Пт, 2024-04-19, 00:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Лукашенко домовляється з Україною про альтернативний енерготранзит
15:42
Лукашенко домовляється з Україною про альтернативний енерготранзит
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

   Президент Бєларусі Олександр Лукашенко заявляє, що Бєларусь веде переговори з Україною про будівництво на Чорному морі терміналів для приймання зрідженого газу. Про це Лукашенко заявив на прес-конференції для російських журналістів, стенограма якої розміщена на офіційному сайті президента Бєларусі.

"Ви, напевно, знаєте, що "Газпром" вже позиції лідера втратив. Сьогодні і ми прямо заявляємо, що ведемо переговори про будівництво на Балтиці або на Чорному морі в Україні терміналів для приймання зрідженого газу", - сказав він.

"Розумієте, знову ж таки безмозкість. Нас лякають: "Північний потік", "Південний потік", відмовимося від транзиту через Бєларусь. То й не треба! Кажуть, закриємо під Смоленськом засувку. Закривайте! Але ми в труби, що звільнилися, заведемо розріджений на Балтиці газ. 300 млн доларів коштує завод, і запускаємо газ в ці труби. А вони куди йдуть? До Польщі, Німеччини, Чехії і далі. І якщо тут буде 150 доларів, а "Газпром" за 220 пропонує, ясно, на кого працюватимуть ці труби. Хоча б про це подумали елементарно. Те ж саме і щодо нафти", - сказав Лукашенко.

Президент Бєларусі зазначив, що російське ВАТ "Газпром" втрачає першість на газовому ринку Європи. "Газпром" сьогодні "шльопнувся" в Європі. Катар і Норвегія захопили першість у постачаннях газу. Зріджують, розріджують, продаючи по 167 доларів на спотових ринках. А нам з Росії обіцяють вже по 210. Кому потрібний ваш газ там? Так це "втупу" йде втрата ринку", - доводить Лукашенко.

"Що, завтра Росія пустить казахстанський газ у свою трубу? Без цього не буде ЄЕП. А сьогодні йде тяганина. І ми поки як сторонні спостерігачі в цьому. Тому що чекаємо, коли домовиться Росія з Казахстаном. Нам це буде вигідно. Ми - транзитна країна. Через нас йдуть труби. Будь ласка, користуйтеся. Невдовзі ви багато що відчуєте. Це поки що вам центральні ЗМІ товкмачать, що ви вирішуєте всі проблеми. Що у вас їх немає. Хоча, як люди досвідчені, ви, напевно, знаєте, що "Газпром" вже позиції лідера втратив", - вважає він.

Україна почала приймати венесуельську нафту для Бєларусі у квітні 2010 року. Мінтранс вже допускає перехід у аверсний режим роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" за умови гарантування Бєларуссю щорічного прокачування венесуельської нафти в обсязі понад 9 млн тонн на рік.

Лукашенко каже, що Росія не платить за військові бази, а ЧФ РФ нема кому протидіяти

Президент Бєларусі також вважає недоцільним вирішення Росії про розвиток Чорноморського флоту в Криму. "Пам'ятаєте, ви підписали угоду про Чорноморський флот? Не знаю, треба він там вам, не треба... Проти кого ви там збираєтеся воювати? Кому протидіяти?" - питає він.

"Розвивали б, може, флот на Тихому океані, в Атлантиці... А в Чорному морі? Господь з вами, підписали. Стільки радості! Й одразу докір. А дивіться, бєларуси, як треба домовлятися", - сказав Лукашенко.

Президент Бєларусі нагадав, що на території Бєларусі на безкоштовній основі існують дві бєларусько-російські військові бази. "Я Медведєву нагадав: ти ж головнокомандувач. Ти маєш знати, що у тебе тут дві потужні бази, які щогодини, щодня працюють. Одна з них про раннє попередження про ракетний напад в Брестській області. Друга, яка веде в Атлантиці усі ваші підводні човни, зокрема ядерні, здійснює зв'язок. Скільки ви платите нам? Нуль! А там скільки заплатили? 40 млрд доларів? Ми не просимо у вас грошей. Ми хочемо, щоб до нас по-людськи ставилися. А в економіці людські взаємини - коли суб'єкти господарювання працюють. На ринку загальному конкурують, а на зовнішніх ринках як союзники і партнери разом просувають свою продукцію", - додав він.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1019 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ