Чт, 2024-03-28, 12:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 22 » Лукашенко перекрив транзит російського газу до Європи
16:34
Лукашенко перекрив транзит російського газу до Європи
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Президент Бєларусі Олександр Лукашенко сьогодні, 22 червня, дав розпорядження перекрити транзит російського газу до Європи. В ході зустрічі з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим Лукашенко розпорядився перекрити транзит, поки "Газпром" не погасить борг за транзит в сумі 260 млн дол, передає "Інтерфакс-Україна".
Водночас Лукашенко запропонував провести взаємозалік боргу країни за поставлений російський газ і заборгованості ВАТ "Газпром" за транзит. "Ми вам дамо 192 млн дол (борг Бєларусі за поставлений російський газ), ви нам - 260 млн дол (борг "Газпрому" за транзит газу), проведіть залік, різницю переведіть нам. Тоді закриємо це питання", - сказав Лукашенко в ході зустрічі з Лавровим.

"Не ми винні "Газпрому". "Газпром" винен нам 70 млн дол, якщо провести залік 260 млн дол за транзит, і 190 млн дол за 4 місяці, які утворилися, поки ми вели переговори (про збереження в 2010 році торішніх умов оплати російського газу)", - сказав президент.

Він підкреслив, що Бєларусь "намагалася домовитися з російськими партнерами, у тому числі і на вищому рівні" про збереження умов оплати. "На 1 травня ми не домовилися", - сказав Лукашенко.

Він додав, що платіж за постачання газу в травні Бєларусь провела в повному обсязі, тобто з урахуванням того підвищення ціни на газ, як того вимагав "Газпром".

Водночас прес-секретар міністерства енергетики Бєларусі Людмила Зенькович повідомила, що "22 червня 2010 року ВАТ "Белтрансгаз", не чекаючи перерахування грошових коштів за здійснений в травні транзит російського газу по білоруській ГТС і ділянці газопроводу "Ямал-Європа" в країни Європи, в повному обсязі провело розрахунок з "Газпромом" за спожитий республікою Бєларусь в травні природний газ".

Як відомо, "Газпром" сьогодні вранці вдвічі знизив поставки газу в Бєларусь, до 30 відсотків від планових обсягів, повідомив глава компанії Олексій Міллер. "За минулу добу Бєларусь не зробила жодних дій для погашення заборгованості за постачання російського газу, і з 10 години ранку (за московським часом) 22 червня вводиться обмеження на планові обсяги поставок до Республіки Бєларусь на 30%", - сказав Міллер.

Раніше Міллер заявив, що з 10.00 21 червня Росія запровадила режим обмеження постачань газу до Бєларусі на 15% з подальшим збільшенням цього обсягу до 85%. "Закінчився відведений термін - п'ять днів, який був даний білоруській стороні для врегулювання питань заборгованості за постачання російського газу", - сказав Міллер.

"Заборгованість не погашена, і з 10 години ранку московського часу 21 червня 2010 року запроваджується режим обмеження постачання російського газу в Республіку Бєларусь на 15% від обсягів планового добового постачання газу з поступовим виходом на рівень обмеження до 85%, пропорційно заборгованості", - заявив глава "Газпрому".

Російська сторона оцінює заборгованість Мінська за постачання газу в 192 млн доларів.

У той самий час представник "Белтрансгазу" назвав незаконним і необґрунтованим зроблене "Газпромом" обмеження постачань газу. "Наша позиція полягає в тому, що зроблене обмеження постачань газу до Бєларусі є незаконним і необґрунтованим, воно нічим не задокументоване", - заявив з цього приводу представник "Белтрансгазу".

Напередодні Міллер заявив, що Росія може перенаправити білоруські транзитні потоки газу до Європи через Україну.

Тим часом білоруська сторона 21 червня увечері заявила, що до 23 червня сплатить травневі поставки газу, а газовий борг перед російською стороною "Белтрансгаз" погасить до 5 липня.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов в бесіді з журналістами визнав наявність боргу за транспортування газу через Бєларусь, який з'явився не з вини російської сторони.

"Так, заборгованість існує. Бєларусь з початку року не підписує акту виконаних робіт за транзит, і це не дає змоги оплатити цю заборгованість. Ми очікуємо рішучих якнайшвидших заходів з погашення заборгованості при безумовному виконанні зобов'язань по транзиту", - сказав Купріянов.

Контрактна ціна російського газу для Бєларусі зараз, у другому кварталі, становить 184,8 долара за тисячу кубометрів. У першому кварталі поточного року вона була на рівні 169,2 долара, у третьому зросте до 193-194 доларів, в середньому по року очікується 187 доларів.

15 червня "Газпром" дав "Белтрансгазу" 5 днів, щоб погасити борг за постачання газу у розмірі 192 млн доларів.

Заборгованість виникла через те, що Бєларусь в односторонньому порядку в 2010 році платить за газ по ціні 2009 року - 150 дол за 1 тис кубометрів, тоді як за контрактом фактична середня ціна у січні-квітні становила 174 дол за 1 тис кубометрів.

"Газпром" побоюється, що через ситуацію, що склалася, борг Бєларусі за газ до кінця року може досягти 500-600 млн дол.

У МЗС України кажуть, що країна зберігає нейтралітет у російсько-білоруському газовому конфлікті

Позиція України стосовно російсько-білоруського газового конфлікту залишається нейтральною, заявляють в Міністерстві закордонних справ України. "На політичному рівні Україна абсолютно нейтральна в цій історії: ми жодним чином не намагаємося втручатися в господарський конфлікт", - сказав директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

За його словами, очевидним є той факт, що це конфлікт між суб'єктами господарської діяльності, і він стосується виключно грошового питання. "Ми не маємо наміру політично реагувати на це", - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання, чи можливе погіршення відносин між Києвом і Мінськом у разі збільшення транзиту російського газу через Україну до Європи, Волошин підкреслив, що МЗС України робитиме все для збереження нормальних відносин з Бєларуссю. Разом з тим, він зазначив: "Бізнес - це бізнес".

"ГТС України є найбільш надійним маршрутом транзиту російських енергоносіїв до Європи", - додав Волошин.

Крім того, він повідомив, що міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко відвідає в середу, 23 червня, Італію, де має намір обговорити питання транзиту газу через Україну до Європи.

За словами Волошина, в ході цього візиту Грищенко має намір переконати керівництво країни в тому, що українська газотранспортна система є і залишиться найбільш надійним транзитером російського газу до країн ЄС.

"У зв'язку з цим ми вважаємо, що "Південний потік", який будують спільно російські і італійські компанії, пов'язаний з необґрунтованими витратами значних коштів, значних ресурсів - фінансових, політичних і економічних", - зазначив Волошин.

Він підкреслив, що в Києві цей проект вважають "зайвим" і таким, що не має сенсу з економічного погляду.

"Всі політичні передумови, які існували для його реалізації, завдяки поліпшенню і нормалізації відносин між Україною і Росією, усунені", - сказав Волошин.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1206 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ