніс, колишній секретар Головного народного комітету внутрішніх справ (МВС) Джамахірії, який очолив днями єдине військове командування опозиції.

- Прокурор у Гаазі звинувачує Каддафі у злочинах
- Пентагон готовий проводити в Лівії самостійні операції, без НАТО
- Повстанці почали продавати нафту

Юніс навів приклад обложеного міста Місурата (200 км на схід від Тріполі), де, за його словами, щодня гинуть мирні жителі та яке піддалося геноциду в прямому сенсі цього слова, передають Бі-Бі-Сі.

Крім того, командувач повстанців розкритикував занадто забюрократизовані, за його словами, процедури всередині Альянсу, через що початок операції проти сил Каддафі було відкладено на кілька годин. Юніс заявив, що НАТО в змозі відкинути сили Каддафі від обложеної Місурати - єдиного утримуваного повстанцями великого міста в західній частині країни.

За словами Юніса, НАТО побоюється загибелі серед мирних жителів, у той час як "там, де є війська Каддафі, мирних жителів немає". "Якщо НАТО почекає ще тиждень, Місурати не буде, - заявив генерал репортерам в Бенгазі. - Ви нікого там не знайдете".

Начальник генштабу так званої Лівійської національно-визвольної армії підкреслив, що Північноатлантичному альянсу необхідно робити свою роботу належним чином, інакше повстанці змушені будуть звернутися до Ради Безпеки ООН з проханням призупинити операцію сил коаліції. Він також виступив з критикою на адресу ООН, яка, на його переконання, закинувши НАТО в небо над Лівією, сама нічого не робить.

У НАТО заявляють, що продовжують операцію, і Місурата залишається головним пріоритетом коаліції. Представники Північноатлантичного альянсу заявляють, що повітряні удари скоротили військові можливості сил Каддафі приблизно на третину, проте командування лівійської армії навмисно перекидає озброєння й техніку в густонаселені райони, що ускладнює ведення операції.

"Коли людей використовують як щит, ми не вступаємо в бій", - заявив високопоставлений представник штабу НАТО у Брюсселі бригадний генерал Марк ван Ум.

Тим часом міністр закордонних справ Австралії Кевін Радд в інтерв'ю телеканалу ABC заявив сьогодні, що західна інтервенція до Лівії може з часом розширитися і вийти за межі нинішніх форм протистояння.

РБ ООН 17 березня ухвалила резолюцію, що передбачає запровадження безполітної зони над Лівією і відкриває можливість іноземного військового втручання в ситуацію в цій північноафриканській країні. В операції коаліційних сил, що почалася 19 березня, взяли участь, зокрема, Великобританія, Франція, США, Канада, Бельгія, Італія, Іспанія, Данія, Норвегія.

31 березня керівництво кампанією в Лівії повністю перейшло до представників командування НАТО. Метою операції Північноатлантичного альянсу, що отримала умовне найменування "Об'єднаний захисник", є забезпечення ембарго на постачання зброї, безполітної зони і заходів задля захисту цивільного населення.

Літаки країн НАТО, що беруть участь в операції в Лівії, щодня здійснюють десятки бойових вильотів. Проте, всупереч очікуванням експертів, вірні Каддафі сили зберігають боєздатність і продовжують тіснити бунтівників.

Прокурор у Гаазі звинувачує Каддафі у злочинах

"Вбивства мирних жителів у Лівії здійснювалися за заздалегідь розробленим урядом Каддафі планом", - заявив головний прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо.

За версією прокурора, таким чином лівійська влада намагалася уникнути повторення туніського сценарію, де масові громадянські протести призвели до падіння уряду і відставки президента країни.

Як стверджує Луїс Морено-Окампо, у розпорядженні Міжнародного кримінального суду є всі докази того, що Каддафі вбивав мирне населення заради того, щоб утриматися при владі.

Пентагон готовий проводити в Лівії самостійні операції, без НАТО

Глава Африканського командування ПС США генерал Картер Хем заявив у вівторок на слуханнях в Конгресі, що США зберігають за собою право проведення самостійних військових операцій у Лівії, незважаючи на передачу командування НАТО.

"Завжди існує ймовірність окремих військових операцій США в односторонньому порядку, - сказав Хем. - Наприклад, щоб визволити пілота збитого літака. Якщо щось подібне станеться, то відповідальність за виконання цього завдання ляже на плечі Африканського командування".

Генерал повідомив, що США продовжують використовувати свою авіацію - винищувачі, повітряні танкери-дозаправників, розвідувальні літаки - для забезпечення безполітної зони над Лівією. Однак, за його словами, кількість вильотів скорочується.

Адміністрація Барака Обами раніше ухвалила рішення поступово знижувати участь американських ВПС і ВМС у військовій операції в Лівії. Однак, як зазначають у Пентагоні, якщо ситуація в цій країні погіршиться і НАТО попросить США знову задіяти свої бомбардувальники і штурмовики, а також крилаті ракети Tomahawk, то американські військовослужбовці будуть готові це зробити.

Повстанці почали продавати нафту

Видання про судноплавство Lloyds List повідомило, що в порт Тобрук (контролюється повстанцями) на сході країни у вівторок прибув перший танкер. Втім, представники повстанців не змогли підтвердити цю інформацію. Повідомляється, що судно, яке належить грецькій компанії, може перевезти нафти на суму близько 100 млн доларів.

З початку заворушень, що переросли у громадянську війну, нафтовий експорт з Лівії повністю припинився. Внаслідок цього ціни на "чорне золото" піднялися до максимальних за останні два з половиною роки значень.

Посередником в операції виступає Катар, який забезпечує юридичний супровід постачань. Судячи з усього, врешті-решт нафта виявиться на одному з європейських нафтопереробних заводів, які і раніше працювали з лівійською сировиною.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 934 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ