Пт, 2024-04-19, 15:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 29 » Мовний законопроект загрожує цілісності країни - правозахисники звернулися до Литвина
16:31
Мовний законопроект загрожує цілісності країни - правозахисники звернулися до Литвина
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Законопроект "Про основи державної мовної політики", розроблений народними депутатами фракції Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком, спрямований на порушення мовних прав українців і загрожує цілісності держави.

Про це йдеться в зверненні низки науковців, правозахисників і депутатів до голови Верховної Ради України Володимира Литвина, передає "Інтерфакс-Україна".

"Законопроект (...) спрямований на підрив статусу української мови як державної та її витіснення з ужитку в усіх сферах публічного життя в більшості областей України. Більшість ключових положень проекту закону в своїй основі явно суперечать Конституції України", - йдеться у зверненні.

"У разі прийняття і втілення в життя цього законопроекту ще більшого масштабу набудуть порушення мовних прав українців і представників інших національних меншин України, може початися процес федералізації країни, виникне серйозна загроза цілісності держави", - зауважують автори звернення.

Крім того, в документі особливо наголошується, що законопроект передбачає заходи з використання регіональних мов або мов меншин при наявності 10% носіїв регіональної мови на окремій території, "проте критерій визначення кількості носіїв регіональних мов є довільним".

"Такого критерію немає в жодному міжнародно-правовому акті. Це зроблено з однією метою - забезпечити використання переважно російської мови поряд або замість української, як державної, на більшій частині території України", - йдеться у зверненні.

У зв'язку з цим автори документа закликають Литвина та народних депутатів всіх фракцій "відмовитися від прийняття цього антиконституційного документа, який суперечить національним інтересам України і загрожує громадянському миру в нашому спільному домі - Україні".

Під зверненням підписалися, зокрема, правозахисники Олесь Шевченко, Василь Овсієнко, лауреат Національної премії ім. Шевченка Євген Сверстюк, професори Києво-Могилянської академії Лариса Масенко, Володимир Василенко, виконавчий віце-президент Конгресу Національних громад України Йосип Зісельс, народні депутати Олесь Доній, Юрій Гнаткевич.

Головний рабин України: Рада Церков не може вказувати, за що голосувати Раді

Головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх висловив сумнів, що Всеукраїнська Рада Церков (ВРЦ) уповноважена давати поради Верховній Раді, за який законопроект голосувати.

"Чесно кажучи, на мій погляд, лист-звернення архієпископа Святослава написано трохи дивно. Я не думаю, що у функції Всеукраїнської Ради Церков входить обов'язок говорити Верховній Раді, за що вони повинні проголосувати", - зазначив головний рабин.

Водночас, він наголосив, що лист-звернення до спікера Володимира Литвина написав би по-іншому, зокрема, попросив би, щоб законопроект про мови не використовували для розколу країни.

Блайх також нагадав, що в 2006 році ВРЦ підписалася під документом про функціонування мов та загрози сепаратизму. Що стосується самого законопроекту, то рабин переконаний, що держава повинна займатися розвитком та підтримкою та інших національних мов.

"Такі люди також повинні мати право повноцінно функціонувати всередині країни. Я розумію, що державна мова має бути одна, але мені здається, що необхідно знайти можливість дати повноцінно розмовляти тією мовою, якою людина хоче", - вважає він.

Як повідомлялося, 27 травня Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала народних депутатів не вносити на розгляд парламенту законопроект про мови. Однак пізніше митрополит Володимир відхрестився від звернення до Литвина щодо мовного законопроекту.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 866 | Додав: adminA | Теги: мовний законопроект загрожує цілісн, правозахисники
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ