Пт, 2024-05-17, 13:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2024 » Травень » 3 » Метеоритний потік спостерігатиметься зовсім скоро
00:21
Метеоритний потік спостерігатиметься зовсім скоро
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Коли Земля рухається навколо Сонця, ми стикаємося з потоками пилу та уламків комет і астероїдів. Ці уламки породжують "метеорні дощі" – періоди, коли кількість падаючих зірок, які ви, ймовірно, побачите, різко зростає.

Зараз ми проходимо через околиці одного з таких потоків уламків, залишених кометою Галлея. Він створює метеорний потік Ета-Аквариди. Щороку, коли Земля досягає цієї точки своєї орбіти, ви можете побачити метеорні потоки в небі.

Цьогорічне видовище обіцяє бути особливим. Пік збігається з молодиком, а це означає, що небо буде надзвичайно темним за кілька годин до світанку – ідеальні умови для спостереження за падінням фрагментів знаменитої комети. Є навіть натяки, що дощ може бути більш "активним", ніж зазвичай.

Комета Галлея (офіційна назва – 1P/Галлея) обертається навколо Сонця приблизно кожні 76 років, і на своєму нинішньому шляху вона пройшла тисячі років.

Кожного разу, пролітаючи через внутрішню частину Сонячної системи, комета викидає пил і газ. Цей пил повільно поширюється в космосі, огортаючи орбіту комети широкою смугою уламків.

Земля проходить крізь ці уламки двічі на рік, породжуючи два знамениті метеоритні дощі. У жовтні ми отримуємо метеорний потік Оріоніди, який видно з обох півкуль і який відносно добре відомий.

Але найкращий з двох зорепадів з уламків Галлея досягає свого піку на початку травня – метеорний потік Ета-Аквариди. Земля починає стикатися з уламками в середині квітня, а потім витрачає приблизно шість тижнів на проходження через широкий потік уламків, залишених могутньою кометою.

Більшу частину цього часу Земля проходить через околиці потоку, і кількість метеорів залишається низькою. Але приблизно протягом тижня, починаючи з 6 травня, Земля рухається через найщільнішу частину потоку, і Ета-Аквариди досягають свого піку.

Зорепад Ета-Аквариди насправді є одним з найкращих метеорних потоків року, але відносно маловідомий з простої причини – його найкраще видно з південної півкулі, і його дуже важко спостерігати з місць на північ від екватора.

Причина в тому, що на півночі радіант Ета-Акварид (точка на небі, з якої випромінюють метеори) не сходить, доки не настануть ранкові сутінки. Як наслідок, усі метеори, окрім найяскравіших, губляться у світлі дня, що сходить.

Але цього року за рахунок високої інтенсивності, можливо і жителі Північної півкулі зможуть спостерігати за зорепадом.

На своєму піку (вранці 6 травня), за годину-дві до світанку, Ета-Аквариди можуть легко виробляти від 20 до 30 метеорів на годину.

Подібну інтенсивність можна буде спостерігати протягом кількох ранків по обидва боки від максимуму, що робить вихідні 4 і 5 травня ідеальним часом для спостережень.

Вчені, моделюючи поведінку зорепадів Ета-Аквариди за останні кілька десятиліть, знайшли спокусливі натяки на те, що цього року їхня активність може значно зрости. Вони припускають, що метеорний потік 2024 року може виявитися найсильнішим за все XXI століття.

Однак передбачити активність метеорних потоків дуже важко. Інші дослідники стверджують, що цей рік може бути просто "звичайним".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 215 | Додав: admin | Теги: метеоритний, ета-акварида, дощ, потік
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ