Пт, 2024-03-29, 15:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 13 » Лукашенко хоче відокремити церкву від РПЦ і вимкнув російське ТБ
15:32
Лукашенко хоче відокремити церкву від РПЦ і вимкнув російське ТБ
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

  Президент Бєларусі Олександр Лукашенко під час нещодавнього візиту в Туреччину на зустрічі з патріархом Константинопольським Варфоломієм міг обговорювати можливість автокефалії бєларуської церкви, повідомило виданню "Газета.ru" джерело в оточенні глави Беларуської православної церкви Митрополита Мінського й Слуцького Філарета.

Офіційно в адміністрації президента Бєларусі й в екзархаті інформацію не підтверджують. Співробітника академії при президенті Бєларусі, що порушив цю тему, було негайно знято з посади.

Як вважають російські експерти, незважаючи на загострення конфлікту з Москвою, Лукашенко навряд чи піде на відокремлення місцевої церкви від РПЦ, тому що для цього немає жодних передумов - ані парафіяни, ані духівництво не підтримують ідею автокефалії. Отже, якщо розмова справді мала місце, єдиною метою Лукашенко було подражнити Москву.

Про те, що однією з тем бесіди могла стати можлива автокефалія бєларуських православних, відразу після зустрічі повідомили кілька грецьких телеканалів. Наступного дня цю інформацію підтвердив експерт бєларуської Академії управління при президенті, пов'язаної з адміністрацією Лукашенка, Сергій Шиптенко. Як зазначив експерт, Константинопольський патріарх відомий підтримкою розкольницьких груп і підтримує курс на автокефалізацію православних церков по усьому світу.

Шиптенко припустив, що питання автокефалії бєларуської церкви могли обговорювати під час візиту Лукашенка. Через два дні Шиптенка було звільнено з академії за формальним приводом, однак експерти вважають, що справжньою причиною його зняття з посади стали саме коментарі із приводу зустрічі Лукашенка з патріархом Варфоломієм.

Нагадаємо, що автокефальні настрої вже давно спостерігаються в Україні. Два роки тому під час візиту Константинопольського патріарха Варфоломія тодішній президент країни Віктор Ющенко попросив його сприяти наданню автокефалії Української православної церкви. Поки що канонічна УПЦ перебуває в юрисдикції Московського патріархату, існує також неканонічна Українська православна церква Київського патріархату.

В Росії вважають, що Константинопольський патріарх Варфоломій навряд чи буде готовий підтримати ідею автокефалії Мінська. У травні під час візиту в Росію він давав високу оцінку взаємодії керівництва РФ із Російською православною церквою. Предстоятель тоді висловив подяку президенту РФ Дмитру Медведєву й прем'єр-міністру Володимиру Путіну, назвавши їх "великими християнськими керівниками".

У Бєларусі закрито російські телеканали

Тим часом у Москві готуються до нової атаки на Лукашенка. Останніми випадами проти Лукашенка в російських ЗМІ став сюжет Першого каналу про вибори в Бєларусі й четвертий фільм НТВ серіалу "Хрещений батька". У середу в столиці пройде зустріч голови адміністрації президента РФ Сергія Наришкіна з бєларуськими журналістами.

Сайт "Хартія'97" у середу повідомив про подію, яка може бути пов'язана з майбутньою зустріччю Наришкіна з журналістами. За даними видання, сьогодні вранці було припинено трансляцію російських каналів ОРТ, НТВ і РТР на Бєларусь. По даним Беларуської державної телерадіокомпанії, трансляцію російських каналів припинено через "технічну профілактику". У цій інформації можна засумніватися, вивчивши програму телепередач на 13 жовтня - очевидно, що про жодну профілактику в телекомпаніях не підозрювали.

Як писали іноземні ЗМІ, люта і навмисно публічна "словесна війна" між Бєларуссю і Росією наводить на думку, що Кремль припиняє підтримку Лукашенка і дає зрозуміти це бєларусам напередодні виборів. Москві терпець увірвався у відносинах із союзною Бєларуссю та її авторитарним президентом.

1 жовтня Олександр Лукашенко звинуватив Москву в розв'язуванні інформаційної війни проти бєларуської влади напередодні президентських виборів.

4 жовтня Дмитро Медведєв звинуватив Олександра Лукашенка в тому, що той намагається зробити Росію одним з головних ворогів своєї країни.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1016 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ