Чт, 2024-03-28, 21:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 4 » Мітинг за українську мову в Києві пережив ніч і об'єднав політиків. ВІДЕО
10:39
Мітинг за українську мову в Києві пережив ніч і об'єднав політиків. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Під Українським домом в Києві триває акція на підтримку української мови, яка вночі не припинялася. Тут знаходяться близько 700 мітингувальників і безліч правоохоронців. Перед присутніми виступають політики, громадські діячі, звучать українські пісні.

Водночас "Фронт змін" повідомляє, що влада готується відтісняти учасників акції. За його словами, велика кількість озброєних бійців в обладунках дислокуються на стадіоні "Динамо" та на вулиці Трьохсвятительській.

Акція проти мовного закону. ВІДЕО

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк попросив людей згуртуватися і піднятися вище сходами біля Українського дому.

З обох боків від Українського дому продовжують перебувати "беркутівці". До бібліотеки Верховної Ради на Європейській площі під’їхав камаз із залізними щитами.

Станом на 8:20 ранку бійців "Беркуту" прибуло, депутати від опозиції утворили кордон між правоохоронцями і іншими протестувальниками. Але наразі не зрозуміло, як діятиме "Беркут" і для чого його сили поповнюють, зауважує кореспондент NEWSru.ua з місця подій.

Народні депутати Арсеній Яценюк, Геннадій Москаль, Микола Мартиненко, Роман Забзалюк, Юрій Стець, Олександр Третьяков, Андрій Парубій стали живим ланцюгом праворуч від Українського дому. Звідти до Українського дому підтягуються бійці "Беркута". Зараз навпроти депутатів 300 "беркутівців", додала прес-служба партії "Фронт змін".

Станом на 10 ранку біля Українського дому мітингують близько 700 людей. Люди з національними прапорами і партійними прапорами ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", партії "УДАР" розмістилися на ґанку і на сходах, що ведуть до будівлі, де на 11.30 заплановано підсумкову прес-конференція президента України Віктора Януковича. Протестувальники тримають банер "За мову - за Батьківщину", до одягу вони прикріпили стрічечки з написами "Моя мова - моя свобода". З динаміків, встановлених на Європейській площі, звучать українські пісні.

При цьому близько 500 правоохоронців розташувалися навколо Українського дому. Співробітники підрозділу "Беркут" не перешкоджають протестувальникам. На Європейській площі стоїть автозак.

Влада стягнула до Українського дому близько 5 тисяч бійців. Про це Арсеній Яценюк повідомив у коментарі телеканалу "Інтер". На запитання, чи матиме акція мирний характер, Арсеній Яценюк сказав: "Ми мирні. Але ми не знаємо навіщо сюди пригнали 5 тисяч бійців. Проти кого вони, він кого вони захищаються? Від молоді, студентів, депутатів?".

Вночі в табір протестувальників приходили представники майже всіх політичних сил, серед них Анатолій Гриценко, Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк і Віталій Кличко. Всі вони закликали людей не розходитися, боротися за мову, а також закликали міліцію не бити людей. А Сашко Лірник розважав бійців спецпідрозділу "Беркут", які знаходяться біля Українського дому, українськими казками.

Побоювання політиків про те, що вночі мітинг буде розігнано, не підтвердилися. По обидві сторони будівлі Українського дому продовжують чергувати колони "Беркута", але міліцейське керівництво запевняє, що розганяти мітинг не будуть, передає ЛIГАБiзнесIнформ.

Як розповіли у відділі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Києві, протестувальники погодилися не встановлювати намети біля будівлі Українського дому, необхідність у присутності бійців Беркута для забезпечення правопорядку відпала. У столичному главку міліції акцентували увагу на тому, що проблема була саме в спробах учасників акції встановити намети, що несанкціоновано.

Несподіваним для багатьох стала поява депутата Давида Жванії. "Так, я на захист української мови сюди прийшов. Я грузин, а українську мову вивчив і українською розмовляю. Чому я не можу прийти?" - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні в Українському домі має відбутися прес-конференція президента Віктора Януковича.

Вчора ввечері опозиційні депутати оголосили голодування під Українським домом з вимогою скасувати голосування по законопроекту про основи мовної політики, який Рада прийняла в цілому 3 липня. Опозиціонери кажуть, що якщо Янукович підпише документ, він стане співучасником "мовного злочину". На акції зібралися лідери опозиційних сил, ввечері там сталася бійка з "Беркутом".

До слова, активісти побоюються, що сьогодні підходи до Українського дому перекриють. Тому ранкові збори мітингувальників призначено на Майдані.

До Києва з'їжджаються захисники української мови, ДАІ їм заважає

З усіх регіонів України вже виїхали люди до столиці, аби взяти участь у акціях протесту проти мовного закону. Про це повідомив депутат від НУНС В'ячеслав Кириленко під час свого виступу на мітингу.

"Звідусіль їдуть люди, аби стати на захист української мови. На цей момент вже виїхало п'ятнадцять автобусів зі Львова, вісім з Луцька, три з Херсону, а також Вінниці та Харкова. Українські громадяни активно долучаються до акції", - зазначив він.

Крім того, політик повідомив, що вже надійшла інформація, що інспекція ДАІ безпідставно зупиняє автобуси.

"Влада боїться і попри все намагається не допустити небайдужих громадян до Києва на мітинг. Щойно повідомили, що автобуси з людьми не випускають з Харкова та Вінниці", - заявив Кириленко. "Також зупинили колону автобусів на виїзді зі Львова", - додав він.

Голова Ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк зазначив, що пройде близько доби, поки до Києва приїдуть люди з регіонів. "Ми зверталися через ЗМІ із закликом підтримати акцію. Ми очікували киян, але поки є тільки ті, хто є", - сказав він.

Кличко порадив Раді розпуститися, а "Беркуту" - не лізти в бійку, бо покличе брата

Лідер партії "Удар" Віталій Кличко близько опівночі приїхав підтримати акцію на захист української мови. Він виступив на сходах Українського дому із закликом розпустити Верховну Раду.

"Зараз Верховна Рада не працює, в цьому складі вона не виконує ніяких функції. Рада має розпуститися", - сказав Кличко.

Він також закликав президента Януковича накласти вето на закон "Про засади державної мовної політики". "Президент має накласти вето на цей закон. Якщо президент не накладе, він покаже своє справжнє обличчя", - уточнив він.

Після цього Кличко підійшов до співробітників "Беркуту" і виказав сподівання, що вони не підуть на розгін акції. "Сподіваюся, ми не будемо сьогодні мірятися силою. Я розумію, що вам дають завдання", - сказав Кличко.

"Дуже не хотів би, щоби мене сьогодні тут побили, бо доведеться звати брата на допомогу", - пожартував він.

"Треба відчувати: де завдання керівництва, а де моральний критерій. Ситуація може мінятися дуже швидко: сьогодні одне, завтра інше", - зазначив політик. Співробітники "Беркуту" мовчки вислухали його.

МВС поскаржилося, що захисники української побили 10 "беркутівців"

У вівторок, 3 липня, близько 21.30 біля Українського дому під час акції протесту виникла сутичка між протестуювальниками та правоохоронцями, в результаті якої постраждали 10 бійців "Беркута", повідомляється на сайті ГУ МВС України в Києві.

"Стосовно правоохоронців окремі учасники акції застосували фізичну силу і невстановлену хімічну речовина з аерозольного балончика. В результаті чого десять співробітників спецпідрозділу "Беркут" отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляється, потерпілі правоохоронці доставлені в госпіталь ГУ МВС України в Києві. За попередніми даними, міліціонери отримали травми різного ступеня тяжкості: забій м'яких тканин голови, скальпована рана третьої фаланги, струс головного мозку, інтоксикаційний синдром, забій шийного відділу хребта, хімічний опік ока, зазначається в повідомленні.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1417 | Додав: adminA | Теги: Києві, ніч, Мітинг за українську мову
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ