Вт, 2024-04-23, 23:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 16 » Менше газу у РФ купуватиме Фірташ
12:10
Менше газу у РФ купуватиме Фірташ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Переговори про зниження ціни російського газу для України зайшли в глухий кут. Голова Міненерго Юрій Бойко заявив, що Росія відмовляється надати гарантії завантаження української газотранспортної системи (ГТС). Київ у відповідь почав готуватися до найгіршого сценарію: скорочення закупівлі газу в Росії на 25 млрд кубометрів на рік. Його реалізація, найімовірніше, вимагатиме розриву угод з "Газпромом" в суді, вважають експерти. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина". 

Труднощі виникають в самому питанні створення газотранспортного консорціуму на базі української ГТС. "Наша пропозиція - консорціум, в якому частка України становитиме 34%, Росії та європейських партнерів - по 33%", - повідомив співрозмовник видання в адміністрації президента (АП) України.

"Росія ж наполягає як мінімум на 50-відсотковій частці "Газпрому", - пояснює джерело газети в Міненерго. За словами співрозмовника в АП, з боку монополії навіть надходила  пропозиція викупити ГТС за 4 млрд дол, проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

Співрозмовник видання в Міненерго каже, що переговори зайшли в глухий кут, і "поки що Україна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік". "В майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. У цьому році ми хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - пояснив співрозмовник газети. В "Газпромі" хід переговорів не коментують.

Скорочення споживання Україною російського газу передусім відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від його закупівлі в Росії, повідомило джерело газети в Міненерго. За його словами, цього року з 33 млрд кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, "Нафтогаз" мусить буде придбати лише 27 млрд кубометрів, а 6 млрд кубометрів - Ostchem.

Цілком ймовірно, що ситуація буде розглядатися у міжнародному арбітражі. "Опротестовувати контракти першими ми не збираємося", - заявили в АП.

Якщо "Газпром" першим подасть позов, Україна зможе виставити зустрічний або навіть в ході затіяного російською монополією розгляду домогтися розриву угод, вважає партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський. "Але той, хто першим подасть до суду, буде виглядати менш правим в очах Євросоюзу, для якого важливі стабільність поставок і відсутність конфліктів", - вважає член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. Черговий раунд газових переговорів має розпочатися вже 17 січня.

Нагадаємо, 11 січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна має намір закуповувати в Росії ті обсяги газу, які необхідні для української економіки, тобто вдвічі менше за обумовлені в контракті. "Газпром" здивувався таким словам і заявив, що так скоротити закупівлі газу неможливо навіть теоретично, не кажучи вже про те, що Україна змарнувала час, коли можна було обговорювати зміни обсягів закупівлі газу.

Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. Результатів переговорів поки що немає, проте глава "Газпрому" раніше заявив, що після Нового року можливе подписання додаткової угоди до чинних газових контрактів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що текст нової газової угоди містить домовленість про створення газотранспортного консорціуму (щодо другого СП - з продажу газу українським споживачам - співрозмовник інформацією не володів), а ціна газу в ньому буде визначатися за новою формулою. В уряді висловлювали надію, що ціна на російський газ для України в разі успішного завершення переговорів з Росією може становити близько 224 доларів за тисячу кубометрів.

29 грудня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що українська сторона не відкидає звернення в Міжнародний арбітраж, якщо не зможе порозумітися в газових переговорах із Росією .
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: До суду першим може піти Газпром
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ