Пт, 2024-04-19, 02:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 4 » Мігранти в ЄС: знайти баланс між "тиранією добрих душ" і ксенофобією - InoPressa
17:10
Мігранти в ЄС: знайти баланс між "тиранією добрих душ" і ксенофобією - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

  "Криза, пов'язана з потоком біженців у Європу, - це людська трагедія, але також кошмар для політиків", - пише Мадлен Олбрайт, закликаючи США долучитися, а лідерів ЄС - "зберігати вірність ліберальним цінностям, не поступаючись безпекою". Архієпископ Мілана говорить про неприйнятність політики закритості: досить жалітися на "біди Європи" - потрібен новий "план Маршалла".

Криза, пов'язана з припливом біженців і мігрантів у Європу, - це людська трагедія, але також кошмар для політиків, пише в статті для The Times екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт. У написанні статті брали участь екс-міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер і колишній прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.

"Націоналісти експлуатують страх перед біженцями, щоб підривати позиції ЄС і атакувати цінності ліберальної демократії, які він уособлює", - йдеться в статті. Євросоюзу час продемонструвати, що він здатний діяти милосердно, але рішуче, щоб взяти кризу з біженцями під контроль. А Сполученим Штатам пора втрутитися і надати допомогу ЄС.

"Перш за все ми повинні докласти зусиль для поліпшення ситуації на грецьких островах", - пише Олбрайт.

Якщо ЄС відмовиться надати безвізовий режим для громадян Туреччини, він зробить "помилку через короткозорість". "ЄС також повинен стримати обіцянку про великомасштабне переселення біженців з Туреччини за схемою їх добровільного прийому з міркувань гуманності", - йдеться в статті.

Олбрайт сподівається, що інші багаті країни, в тому числі США, теж будуть приймати у себе біженців - і набагато більше, ніж 10 тисяч, як пообіцяв прийняти Вашингтон.

"У громадських дискусіях на тему біженців (...) переважає ксенофобія. Відповідальним лідерам в кожній країні пора дати відсіч цьому нагнітанню страхів і продемонструвати, що можна зберігати вірність ліберальним цінностям, не поступаючись своєю безпекою", - підсумовує автор.

У січні, за 30-градусних морозів, Норвегія депортувала до Росії 22 людини - ці шукачі притулку перейшли російсько-норвезький кордон у районі Сторског у Заполяр'ї, нагадує El Pais. "Вони могли застрягти на нейтральній смузі, був ризик, що вони замерзнуть на смерть", - застеріг координатор УВКБ ООН по Європі Венсан Кошетель, але зрештою влада Норвегії зуміла перекрити "арктичний коридор".

Якщо за 12 місяців до Норвегії в'їхали на велосипедах 5 тис. претендентів на притулок, то сьогодні ніхто вже не намагається це робити. На думку автора, влада дала чіткий сигнал: "Не в'їжджайте через Арктику, а то ми вас вишлемо до Росії. Так, до Росії, союзниці сирійського режиму".

Деякі громадяни Сирії та Ємену, котрих у січні депортували, зуміли без зайвого галасу повернутися в Норвегію, а влада погодилася розглянути їх прохання, повідомив виданню Йон Оле Мартінсен з НКО Noas, що допомагає шукачам притулку.

При цьому уряд Норвегії проводить кампанію, переконуючи потенційних біженців не просити притулку в цій країні.

Коли минулої осені в Норвегію щотижня стали прибувати по 2 тис. мігрантів, владі довелося імпровізувати. "Їхнє утримання коштувало дуже дорого: 1 тис. крон (100 євро) на день", - каже Мартінсен.

У цих умовах Норвегія створила Міністерство імміграції, яке очолила Сільві Лістхауг. Вона критикує "тиранію добрих душ", які хочуть прийняти "дуже багато біженців", і конфліктує з керівництвом лютеранської церкви, вважаючи священиків "соціалістами до самих кісток". Зі свого боку, Мартінсен вважає, що заяви Лістхауг "не сприяють інтеграції", а сама вона не знається на питаннях прав на притулок і на міжнародних правових нормах.

Німецька Die Welt повідомляє, що в ФРН затримано трьох підозрюваних у тероризмі, які ймовірно планували теракт в центрі Дюссельдорфа за дорученням "ІДІЛ". На слід допомогли вийти французькі спецслужби.

Автор звертає увагу: "Той факт, що "ІДІЛ" вдається відправляти до нас для вчинення терактів своїх бойовиків під личиною біженців, демонструє, що ісламістські терористи тримають Німеччину на прицілі".

Нинішня ситуація з мігрантами є наслідком провалу політики Євросоюзу - насамперед Німеччини, Австрії та прикордонних держав, сказав в інтерв'ю La Repubblica архієпископ Мілана Анджело Скола. "Із закриттям балканського маршруту ці країни створюють для нас складну проблему. Збільшення кількості висадок на узбережжі і численні трагічні смерті, в тому числі дітей, свідчать про неприйнятність будь-якої політики опору і закриття. Водночас я б не став говорити про вторгнення або надзвичайну ситуацію", - підкреслив кардинал.

"Мова йде про структурну проблему, - вважає Скола. - Якщо не звертати уваги на італійську - трохи плутану - манеру діяти, ми не робимо нічого поганого", але "порівняно з Іраном, Йорданією, Ліваном і Туреччиною, Італія робить набагато менше".

Що робити в умовах, коли за сім днів 13 тис. людей висаджуються на берег? Скола сказав: "Необхідний проект, свого роду "план Маршалла". Дехто говорить про "біди Європи". Перед обличчям провалу європейської політики я кажу, що є потреба в новому світовому порядку, в Євросоюзі, який був би саме союзом і виходив з конкретних проблем. Й Італія, з її географічним положенням і з її певною суспільною і культурною гнучкістю, могла б відіграти в цьому плані провідну роль".

Скола згоден з тим, що праця може стати інструментом для інтегрування біженців. "Тримати цих людей в центрах прийому, де вони нічим не зайняті, неприпустимо. Ми намагаємося давати їм змогу працювати в наших центрах на співтовариство, але бюрократія чинить нам перешкоди", - розповів кардинал.

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1431 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, баланс, тиранія добрих душ і ксенофобія, мігранти, ЄС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ