Сб, 2024-04-20, 03:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 31 » Морози в Україні піднімуть ціни на базарах і знищать врожаї. ВІДЕО
10:36
Морози в Україні піднімуть ціни на базарах і знищать врожаї. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

На базарах по всій Україні зупинилася торгівля - на морозі псуються овочі та фрукти. Великі мережі змушені витрачати додаткові кошти на перевезення городини та екзотичної садовини, повідомляє ТСН.

Кожен мінусовий градус до ціни яблук і груш додає 10 копійок, оскільки для обігріву садовини господарі витрачаються на пальне.

На вулицю виходять лише ті, кому товар потрібно терміново розпродати. Але таких екстремалів одиниці.

Дрібні фермери взагалі через морози відмовляються відвантажувати овочі. Відчиняти не пристосовані до морозів ангари зараз небезпечно навіть на півгодини - померзнуть усі запаси. Так само не ризикують везти банани, огірки, помідори, виноград з-за кордону середні імпортери.

Торгувати фруктами й овочами зараз мають змогу потужні супермаркети та гуртові бази, бо в них є приміщення де плюсова температура і доступ до спеціального транспорту.

Якщо за 5-7 днів ситуація з морозами не зміниться, продукція виросте в ціні на 10%, прогнозують експерти.

Після морозів ціни на борщовий набір мають прийти до норми, тому що картоплі, капусти, цибулі на складах ще надзвичайно багато з минулого року. Надалі дорожчатиме морква і яблука - їх запаси обмежені.

"Польща зараз на яблуко піднімає ціну, а це наш основний імпортер. Українські яблука також не будуть відставати в ціні. Я думаю, це буде 50-60 копійок", - повідомила керівник відділу "овочі-фрукти" гуртового ринку Оксана Паламарчук.

Гуртові продавці, тим не менш, запевняють, що у них коливання цін будуть не значними. Тут готуються заробляти на обсягах, бо роздрібна вулична торгівля згорнулася по всій Україні. І найближчі два тижні базари не запрацюють, бо за прогнозом стабільно нижче десяти градусів морозу.

Нагадаємо, що у останній декаді січня морози вдарили і по Україні. Вранці 27 січня стовпчики термометрів показували мінус 15 градусів, надалі метеорологи обіцяють похолодання до 30 градусів.

Екстремальні холоди нищать посіви

Синоптики обіцяють падіння температури майже до 30-ти градусів вночі в більшості регіонів. Екстремальні холоди протримаються близько трьох діб. Цього часу буде достатньо, щоб загинула значна частина посівів.

Більшість фермерів зараз гадають, чи проникне холод під снігову ковдру, скільки доведеться пересівати і чи вистачить на це грошей.

У критичному стані перебувають посіви, що не покриті снігом. Ще гірше справи з полями там, де сіяли в суху землю. А посуха цієї осені тривала майже чотири місяці в більшості областей.

Найбільш сприятливі умови склались в Донецькій, Чергінівській, Київській області та на частині Вінницької області, де пройшли дощі.

Самі фермери вже втратили надію на великий урожай. Тієї ж думки притримуються і в Інституті землеробства.

"Урожай буде нижчий і помітно нижчий, ніж у минулому році. Тому що врожаї, як торік, можна одержати раз на 4-5 років, а то й 10 років", - зауважив науковий співробітник Інституту землеробства НАН України Едуард Дегодюк.

У Мінагропроді тим часом порахували, що дві третини посівів озимини в доброму стані. Це означає, що третину площ доведеться пересівати. Передусім найвразливіші пшеницю, ячмінь та ріпак.

Якщо сильні морози на півдні протримаються три доби, загине чимало персиків та винограду. Чи обмежаться цим втрати для цьогорічного врожаю, чи його спіткає ще якесь лихо, буде видно вже у березні.

Військові в разі чого допоможуть працівникам МНС

Міністерство оборони створило оперативний штаб для реагування на позаштатні ситуації у зв'язку з різким зниженням температури повітря, повідомляє прес-служба міністерства.

Міністр оборони Михайло Єжель видав відповідний наказ № 47 від 28 січня "Про створення оперативного штабу Міністерства оборони".

Оперативний штаб створений з метою своєчасного і адекватного реагування на ситуації, пов'язані зі зниженням температури повітря та недопущення наслідків, які можуть призвести до загибелі, каліцтва людей, аварій в інфраструктурі військових містечок, підприємств, організацій та установ Міноборони та Збройних сил.

Згідно з наказом, чергові зміни оперативно-чергової та чергової служб будуть нести службу в штатному режимі.

Командирам військових частин, які володіють матеріальним ресурсом, який може бути використаний при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, згідно з наказом, доручено бути готовими до виділення сил і засобів, необхідних для ліквідації можливих негативних наслідків в умовах екстремально низьких температур.

Рекомендується направити роботу на недопущення аварій в підпорядкованих військових частинах, організувати взаємодію і в разі необхідності надати допомогу центральним та місцевим органам виконавчої влади.

Сили військово-медичного департаменту Міноборони проводять постійний моніторинг захворюваності серед особового складу ЗС, забезпечено підготовку сил і засобів для надання необхідної медичної допомоги потерпілим у стаціонарних медичних установах і з використанням мобільних засобів.

Як повідомлялося, в Україні працюють 1500 пунктів обігріву. За останню добу в такі пункти звернулися понад 7 тис людей. Протягом трьох діб загальна кількість людей, які відвідали пункти обігріву, - понад 17 тис. Найбільше звернень зафіксовано у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Чернігівській областях.

Як повідомлялося, в Україні за період сильних морозів від переохолодження померли 18 осіб, з них 12 - на вулиці.

Табачник не пустив до школи більше ніж 400 тис дітей

Через сильні морози призупинено роботу 3,2 тисячі загальноосвітніх навчальних закладів, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

У зв’язку з сильним зниженням температури повітря було призупинено навчання у 3,2 тисячі загальноосвітніх навчальних закладах, які відвідують 418,7 тисяч дітей.

Найбільше ЗНЗ призупинили роботу у Івано-Франківській, Дніпропетровській, Житомирській, Рівненській областях.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 875 | Додав: adminA | Теги: Морози в Україні піднімуть ціни
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ