Пт, 2024-04-19, 21:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 19 » Меркурій - дивні магнітні аномалії
18:35
Меркурій - дивні магнітні аномалії
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У минулому Меркурій в результаті зіткнення з іншою твердою планетою, ймовірно, втратив один або навіть декілька зовнішніх шарів. Нові дані також показують, що його магнітне поле зміщене дивовижним чином - воно сильніше в північній півкулі і слабкіше в південній.

"Це свідчить, що процеси, що відіграють ключову роль у формуванні магнітного поля на Меркурії, чимось фундаментально відрізняються від подібних процесів на Землі. Це може мати важливе значення для розуміння внутрішньої динаміки планети", - відзначає одна з учасниць команди Messenger Кетрін Джонсон, співробітник Інституту планетології в США.

Учені кажуть, що зміщене магнітне поле планети віддалено нагадує магнітні поля Венери і Землі - планет, які також знаходяться в так званому внутрішньому радіусі Сонячної системи.

Втім, дослідники, що отримали свіжі дані з Messenger, говорять, що магнітне поле на Меркурії аж надто "криве" - воно відхилене від географічного полюса планети майже на 500 кілометрів, що створює загальний магнітний дисбаланс на планеті.

На сьогодні Меркурій є планетою з найбільшою магнітною асиметрією. Раніше таким вважався Сатурн, де асиметрія складає 0,06 градуса, проте на Меркурії вона складає 0,2 градуса.

До подібних висновків дослідники дійшли на підставі спостережень, проведених за допомогою апарату Messenger, що працює з березня цього року на орбіті навколо Меркурія. Дослідження структури поверхні Меркурія вже виявило дві основні теорії, щодо того, як ця невелика планета стала такою твердою і щільною, а 2/3 її маси припадає на металеве ядро.

Перша теорія стверджує, що на ранніх етапах життя цієї планети надактивне і могутнє Сонце своїм випромінюванням буквально "здувало" частину поверхні Меркурія. Якби це відбулося, то такі елементи, як калій повинні були б випаруватися, але Messenger показує, що вони, як і раніше, присутні на його поверхні.

Інша теорія свідчить, що щільні і багаті металами будівельні блоки, з яких і був пізніше сформований Меркурій, були повернені до Сонця завжди однією і тією ж стороною, внаслідок чого сформувався незвичайний перекіс і в самому Меркурії. Обидві теорії мають свої недоліки, підсумовують дослідники.

Проте третій сценарій, хоча на перший погляд і виглядає фантастикою, з наукових позицій він набагато краще вбудовується в те, чим зараз є Меркурій. Цей, так званий "сценарій дії", свідчить, що зовнішні шари Меркурія були буквально вибиті з планети, коли в неї врізалося якесь достатньо велике космічне тіло.

У 2008 році космічний апарат НАСА вперше сфотографував 30% раніше не видимої поверхні Меркурія.

Також тоді учені з'ясували, що на Меркурії є вулкани.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1563 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ