Чт, 2024-04-18, 15:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 8 » Марш мільйонів перетворився на демонстрацію сили
11:49
Марш мільйонів перетворився на демонстрацію сили
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

В минулі вихідні в Росії пройшли акції протесту проти майбутньої інавгурації Путіна, в яких взяли участь близько 300 тис. осіб. У столиці демонстранти, що зібралися в неділю на Болотній (площі), були не настільки мирно налаштовані, як на попередніх акціях. Сутички з поліцією обернулися застосуванням кийків і масовими затриманнями. Акція мала успіх, нехай не політичний, але ситуаційний, вважають ЗМІ. Опозиція жива, хоча й неоднорідна: "революцій без жертв не буває", твердо вважає її радикальне крило.

У понеділок Володимир Путін офіційно в'їде до Кремля у якості президента Росії. "На ділі він і не відпускав керма. В час його перебування прем'єром при президенті Медведєві мало хто плекав ілюзії щодо того, хто в державі ухвалює рішення", - пише оглядач Die Welt Юлія Смирнова. Однак країна останніми часами змінилася: нині на акції протесту проти Путіна виходять десятки тисяч росіян.

Хвиля невдоволення стала наростати після парламентських виборів - такого розмаху демонстрацій країна не знала з моменту перебудови й розпаду Радянського Союзу. "Демонстранти - здебільшого представники середнього класу - розчаровані тим, що їхні вимоги не були виконані. Від опозиції вони чекають формування нової партії, яка об'єднала б усіх опонентів чинної влади".

Напередодні сьогоднішньої інавгурації, пише автор, близько 300 тис. людей вийшли на вулиці російських міст із плакатами "Goodbye Putin" і скандуючи: "Путін-злодій".

"Ми не чекаємо нічого доброго від третього терміну Путіна, - сказала кореспондентові німецького видання одна з учасниць демонстрації Тетяна Копитцева. - Або на нас чекає стагнація, або держава ще жорсткіше боротиметься з опозицією".

Як зазначає автор публікації, інтернет-сайти багатьох опозиційних ЗМІ, що повідомляли про перебіг недільних демонстрацій в прямому ефірі, зазнали хакерських атак. За словами активістки руху "Солідарність" Юлії Казакової, за кілька днів до запланованих акцій співробітники прокуратури попередили її про те, щоб вона не намагалася порушити закон про масові заходи.

"Демонстранти цього разу були не так мирно налаштовані, як на попередніх акціях узимку. Вони намагалися прорвати поліцейські кордони, в результаті чого десятки людей були затримані", - йдеться в статті.

В перебігу акцій протесту було затримано близько 400 осіб - за офіційною версією правоохоронних органів Москви, затримання відбулись по тому, коли демонстранти почали кидати в поліцейських камінням та пляшками з водою. Співробітники правоохоронних органів відповіли ударами кийків.

За офіційною інформацією, серед затриманих були лідер Лівого фронту Сергій Удальцов, один з найбільш відомих представників ліберальної опозиції Борис Нємцов та відомий блогер Олексій Навальний.

Як уточнює The New York Times, недільна демонстрація в Москві зібрала щонайменше 20 тисяч осіб. Вона почалася з мирної ходи, але обстановка стала загострюватися, коли протестувальники спробували прорвати колону ЗМОПу в очевидній спробі пробратися до Кремля.

"Для прихильників Путіна насильство стало підтвердженням підозр, що антипутінським рухом протесту, котрий розпочався у грудні, керують радикали й потенційні революціонери", - зазначають автори статті Еллен Баррі і Майкл Швірц.

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков сказав телеканалові "Дождь", що, на його думку, "поліція діяла м'яко". "Це були ті провокатори, від яких завжди застерігала влада Москви", - заявив він.

Антикорупційний активіст Олена Панфілова написала в неділю, що тих, хто прийшов на мітинг, "можна було умовно розділити на дві частини. Одна - величезна й прекрасна маса людей - хотіла просто піти на мітинг, а в іншої, теж загалом немаленької групи людей, був план продемонструвати свою силу, показати, що вони можуть робити все, що вважають за потрібне ".

У натовпі, що наступав і відступав під натиском поліції, дехто був радий конфронтації, стверджуючи, що вона надала рухові імпульсу.

"Наші попередні демонстрації не мали значення, але ця буде мати, - заявила 21-річна учасниця демонстрації Анна Кочерова - Історія показує, що революцій без жертв не буває".

"Успішною" називає недільну акцію в Москві журналіст Corriere della Sera Паоло Валентіно.

"Судячи з гучних обіцянок організаторів, це повинно було стати "Маршем мільйонів". Але якщо в ньому взяли участь 50 тисяч, це все одно був успіх. Нехай не політичний, але, щонайменше, "ситуаційний". Нехай опозиція в Росії роз'єднана й неоднорідна, але вона жива і не має наміру здаватися ", - пише видання.

"Акцію можна назвати успішною, хоча в політичному плані вона нічого не змінює, щонайменше, на найближчу перспективу. В цій маніфестації проявилася неоднорідність антипутінської руху. Відсутність харизматичних лідерів, здатних об'єднати цей рух навколо реалістичних цілей, стане справжньою проблемою в недалекому майбутньому" , - вважає автор.

"Сьогодні Володимир Володимирович з великою помпою повернеться до свого палацу. Жоден закордонний лідер не отримав офіційного запрошення. На церемонії будуть присутні лише любі друзі: Сильвіо Берлусконі, колишній канцлер ФРН Герхард Шрьодер та "Арні" Шварценеггер", - мовиться в статті.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1064 | Додав: adminA | Теги: марш мільйонів, демонстрацію сили
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ