Вт, 2024-04-23, 21:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 20 » Меркель намацує правильну дистанцію в партнерстві з Росією - InoPressa
11:29
Меркель намацує правильну дистанцію в партнерстві з Росією - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Якими напруженими стали тривалі союзницькі відносини між Росією та Німеччиною, стало очевидно, коли президент Путін відповідав на критику з приводу порушення прав людини, коментують ЗМІ візит канцлера ФРН до Москви. Меркель воліє охолодити дещо "перегріті" двосторонні відносини - звісно, не нашкодивши бізнесу з другим після КНР економічним партнером.

Нинішній візит німецького лідера Ангели Меркель до Росії, де пройшов XII російсько-німецький форум "Петербурзький діалог", наочно показав, що відносини між Німеччиною і Росією знову напружені і про жодне єднання та зміцнення громадянських суспільств обох країн, заради якого і проводяться подібні зустрічі, не йдеться, пише Der Spiegel.

Ангела Меркель заговорила про ухвалені після повернення Путіна в президентське крісло закони, метою яких, за її словами, є криміналізація і очорнення діяльності правозахисників та опозиційних активістів, навішування Заходу ще радянських ярликів "ворожого закордону", і про те, що не кожна критика деструктивна, але її атака буквально захлинулася в контратаці Путіна - ввічливій за формою, жорсткій за змістом і не завжди чесній, оповідає німецьке видання.

"Незважаючи на те, що Путін великодушно визнає, що і Росія в подібних питаннях не є винятком, сенс його промови гранично зрозумілий: по-перше, ви просто не розумієте, що у нас тут твориться, ну, а по-друге, мітьте тільки перед своїми дверима!" - пише автор коментаря.

Та й з Pussy Riot все не так однозначно - російський лідер не забув дорікнути Ангелі Меркель в потуранні групі, в арсеналі якої є і антисемітські витівки. "Російському лідерові при цьому абсолютно неважливо, правда це чи ні - насправді акція, в ході якої в московському супермаркеті було повішено опудало єврея, була спрямована проти дискримінації", - пояснює автор матеріалу.

Оглядач характеризує сьогоднішню ситуацію як "холодний мир", але підкреслює, що, як і колись, обидві країни сильно залежать одна від одної: навряд чи в боротьбі зі світовою кризою можна обійтися без думки Путіна, Росія залишається важливим постачальником енергоресурсів і другим економічним партнером Німеччини після КНР, і тільки в п'ятницю з концерном Siemens було підписано угоду про постачання в Росію майже 700 електровозів, де ціна питання - два з половиною мільярди євро.

Серед інших тем Меркель порушила питання про справедливість вироку у справі Pussy Riot, повідомляє московський кореспондент The New York Times Елен Баррі. Путін, який іноді не проти похитнути душевну рівновагу своїх гостей, парирував: "До цього одна з них повісила опудало єврея і сказала, що від таких людей потрібно позбавити Москву. Ми не можемо з вами підтримувати людей, які займають антисемітські позиції". Хоча перформанс з повішенням був акцією протесту проти гомофобії, расизму та антисемітизму, це поставило Меркель у дуже незручне становище, і вона нічого не відповіла, йдеться в статті.

Путін ясно дав зрозуміти, що він збирається переформулювати відносини Росії і Заходу: торговельне партнерство з іноземними державами буде вітатися, але їм не дозволять будь-яким чином впливати на внутрішню ситуацію в Росії, стверджує журналістка.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков зазначив, що російсько-німецькі відносини мають добру "подушку безпеки" - 87 млрд доларів торговельно-економічного обороту. "Маючи такий міцний фундамент, можна бути спокійними", - сказав Пєсков.

Лідер російської опозиції Гаррі Каспаров через The Daily Beast похвалив канцлера Німеччини, але закликав її не обмежуватися публічними словесними заявами.

"Я завжди радий спостерігати, що західні лідери заговорюють з Путіним про права людини, а надто в Москві лицем до лиця з ним. Я вже почав думати, що лідери такої породи вимерли", - заявив виданню Каспаров ("Його самого затримували і били за протест проти судового процесу Pussy Riot", - нагадує журнал). Але Каспаров тут-таки додав: "Якщо за словами Меркель не підуть справи, Путін і його зграя сприймуть ці слова як лише чергову ознаку того, що бізнес іде звичайною чергою і, навіть якщо Захід заговорює про репресії, ці розмови нічого не значать". Він закликав ЄС ухвалити закон типу "Закону Магнітського".

"Незадоволена Меркель наносить візит Путіну", - так назвав свій матеріал Фред Вейр, постійний автор The Christian Science Monitor. Путін і Меркель провели в п'ятницю напружену зустріч у Кремлі, на якій намагалися примирити політичну уїдливість з давнім і все важливішим економічним партнерством, мовиться в статті.

"Російсько-німецький форум - щорічний захід, і зазвичай він проходить добре, частково завдяки сильним і тривалим економічним відносинам, почасти тому, що Путін, колишній агент КДБ у Східній Німеччині, говорить по-німецьки, - докладає всіх зусиль для культивування хороших відносин з німецькими лідерами", - розповідає Фред Вейр. Але дедалі сильніша в Німеччині критика жорстких заходів Путіна до внутрішньої опозиції останнім часом наштовхується на посилене небажання російської сторони приймати "повчання" від європейських лідерів.

"Наші відносини з Німеччиною переживають кризу в ці дні, але це поверхова криза", - сказав Олексій Пушков, голова комітету Держдуми з міжнародних справ. "Економічна основа міцна, але є реальні політичні розбіжності, схожі на наближення штормового фронту. Європа все меншою мірою є для нас моделлю. Це, як і раніше, гарне місце, але ми не бажаємо дотримуватися порад і приймати від них критику. Це в минулому", - сказав Пушков.

"Німці думають, що хороші економічні відносини - для нас подарунок, в обмін на те, щоб ми змінювалися і ставали такими, якими вони нас хочуть бачити. Але ми думаємо, що Росія - гарний ринок, який вони повинні пестити і цінувати. Вся ця критика викликає все більше роздратування у Росії", - додав він.

"Як і інші країни, Німеччина свого часу помилково зробила ставку на Дмитра Медведєва", - констатує автор статті в Le Monde Фредерік Леметр. Повернення до влади Володимира Путіна охолодило надії: очевидно, що він не готовий йти на якісь поступки Заходу.

За ініціативою Андреаса Шокенхоффа, депутата від християнських демократів, Бундестаг прийняв 9 листопада резолюцію, що критикує російського президента, пише автор про передісторію візиту Меркель до Москви. Перша ж рекомендація вимагала наполягати в ході переговорів з Москвою на розвитку правової держави. Міністр закордонних справ Німеччини спробував пом'якшити проект резолюції до її прийняття, але йому вдалося домогтися тільки того, що Росія була названа "стратегічним партнером".

"Звичайно, 6 тисяч німецьких підприємств представлені в Росії, Німеччина потребує російського газу, але при торговельному обороті в 75 млрд євро між двома країнами Росія не є більш важливим партнером, ніж Бельгія або Польща", - підсумовує оглядач, вважаючи, що Ангелу Меркель задовольняє рівень нинішніх відносин.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: партнерстві з Росією, меркель
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ