Чт, 2024-04-25, 09:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 10 » Лукашенко закликав стримувати зростання цін і скоротити витрати в міністерствах.
14:04
Лукашенко закликав стримувати зростання цін і скоротити витрати в міністерствах.
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Уперше з моменту загострення економічної кризи бєларуський режим зіткнувся з масовими протестами громадян. У вівторок близько 1500 автомобілістів заблокували одну з центральних магістралей Мінська на знак протесту проти різкого підвищення цін на бензин. Сама форма публічних акцій протесту змінилася: сьогодні вони проходять без гасел і транспарантів, позбавляючи правоохоронців можливості застосовувати силу. Тим часом тиск на режим ззовні наростає: Захід вимагає провести реформи в обмін на кредити, Росія скорочує поставки електроенергії.

Президент Бєларусі Лукашенко розпорядився скасувати підвищення цін на паливо, про яке було оголошено у вівторок, повідомляє The Financial Times. Це сталося у відповідь на рідкісне явище - публічні акції протесту (перший прояв народного невдоволення після загострення економічної кризи в країні), пише журналіст Ян Ченський. На думку видання, кризу спровоковано тим, що торік Лукашенко різко збільшив держвидатки напередодні президентських виборів.

До кризи опозиційна діяльність не була масовим явищем, але невдоволення зростанням цін може породити набагато ширший рух протесту, передрікає газета. Відчувши небезпеку, Лукашенко закликав стримувати зростання цін і скоротити витрати в міністерствах.

Але, на думку видання, заради відновлення контролю над економікою Лукашенко буде змушений піти на неприємні кроки: взамін на кредит ЄврАзЕС розпродати держмайно вартістю 7,5 млрд доларів ("значна частина може опинитися в руках росіян", - зауважує автор) і провести серйозні економічні реформи. Якщо МВФ надасть Бєларусі свій кредит, то теж, мабуть, в обмін на економічні реформи. "До того ж США і ЄС тиснуть на Лукашенка, вимагаючи припинити політичні репресії", - пише автор. Тим часом приватизація може послабити владу президента: режим звільняв з організацій держсектора тих, хто насмілювався протистояти Лукашенку.

Тим часом Росія у четвер посилила тиск на слабку Бєларусь, скоротивши постачання електроенергії в цю колишню радянську республіку більш ніж наполовину в спробі домогтися виплати 54 млн доларів за несплаченими рахунками, пише Ян Ченський в ще одній статті в The Financial Times.

Російський експортер електроенергії "Інтер РАО" заявив, що до 19 червня припинить всі постачання електроенергії, якщо гроші не буде виплачено. Електрика, яку він поставляє, забезпечує 12% потреб Бєларусі в електроенергії.

Компанія утрималася від коментарів, але російський міністр енергетики Сергій Шматко в четвер назвав цей крок комерційним рішенням, що не має політичного підґрунтя.

"У минулому Росію звинувачували, зокрема в Україні, у використанні постачань енергії як політичного важеля, аби повернути колишні радянські республіки у сферу впливу Кремля", - пише автор статті Ян Ченський.

На тлі економічної кризи, що розгорілася, бєларуси вихлюпують накопичений гнів досить несподіваними способами. Міліція Лукашенко дивиться на це з нетиповою для нього нерішучістю, пише Райнгард Везер в статті для Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Наприкінці травня президент Бєларусі Олександр Лукашенко дав чіткі вказівки своєму уряду: у червні всі проблеми має бути розв'язано. "Проте все пішло за геть іншим сценарієм: в останні дні економічні проблеми в країні драматичним чином загострилися, посилюючи політичний тиск на режим. Після підвищення цін на бензин на 31% на початку тижня у вівторок близько 1500 автомобілістів під оплески пішоходів заблокували одну з найважливіших магістралей бєларуської столиці на дві години. Наступного дня Лукашенко був змушений скасувати підвищення цін". При цьому, додає автор, у своєму телезверненні він "перевів стрілки" на уряд, назвавши підвищення цін "неприпустимим".

"Бєларуси вже з березня цього року відчули, що економіка країни котиться по спіралі вниз", - пише Везер, описуючи реакцію простих громадян на очевидні економічні зміни. Це і черги біля "обмінників", і споживча лихоманка. "Занепокоєння наростало, проте на деякий час його витіснив шок після теракту в мінському метро, ​​що забрав життя 12 людей. (...) Однак підвищення цін на бензин на 20%, яке сталося паралельно з падінням вартості бєларуського рубля на 55% наприкінці травня, за повідомленнями опозиційних інтернет-видань, на фабриках призвело до спонтанних акцій протесту".

Тоді Лукашенко закликав співвітчизників поставити економіку на "військові рейки" і зберігати терпіння. "Тоді як експерти пов'язують нинішню кризу з командною системою управління економікою, яка в минулому виживала тільки завдяки російським субсидіям, сам Лукашенко звинувачує у всьому "закордон", відпускаючи саркастичні зауваження на адресу "російського брата". Той факт, що Росія справді відіграє подвійну роль, став очевидний в четвер: після того як у Мінську підписали договір про надання Бєларусі кредиту у розмірі 3 млрд євро, енергетичний концерн "Інтер РАО ЄЕС" зажадав від бєларуських колег виплати заборгованості на суму в 38 млн євро, пригрозивши припинити постачання", - повідомляє видання.

Форма протестів, яка змінилася після жорсткого придушення акцій наприкінці минулого року, сьогодні ставить правоохоронців у безвихідь. Так, незадоволені автомобілісти у вівторок просто відкрили капоти своїх автомобілів, імітуючи проблеми з двигуном. А в середу ввечері молодь, яка зібралася в центрі міста, поводилася так, ніби зустріла старих друзів: присутні люди курили, сміялися й співали пісень під гітару. "Міліція в нерішучості стояла поруч, очевидно, вирішуючи, чи можна класифікувати збори без гасел і транспарантів як недозволену демонстрацію", - додає на закінчення оглядач.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 891 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ