Пт, 2024-04-26, 03:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 22 » Москва пропонує 40% знижки в обмін на спільне управління "Нафтогазом"
11:40
Москва пропонує 40% знижки в обмін на спільне управління "Нафтогазом"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

На чергових переговорах про умови постачань газу Росія запропонувала продавати Україні паливо за європейською ціною, але із 40-відсотковою знижкою. Натомість "Газпром" вимагає створення СП з "Нафтогазом". Інакше вже до кінця року ціна газу для української промисловості може досягти 400 дол за тисячу кубометрів, пише "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на свої джерела.

Напередодні, 21 червня, відбулися переговори делегацій НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", розповіли виданню джерела в українському Міненерго і російській монополії. За словами високопоставленого джерела "Комерсанта" в Міненерго, російська сторона повідомила, що внутрішню ціну для українських підприємств може бути понижено у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи (ГТС).

"За умови створення СП ціна розраховуватиметься за формулою: експортна вартість мінус вартість транзиту й експортне мито. Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижчі, ніж для європейських", - пояснив співбесідник газети в Міненерго. Він підкреслив, що постачання російського газу за низькими цінами для українських споживачів не суперечить вимогам МВФ і ЄС про відмову від субсидування цін на газ для споживачів. "В цьому випадку мова йтиме про постачання газу з іншої країни", - пояснив він.

Напередодні переговорів, виступаючи вчора в Москві на IX російському нафтогазовому конгресі, голова правління НАК Євген Бакулін вкотре заявив, що розраховує на досягнення компромісу з "Газпромом" у переговорах щодо зниження цін на газ і гарантій його транзиту через територію України.

Україна ще у травні запропонувала Росії переглянути формулу ціни природного газу. Київ виступив з ініціативою внести ряд поправок до контракту в частині зміни базової ціни газу, внесення у договір знижок залежно від обсягу газу, що купується, а також сезонних знижок. Крім того, пропонується внести зміни до формули, що встановлює ціну, - зараз вона прив'язана до газойлю, який в енергобалансі країни не застосовується.

У свою чергу прем'єр Росії Володимир Путін на початку червня відкинув таку можливість, заявивши, що РФ має намір "строго дотримуватися раніше досягнутих угод", і це стосується як цін на російські енергоносії, так і надійного транзиту енергоносіїв по території України.

"Я хочу додати, що діють значні газові знижки, завдяки яким загальна сума, яку Україна отримала минулого року, становила 2,9 млрд дол, а за січень-квітень 2011-го - вже 2,1 млрд дол", - пояснив Путін. Він також відмовився переглядати формулу ціни газу для України, зазначивши, що вона розрахована не адміністративним шляхом, а ринковим, прив'язана до котирувань на світових біржах нафти і нафтопродуктів.

За даними Міненерго, вчора представники "Газпрому" заявили представникам України, що вже до кінця року ціни на природний газ зростуть до 400 дол за тисячу кубометрів. "Нам пояснили, що це пов'язано з рекордними показниками споживання в країнах ЄС, ринок газу якого зараз на піку", - заявив співбесідник видання. У I кварталі "Газпром" збільшив експорт газу до Європи на 12% до аналогічного періоду 2010 року. Причому тільки у квітні - на 20%, а в травні - на 30%. У понеділок заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що в грудні підвищення ціни за довгостроковими контрактами для європейських споживачів сягне 500 дол за тисячу кубометрів.

За такої ціни українські хімічні підприємства працюватимуть з негативною рентабельністю, упевнені в прес-службі "Дніпроазоту". "Зараз (за ціни на газ для підприємств у 300 дол за тисячу кубометрів - ред.) хіміки тримаються завдяки тому, що власники компанії постачають або середньоазійський газ з підземних газосховищ, або паливо українського видобутку. Якщо зима буде холодною, увесь газ з ПСГ піде теплокомуненерго, і хіміки опиняться у вельми скрутному становищі", - пояснюють на підприємстві.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 938 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ