Пт, 2024-04-19, 21:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Головна » 2014 » Лютий » 11 » Майдан ставить головну вимогу: позбавити Януковича диктаторських повноважень
20:24
Майдан ставить головну вимогу: позбавити Януковича диктаторських повноважень
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Рада Всеукраїнського об'єднання "Майдан" доручила опозиційним лідерам провадити переговори з метою повернення до Конституції 2004 року.

"Опозиція наполягатиме на поверненні до редакції Конституції 2004 року. Таке доручення вона отримала на раді Майдану, це одна з переговорних позицій", - заявив член ради ВО "Майдан" Ігор Жданов на прес-конференції в штабі національного спротиву у вівторок, 11 лютого, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами Жданова, повернення до Конституції 2004 року є основним способом позбавлення президента Віктора Януковича широких повноважень.

Він також зазначив, що повернення до Конституції 2004 року можливе трьома способами: рішення Конституційного Суду, яке скасує попереднє рішення 2010 року, або голосування за акт про відновлення народовладдя у Верховній Раді України, або конституційний договір, за яким президент та інші політичні сили добровільно повертаються до Конституції 2004 року.

У свою чергу член ради ВО "Майдан" Вікторія Сюмар додала, що на цьому етапі - до повернення до Конституції 2004 року - будь-які втягування політичних сил у конституційні спори щодо певних норм є спробою затягувати час, а не вирішувати політичну кризу в Україні.

"Фактично ми вважаємо, що нова Конституція України потрібна, але вона має напрацьовуватися вже після того, як буде повернено Конституцію 2004 року і буде створено уряд національного єднання", - сказала Сюмар.

На її думку, Конституція не може бути предметом домовленостей двох чи трьох політичних сил, а має створюватися ширшим колом політичних сил і громадських організацій.

Яценюк: повернення до Конституції-2004 лежить в площині відповідальності Януковича

Позиція щодо Конституції єдина - диктаторські повноваження Віктора Януковича має бути скасовано, і ми повертаємося до Конституції 2004 року, заявив голова Політради ВО "Батьківщина" і фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк журналістам у Штабі національного спротиву у вівторок, 11 лютого.

Як повідомили в прес-службі ВО "Батьківщина", за його словами, позиція щодо конституційних змін "є і буде виключно єдиною".

"Це позиція не політичних сил, а українського Майдану, який висловився за те, що диктаторські повноваження Януковича мають бути скасовані, і ми повертаємося до Конституції 2004 року", - сказав депутат.

"Зараз позиція трьох опозиційних сил однакова - текст Конституції 2004 року", - зазначив Яценюк.

Він підкреслив, що механізмів повернення до Конституції 2004 року може бути декілька: "Але будь-який механізм лежить в площині відповідальності Віктора Януковича. Якщо це Конституційний суд, то Янукович повинен звернутися в КС, - там його судді, які так само, як у 2010 році, зобов'язані прийняти рішення і відновити діяльність попередньої Конституції. Якщо це парламент - у Януковича є 200 з гаком голосів, і ми свої голоси всі віддаємо для того, щоб одномоментно проголосувати за конституційний акт. Якщо це інший механізм - нехай запропонують інший".

Відповідаючи на уточнювальне запитання, він сказав, що "прийнятний той механізм, який відновлює баланс влади, коли диктаторські повноваження Януковича скасовуються".

Відповідаючи на запитання журналіста щодо ультиматуму владі до 17 лютого звільнити адміністративні будівлі для того, щоб були звільнені затримані активісти, Яценюк нагадав, що опозиція звернулася до генпрокурора з тим, щоб активісти негайно були звільнені з-під варти.

"Якщо ви будете діяти, як терористи, і далі тримати людей в ув'язненні та вимагати звільнення в обмін на будівлі і вулиці - нічого не вийде. Звільніть людей з-під варти, і тоді ви побачите реакцію людей на ваше рішення про надання свободи тим, кого незаконно утримують у в'язниці. Потрібно спочатку випустити людей, а не бути політичними терористами, якими є сьогоднішня влада", - додав Яценюк.

Нагадаємо, 4 лютого на сесії ВР опозиція вела активні переговори з депутатами Партії регіонів щодо підтримки конституційного акту про повернення до Конституції в редакції 2004 року.

Опозиціонери підготували проект конституційного акту про повернення до Конституції 2004 року і були готові вже голосувати за нього в сесійній залі.

Пізніше Партія регіонів заявила, що готова працювати над зміною Конституції, але вимагає повної конституційної процедури.

"На сьогодні ми не бачимо варіанту (Конституції - ред.), який можна взяти за основу", - заявив лідер Партії регіонів Олександр Єфремов.

Член парламентської фракції Партії регіонів нардеп Віталій Журавський заявив, що повернення Конституції 2004 року позбавить значну частину суспільства права обирати своїх представників до Верховної Ради.

"До Конституцією 2004 року повертатися не можна ні в якому разі. Серед головних причин - те, що вона порушує принцип народовладдя", - сказав він.

Робота над пропозиціями до законопроекту про зміну Конституції тривала в понеділок і вівторок, 10-11 лютого.

10 лютого засідання робочої групи представників депутатських фракцій з напрацювання погодженого законопроекту про внесення змін до Конституції України не відбулося через розбіжності позицій фракцій "УДАР" і "Батьківщина" щодо внесення змін до Основний закон.

У вівторок, 11 лютого, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко заявив, що Україна має повернутися до Конституцією 2004 року шляхом скасування Конституційним Судом України свого рішення від 2010 року.

У свою чергу лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив: "Батьківщина" буде збирати підписи для внесення в Раду тексту Конституції-2004 без поправок, яких вимагала Венеціанська комісія.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1062 | Додав: adminA | Теги: позбавити Януковича диктаторських п, Майдан, головну вимогу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ