Вт, 2024-03-19, 05:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Серпень » 31 » Мінфін заявляє, що Україна "дуже близька" до нового траншу МВФ. ВІДЕО
08:47
Мінфін заявляє, що Україна "дуже близька" до нового траншу МВФ. ВІДЕО
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Мінфін заявляє, що Україна "дуже близька" до нового траншу МВФ

Міжнародний валютний фонд дуже близький до виділення Україні чергового траншу кредиту. Про це в інтерв'ю Reuters заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

"Ми дуже близькі, і це дуже важливо для нас, оскільки є важливим сигналом для ринків, для інвесторів, і це розблоковує іншу фінансову підтримку," - сказав він.

Данилюк відмовився назвати більш конкретні терміни отримання траншу, сума якого, як прогнозується, складе близько 1 млрд доларів замість запланованих раніше 1,7 млрд доларів.

Зокрема, Україна отримає 1 млрд доларів для бюджету, гарантований Сполученими Штатами. Крім того, надійде фінансова допомога розміром 600 мільйонів євро, а також деякі кредити на купівлю газу.

Як повідомлялося, МВФ схвалив програму співробітництва з Україною з використанням механізму розширеного фінансування у березні 2015 року на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд доларів. Торік Україна отримала два транші за програмою обсягом 5 млрд дол. і 1,7 млрд дол.

Восени 2015 року Київ мав пройти через процес другого перегляду програми й отримати третій транш у розмірі 1,7 млрд доларів, однак ситуацію ускладнили проведені у жовтні вибори до місцевих рад, а потім серйозні політичні суперечки навколо податкової реформи та формування бюджету на 2016 рік, і співпраця з МВФ було фактично заморожена. На початок 2016 року політичне протистояння гілок влади в Україні посилилося.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала українську владу уладнати політичне протистояння і здійснити низку термінових заходів для подолання корупції, однак переговори з фондом були відновлені лише наприкінці квітня з приходом до влади нового уряду на чолі з екс-спікером парламенту Володимиром Гройсманом.

Влітку сторони повернулися до другого перегляду програми співпраці і, як запевняє українська влада, узгодили всі спірні моменти щодо меморандуму, який включає оцінку реформ і завдання на майбутнє. Очікувалося, що меморандум буде підписаний на початку липня, а наприкінці липня відбудеться засідання Ради директорів МВФ, за рішенням якого Україна могла б отримати третій кредитний транш. Його обсяг був також предметом обговорення - від 1 до 1,7 млрд дол. Однак меморандум так і не був підписаний, а засідання Ради директорів не відбулося.

Вчора, 30 серпня, стало відомо, що українське питання знову відсутнє у плані роботи Ради директорів МВФ, розписаному до 7 вересня включно.

Експерти пояснили, в чому плюси відстрочки траншу від МВФ

Україна втратила час для отримання траншу. Про це в ефірі "5 каналу" під час телемарафону "Україна понад усе" заявив заступник голови Національного банку України (2005 - 2009), ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

"Ми втратили час для отримання траншу. За останній місяць прозвучали заяви, досить офіційні, від міністерства фінансів, що ми знову змінюємо нашу податкову систему – зміни незначні, неконцептуальні, непринципові – але вони пішли в ефір. Тепер МВФ, я думаю, буде вимагати від нас пояснень, а, може, навіть вимагати прийняття бюджету, як передумови для траншу, з певним дефіцитом. Такі нескоординовані дії можуть призвести до того, що транш ми отримаємо тільки у кінці року", – сказав Савченко.

"Думаю, це не смертельно. Золотовалютні резерви і надходження до бюджету від інших кредиторів, на жаль, не впливають фізично на курс, долар не потрапляє на міжбанківський ринок, це принципово. Потрібно змінити парадигму – позичати мають не держава і Нацбанк, а приватний бізнес чи навіть під держгарантії гроші треба пускати через українську банківську систему, малий і середній бізнес, інфраструктурні проекти - тоді буде пропозиції долара більше, і це може стабілізувати гривню", – додав він.

Виконавчий директор фонду Блейзера в Україні Олег Устенко переконаний, що відмова МВФ надати зараз Україні черговий транш кредиту може мати позитивні наслідки у середньостроковій і довгостроковій перспективі. Це, каже він, змусить Київ проводити необхідні реформи, повідомляє Радіо Свобода.

"Набагато гірше було б отримувати кошти від МВФ і не запроваджувати заходів, яких потребує країна, – переконаний Устенко. – Це означало б просто, що ти накопичуєш державний борг. Вартість обслуговування українських боргів достатньо висока – в середньому по державному внутрішньому і зовнішньому боргу країна сплачуватиме лише за обслуговування близько 5% власного ВВП".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: Україна, Мінфін, новий транш МВФ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ