Чт, 2024-03-28, 12:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 28 » Міносвіти знову хоче залишити "звичайних" бюджетників без стипендії
19:57
Міносвіти знову хоче залишити "звичайних" бюджетників без стипендії
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

26 лютого завершилася ХХII колегія Всеукраїнської студентської ради (ВСР) при Міністерстві освіти і науки, молоді і спорту. Члени ВСР погодилися з пропозицією Міносвіти виплачувати стипендію лише студентам-пільговикам, а також у вигляді академічного заохочення, пише "КоммерсантЪ-Украина".

ХХII колегія Всеукраїнської студентської ради при Міносвіти проходила в Києві 25-26 лютого. У ній брали участь перший заступник міністра освіти Євген Сулима, ректор Київського національного університету ім. Шевченка (КНУ) Леонід Губерський, а також майже 50 лідерів студентського самоврядування з усіх регіонів України.

- У вишах України не виплачують стипендії: Томенко звертається до Генпрокурора

ВСР було створено 29 травня 2005 року як консультативно-дорадчий орган при Міносвіти. Головне завдання ради - забезпечення конструктивної взаємодії органів державної влади і місцевого самоврядування з органами студентського самоврядування вишів України.

На початку засідання Євген Сулима запропонував обговорити питання виплат стипендій. "Вважаю недоцільними розмови про підвищення стипендії. Спочатку потрібно визначитися, що таке стипендія: соціальна виплата всім студентам чи мотивація кращих студентів, як у вузах Європи", - сказав він.

Прикметно, що розмір щомісячної стипендії студентів-бюджетників становить у профтехучилищах 200 грн, у вишах I-II рівня акредитації - 400 грн, у вишах III-IV рівня акредитації - 530 грн. Студенти-пільговики, зокрема діти-сироти і позбавлені батьківської опіки, отримують стипендію у розмірі 550 грн у профтехучилищах і 1160 грн у вишах.

Пана Сулиму підтримав голова Молодіжної незалежної профспілки Антон Дмитрієв. "Шановні студенти, а чому держава взагалі повинна платити стипендії в умовах кризи? Давайте понизимо стипендії і переглянемо навчальні плани, щоб дати можливість студентам самим працювати!" - запропонував він.

З усіх присутніх проти виступив тільки студент другого курсу магістратури КНУ Олександр Шабелюк: "Студент не повинен працювати, а повинен вчитися, а державі слід забезпечити йому для цього всі умови".

Сулима запропонував виплачувати стипендію лише пільговикам, наприклад студентам із малозабезпечених сімей, а також як заохочення за наукові досягнення. Пан Сулима закликав студентів вносити конструктивні пропозиції щодо механізму розрахунку стипендій і рекомендував направляти їх або в МОН, або ректорам вишів.

У студентській профспілці "Пряма дія", члени якої не входять до ВСР і не були запрошені на засідання, колегію назвали "імітацією громадського обговорення". "Всеукраїнська студентська рада лояльна владі. Її учасники не опираються ініціативам міністерства скоротити держзамовлення, класифікувати виші за кількістю студентів і збільшити вартість контрактного навчання", - пояснив активіст "Прямої дії", студент КНУ Іван Шматко.

Нагадаємо, Міносвіти вже збиралося скасувати стипендії у 2009 році. Тоді пропонувалося впровадити соціальні стипендії для інвалідів і сиріт, а також академічні стипендії для студентів, що досягли успіхів у навчанні. Крім того, через дефіцит коштів багато вишів намагалися підняти мінімальний бал для отримання стипендії.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 964 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ