Чт, 2024-03-28, 20:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 25 » Математики довели користь воєн для стародавнього світу
10:27
Математики довели користь воєн для стародавнього світу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Фахівці з моделювання еволюційних процесів, математики та екологи з низки інститутів Британії та США з'ясували, що в стародавньому світі війни сприяли розвитку держав. Як передає Lenta.Ru, подробиці викладено в матеріалі науковців для журналу Proceedings of the National Academy of Sciences, а резюме можна знайти в Nature News.

Аналітики розробили математичну модель історії Африки та Євразії протягом трьох тисяч років - з 1500 року до нашої ери до 1500 року нашої ери.

Вона була створена на географічній карті двох материків, яку розбили на клітини розміром 100х100 кілометрів, надавши кожній клітині свій набір характеристик: висота над рівнем моря, тип біому (наприклад, заплава або пустеля) і наявність сільського господарства.

На початку історії всі клітини вважалися зайнятими нейтральним населенням, а потім частина цивілізацій розробляла військові технології і так звані ультрасоціальні норми (ultrasocial norm), які відіграли в моделі ключову роль.

Під ультрасоціальними нормами автори розуміють моральні принципи, які властиві тій чи тій культурі і які відрізняють цю культуру від решти. Як приклад дослідники називають взаємну довіру або спільну віру в надприродну силу - релігія чи державна ідеологія в моделі науковців вважаються інститутами, які реалізують ультрасоціальні норми.

Очевидно, і релігія, і почуття національної ідентичності в моделі не дармові - підтримка таких ультрасоціальних норм потребує певної кількості ресурсів. Утім, в тій-таки моделі вказана і можливість захоплення клітин, які зайняті іншими цивілізаціями.

У подібних зіткненнях присутність ультрасоціальних норм відіграє зіставну роль з військовими технологіями. В разі конфлікту на одній клітині двох цивілізацій виграє та, яка домінує як за сукупністю бонусів (норми плюс військові технології), так і за розміром.

Багаторазове вивчення моделі - кілька десятків запусків віртуального світу з нуля - показало картину, досить близьку до реальності.

Автори зазначають, що вони зуміли показати збільшення розмірів імперій після винаходу більш досконалої зброї (формування кавалерії, як і у випадку з монгольськими племенами, розширило кордони), а примноження збройних конфліктів наближало отримання нових ультрасоціальних норм.

Нагадаємо, на початку вересня науковці з'ясували, що давньоєгипетська держава - перше в світі територіальне формування зі строгими кордонами і централізованою владою - сформувалася швидше, ніж вважалося досі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1153 | Додав: adminA | Теги: користь воєн, математики, стародавнього світу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ