Вт, 2024-04-23, 19:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 22 » Лівійські повстанці штурмом захопили столицю. Бої тривають
13:14
Лівійські повстанці штурмом захопили столицю. Бої тривають
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

На Зеленій площі в центральному Тріполі лівійські повстанці, що дісталися туди, влаштували сьогодні шумну урочистість в ознаменування захоплення столиці.

Кульмінація операції повстанців "Русалка" супроводжувалася стрільбою в повітря, ревом автомобільних клаксонів і гучними криками тріумфування.

Подібний мітинг у супроводі фейєрверків проходить і в другому за величиною місті країни - Бенгазі.

Збуджені люди на головній площі Тріполі, яка усі останні місяці регулярно приймала проурядові демонстрації, жваво жестикулювали і розмахували прапорами опозиції (колишній королівський прапор Лівії), виражаючи свої почуття.

Повстанці також висловлюють бажання, щоб Каддафі з'явився перед судом на території Лівії. Проте доки місцезнаходження полковника як і раніше невідоме.

Тим часом з'явилися повідомлення про мародерство в одному з престижних готелів Тріполі - Rixos. Як прокоментував ці вісті в ефірі телеканалу один з повстанців, це нехороший знак.

Зелена площа знаходиться в північній частині Тріполі, у безпосередній близькості від берега Середземного моря.

Як зазначається, повстанці, що просувалися в неділю по прибережній трасі із заходу, зустріли на своєму шляху мало або ніякого опору з боку урядових сил. Вогонь по них, переважно, вели снайпери.

Бригада, що забезпечувала безпеку Каддафі, здалася в полон повстанцям

Бригада, що відповідає за безпеку лідера Лівії Муамара Каддафі, здалася в полон повстанців і складає свою зброю, повідомляє в понеділок агентство Reuters з посиланням на телеканал Аль-Джазіра.

Протягом останньої доби з Тріполі надходять повідомлення про перехід нових районів під контроль противників Каддафі.

За даними британського телеканалу Sky TV, натовпи лівійців вітають загони повстанців, що вступили до столиці із заходу, а ознак опору сил лідера країни Муамара Каддафі немає.

Кількість жертв боїв у Тріполі між силами Каддафі та повстанцями, за даними влади, за минулу ніч склала 376 чоловік з двох сторін, більше тисячі людей отримали поранення.

У неділю Каддафі виступив з черговим аудіозверненням по державному телебаченню, в якому закликав "всіх чоловіків і жінок встати на захист Тріполі".

Крім того, Каддафі готовий вступити в прямі переговори з головою Національної перехідної ради Лівії Мустафою Абдель Джалілем.

Уряд Каддафі готовий до негайного початку переговорів і закликав до припинення атак повстанців.

У Лівії було обстріляне судно, яке прибуло для евакуації іноземців

Мальтійське судно, яке повинно було евакуювати зі столиці Лівії Тріполі іноземців, потрапило під вогонь і не змогло увійти в гавань. Про це повідомило польське інформаційне агентство PAP.

За даними МЗС Польщі, корабель повинен був вивезти з Тріполі групу мальтійців і польську жінку з трьома дітьми. Про жертви обстрілу судна не повідомляється.

Троє синів Каддафі заарештовано. Старшого хотіли застрелити в прямому ефірі

Син і наступник Каддафі Сейф Аль-Іслам, за даними Reuters, разом з охороною здався в полон. На даний момент йдуть переговори про його передачу до Міжнародного карного суду в Гаазі. Ще два сини - Мухаммед і Саад Каддафі - захоплені.

Мухаммед Каддафі піддався озброєному нападу прямо під час інтерв'ю, яке він давав в ніч на понеділок телеканалу Al Jazeera. "Мене атакують прямо зараз в моєму будинку", - сказав Мухаммед Каддафі, який практично не займався політичною діяльністю.

"Мій будинок оточили озброєні люди, і вони стріляють, цілячись в мої вікна", - заявив він, встигнувши підкреслити, що повстанці помістили його під домашній арешт і обіцяли забезпечити його безпеку. Інтерв'ю урвалося. За деякою інформацією в результаті стрільби Мухаммед Каддафі не постраждав.

Доля самого Каддафі невідома. У ніч на понеділок агентство Reuters навіть повідомило з посиланням на Міжнародний карний суд, що полковник захоплений, проте пізніше ця інформація була спростована.

За деякими даними, Каддафі відмовляється йти у відставку і пропонує припинити військові дії і сісти за стіл переговорів.

У недільних сутичках в Тріполі загинуло майже 1500 осіб

Прес-секретар лівійського уряду Муса Ібрагім повідомив, що в результаті недільних сутичок в Тріполі загинули 1500 осіб. За його словами, лікарні міста не можуть впоратися з напливом постраждалих.

Він сказав, що поранення отримали 5 тис осіб.

Муса Ібрагім звернувся до НАТО, вимагаючи зупинити наступ повстанців і провести переговори без попередніх умов.

Водночас, уряд Великобританії заявляє, що "кінець Каддафі близький". Великобританія закликає Муаммара Каддафі піти.

Керівники опозиціонерів закликають не мстити прибічникам Каддафі

Прибічники опозиції, що займають столицю Лівії Тріполі, не повинні мстити співгромадянам, що досі виступали на підтримку Муамара Каддафі, заявив в понеділок один з лідерів опозиційної Національної ради Махмуд Джибріль.

"Сьогодні ми святкуємо перемогу. Я закликаю вас виявити відповідальність і прислухатися до того, що вам підказує совість: не треба мстити, грабувати. Не нападайте на іноземців і відноситеся з повагою до полонеників", - сказав він.

Джибріль, що очолює уряд, сформований Національному радою, також попередив, що в Тріполі все ще продовжують опір деякі прибічники Каддафі. "Я попереджаю вас, що прибічники Каддафі все ще продовжують діяти в деяких зонах в Тріполі і в його передмістях. Треба бути обережними. Боротьба ще не закінчена. Проте, можливо, через декілька годин ми отримаємо повну перемогу", - сказав він.

Повстанці захопили будівлю держрадіо і вернули в країну Інтернет

Повстанці в понеділок захопили будівлю державної радіостанції в столиці країни Тріполі. Пряма трансляція блокована, показують програми в записі.

Державне телебачення Лівії одночасно перервало пряме мовлення, пояснивши це поломкою обладнання.

При цьому, як повідомляє агентство France Press, уперше за шість місяців в Тріполі запрацював інтернет. Також повстанці оголосили про початок роботи своєї нової радіостанції.

Сили прихильників повалення лівійського лідера 21 серпня заявили про захоплення бази урядових військ на підступах до Тріполі, було захоплено казарми, склад зі зброєю і боєприпасами.

Нагадаємо, командування повстанських сил провело перший наступ на війська Каддафі, що укріпилися в столиці Лівії, в ніч на 21 серпня. Пізніше передові загони заколотників вступили в бій з урядовими силами на підступах до Тріполі і, за повідомленнями західних ЗМІ, на околицях столиці.

Раніше агентства повідомляли про те, що основні сили прихильників повалення режиму Муамара Каддафі знаходяться за 30 кілометрів від столиці країни. Між тим, підконтрольна Муаммару Каддафі влада Лівії закликала повстанців і НАТО до негайного припинення вогню.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1044 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ