Пт, 2024-04-26, 23:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 28 » "Мовний" закон підміняє статус української і виводить її з ужитку
15:04
"Мовний" закон підміняє статус української і виводить її з ужитку
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
"Мовний" законопроект депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка істотно погіршує становище української мови в Україні, відзначає науковий консультант Центру Разумкова Микола Мельник.

"У ньому (законопроекті - ред.) спостерігається спроба підмінити конституційний статус української мови як державної, звузити сферу її застосування, замінити її використання російською", - пише експерт у своїй статті, опублікованій в тижневику "Дзеркало тижня. Украина" в суботу, 28 липня.

Він роз'яснює, що це робиться за допомогою авторського визначення поняття "державна мова". "У ст 1 проекту передбачено, що "державна мова - закріплена законодавством мова, вживання якої є обов'язковим у органах державного управління та діловодства, установах і організаціях, на підприємствах, в установах освіти, науки, культури, у сферах зв'язку та інформатики". Таке визначення дозволяє підвести під це поняття не тільки українську, але й іншу, насамперед російську мову", - підкреслив Мельник.

"Адже сьогодні державна мова визначена не аморфним "законодавством", а актом вищої юридичної сили - Конституцією України. У разі набуття чинності проект Ківалова-Колесніченка стає частиною "законодавства", його положення про обов'язковість у відповідних випадках застосування російської мови підпадають під ними ж визначене поняття державної мови, а отже - позаконституційним чином російська мова набуває в Україні статусу державної. "Конгеніально!" - сказав би Остап Бендер", - зазначив експерт.

Серед інших аргументів він наводить такий момент: "Це робиться шляхом витіснення української мови з виняткової сфери її застосування як державної. Так, проект (ст 14) дозволяє судам здійснювати виробництво регіональною мовою (мовами). Між тим, згідно з Конституцією (ст 10) і рішенням Конституційного суду у справі про застосування української мови, мовою судочинства є виключно державна мова. Слід зазначити, що такий статус української мови в судочинстві зовсім не виключає широких можливостей для використання учасниками процесу їх рідної мови, - нинішня судова практика є тому переконливим підтвердженням".

Крім того, за словами Мельника, проект закріплює юридичні передумови, які не вимагають від громадян України, у тому числі від держслужбовців, обов'язкового знання державної (української) мови, - вони можуть обмежуватися знанням тільки регіональної мови або мови меншин.

"Для визначення такого статусу української мови немає ніяких юридичних і фактичних підстав", - підкреслює науковий консультант.

Відзначимо, що після ухвалення у Верховній Раді провладною більшістю "мовного" ​​закону в Україні почалися акції протесту.

Як повідомлялося, під Українським домом знаходились захисники української мови, які оголосили голодування yf знак протесту проти скандального законопроекту Ківалова-Колесніченкa № 9073 "Про засади державної мовної політики".

Нагадаємо, цей законопроект був зареєстрований в кінці серпня 2011 року в Верховній Раді з метою надати статус регіональної російській мові в 13 регіонах України, де російська є рідною для, як мінімум, 10% населення.

11 липня учасники голодування біля Українського дому на Європейській площі в Києві вимагали від президента України Віктора Януковича застосувати вето до закону "Про засади державної мовної політики" до 13.00 13 липня.

За час акції до лікарні потрапило кілька голодуючих.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1101 | Додав: adminA | Теги: української, мовний закон, виводить, ужитку
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ