Пт, 2024-03-29, 00:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 4 » Москва знову образила Токіо: "японські Курили" відвідав міністр оборони РФ
19:24
Москва знову образила Токіо: "японські Курили" відвідав міністр оборони РФ
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Японія, яка мріє повернути собі чотири острови Курильської гряди, отримала черговий "цебер холодної води" від Росії. Саме так в Токіо розцінили візит туди міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова - вже п'ятого високопосадовця РФ, який побував на островах за останні місяці.

У п'ятницю в рамках робочої поїздки по з'єднаннях і військових частинах Східного військового округу міністр відвідав гарнізони 18-ї кулеметно-артилерійської дивізії на островах Ітуруп і Кунашир і облетів на вертольоті острів Шикотан.

На Ітурупі в селищі Гарячі Ключі міністр побував у штабі дивізії, де заслуховував доповідь її командира. Він оглянув казарми, їдальню, банно-пральний комбінат, хлібозавод. Потім Сердюков прилетів на Кунашир, де відвідав котельну, медпункт. У населеному пункті Лагунне він зустрівся з членами родин військовослужбовців, передає ИТАР-ТАСС.

Після цього Сердюков оголосив про плани Міноборони переозброїти цю дивізію.

"Найближчим часом буде ухвалено відповідні рішення з урахуванням того, що з 2011 року ми починаємо реалізацію Державної програми озброєнь до 2020 року. Плануємо заміну техніки і озброєнь дивізії", - цитує його агентство.

Ця поїздка викликала протест у Японії, який був офіційно заявлений послові Росії в Токіо Михайлові Білому. Директор європейсько-американського департаменту МЗС Японії заявив йому, що візит Сердюкова на Курили викликає великий жаль. Він назвав цей факт "вельми прикрим".

Голова МЗС країни Сейдзі Маехара, у свою чергу, заявив: "У період, коли нас закликають відтепер розвивати російсько-японські відносини, цей візит подіяв на нас, як цебер холодної води".

Висловився на цю тему і прем'єр-міністр Наото Кан. Те, що "сталося, викликає великий жаль", - сказав він, відповідаючи на запитання репортерів.

"Проте, - наголосив Кан, - я маю намір сумлінно продовжувати переговори, спрямовані на розв'язання територіальної проблеми і укладення мирного договору" між Японією і Росією.

У свою чергу генеральний секретар кабінету міністрів Юкіо Едано заявив, що візит міністра оборони РФ на Південні Курили "повністю суперечить позиції нашої країни і викликає жаль".

Він додав, що "вважає життєво важливим відновлення переговорів на найвищому рівні з територіального питання", оскільки "його вирішення необхідне для розвитку двосторонніх відносин".

Едано також сказав, що японська влада вирішує, чи влаштувати "майданчик жорсткої полеміки" з проблеми Південних Курил під час переговорів глави японського МЗС Сейдзі Маехари з російським колегою Сергієм Лавровим 11 лютого в Москві. Генсек уряду наголосив, що високопоставлені російські представники здійснюють візити на ці острови останнім часом один за одним.

У листопаді минулого року острів Кунашир вперше відвідав президент РФ Дмитро Медведєв, після чого на Курильські острови приїжджали віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов, заступник міністра оборони Дмитро Булгаков і голова Мінрегіону Росії Віктор Басаргін. Ці поїздки Токіо сприйняв як ознаки посилення російської позиції з приводу територіальної належності островів. Російський МЗС відкидає всі претензії японської влади.

Довідка

У червні-липні 2009 року обидві палати японського парламенту підтримали законопроект, що оголошував всі чотири острови невід'ємною частиною території Японії. А в листопаді у Японії остаточно було затверджено скандальний документ, який оголошує Південні Курили "незаконно окупованими Російською Федерацією".

Японія претендує на чотири острови Південних Курил - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, - посилаючись на двосторонній трактат про торгівлю і кордони 1855 року, за яким кордон було визначено між островами Уруп і Ітуруп, і нині спірні острови було тим самим визнано японськими.

Принципова позиція Москви полягає в тому, що південні Курильські острови увійшли до складу СРСР, правонаступницею якого стала Росія, за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, сумніву не підлягає.

Однак японці поставили в залежність від розв'язання територіальної суперечки підписання мирного договору між двома країнами.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 929 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ