Вт, 2024-04-23, 15:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 3 » Мітинги в Молдові: вимагали вивести війська РФ з Придністров'я
20:53
Мітинги в Молдові: вимагали вивести війська РФ з Придністров'я
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У Молдові жителі розташованого в зоні безпеки села Пирита, звідки був родом 18-річний Вадим Писар, якого 1 січня 2012 року смертельно поранив російський миротворець, перекрили дорогу на Кишинів на мосту через Дністер.

В акції, в якій крім друзів загиблого беруть участь також ветерани війни в Придністров'ї з Кишинева і довколишніх населених пунктів, вимагають від влади країни в тижневий термін ліквідувати усі пости миротворчих сил РФ, передає РБК.

Протестувальники заявили, що якщо не буде задоволено їхньої вимоги про ліквідацію протягом тижня всіх миротворчих постів РФ, викладене в зверненні до в.о. президента, парламенту й уряду Молдови, то вони своїми силами приберуть миротворчі пости. Учасники акції зажадали також покарати російського миротворця, який вбив юнака.

Вони зазначили, що вважають принизливою ситуацію, коли вже понад 20 років щодня змушені проїжджати через контрольно-пропускні пункти, де стоять озброєні вояки та важка військова техніка, від яких, як показав трагічний випадок 1 січня 2012 року, може виходити смертельна небезпека. Мешканці зазначають, що мирно живуть з населенням сіл Придністровського регіону і не потребують присутності військових, які самі дестабілізують ситуацію в регіоні.

Учасники акції протесту також виступають за заміну миротворців РФ на цивільних спостерігачів під міжнародним мандатом, які, на їхню думку, можуть допомогти реальному зближенню людей з обох берегів Дністра.

Зазначимо, вранці 1 січня на ділянці мосту через Дністер молодий чоловік їхав на автомобілі марки ВАЗ-2101 із села Пирита в населений пункт Вадул-луй-Воде. Він на швидкості збив шлагбаум поста миротворчих сил і не зреагував на заклик миротворців зупинитися, залишивши місце події. Через деякий час порушник повернувся назад по тій же ділянці дороги.

Миротворці знову дали водієві сигнал зупинитися. Однак той знову не відреагував і продовжив рух. Тоді начальник миротворчого поста зробив декілька попереджувальних пострілів у повітря, а потім вистрілив у напрямку автомобіля, в результаті чого водій отримав важке поранення в спину і через кілька годин помер в одній з лікарень Кишинева. Як з'ясувалося пізніше, чоловік за кермом був нетверезий.

Зазначимо, що від 1992 року у Придністров'ї перебувають російські військові миротворці. 1999 року РФ мала вивести свої війська звідти, проте не зробила цього досі. Також зазначимо, що значну частину населення Придністров'я становлять етнічні українці.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 965 | Додав: adminA | Теги: вивести війська РФ з Придністров'я
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ