Пт, 2024-03-29, 15:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 7 » На АЕС в Японії вдалося уникнути вибуху водню
09:22
На АЕС в Японії вдалося уникнути вибуху водню
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Компанія-оператор аварійної АЕС Tokyo Electric Power досягла перших результатів. На станцію "Фукусіма-1", де напередодні було оголошено про загрозу нового вибуху водню, успішно закачали азот. Нагадаємо, що критична кількість водню накопичилося в першому реакторі, паливні елементи якого вже розплавилися на 70%.

Своєчасне закачування газоподібного азоту запобігло вибуху. Ліквідаторам довелося працювати всю ніч над тим, щоб закачати газ, який витіснив водень. Ця процедура буде тривати ще протягом 6 днів, передає ИТАР-ТАСС.

За словами представника компанії-оператора станції Tokyo Electric Power (TEPCO), тепер ймовірність нового вибуху водню, подібного тим, що вже відбувалися раніше на першому і третьому реакторах, вкрай низька. Однак є підозра, що частково зруйнований контейнер, в якому знаходиться реактор. У такому випадку витік водню може відновитися, якщо реактор продовжать охолоджувати водою. У підсумку це знову може призвести до загрози вибуху.

Інший представник TEPCO пояснив, що в реактор буде закачано в загальній складності 6 тисяч кубічних метрів газоподібного азоту. В якості заходи безпеки аналогічні заходи будуть початі на другому і третьому реакторах.

Ще одним великим успіхом ліквідаторів стало вирішення проблеми з неконтрольованим витоком радіоактивної води в океан. Вона била з пролому в 20 см у бетонній стіні колодязя системи енергопостачання, що знаходиться на береговій лінії.

Раніше на цьому тижні було встановлено, що радіоактивна вода йде до пролому не по рукаву з енергетичними кабелями, як думали спочатку, а просочується через щебінку, на якій покоїться бетонний колодязь. У вівторок в цю подушку з гравію просвердлили дев'ять отворів, через які закачали 6 тисяч літрів рідкого скла і закріплювача. Спроба вдалася - протікання припинилася, і тепер цю ділянку будуть вже більш-менш спокійно покривати бетоном.

Проте тут же були озвучені підозри, що це була не єдиний неконтрольований витік в океан. Японське агентство з атомної та промислової безпеки зажадало від TEPCO активізувати роботу з пошуку інших проломів і щілин. На думку державних експертів, рівень радіації в океанській воді біля станції настільки великий, що його важко пояснити наявністю лише одного отвору в 20 см.

Втім, незважаючи на ці успіхи ліквідаторів, компанії-оператору аварійної АЕС ще належить скинути в море тисячі тонн радіоактивної води, яка використовувалася для охолодження реакторів. Експерти відзначають, що ситуація з пошкодженими реакторами ще далека від стабілізації.

Між тим вміст радіоактивного йоду-131 в пробах води, взятих у середу з дренажної системи другого енергоблоку аварійної японській АЕС "Фукусіма-1", перевищив норму в 140 тисяч разів, що означає значне зниження радіоактивності в порівнянні з пробами, взятими 2 квітня, повідомляє в четвер агентство Kyodo з посиланням на компанію-оператора TEPCO. Вміст йоду-131 в пробах від 2 квітня перевищувало допустиму норму в 7,5 мільйона разів.

Після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня на станції, розташованої на березі океану, було пошкоджено електрообладнання та порушена система охолодження реакторів. У перші дні після удару стихії на першому, третьому і, можливо, четвертому енергоблоках АЕС сталися потужні вибухи водню. Вони завдали великої шкоди цим будівлям, призвели до розкиду радіоактивних уламків. Всього в результаті перегрівання реакторів та серії вибухів і пожеж чотири з шести було серйозно пошкоджено.

ООН: аварія на "Фукусімі-1" не така небезпечна, як здається

На думку експертів ООН, аварія на атомній електростанції "Фукусіма-1" в Японії не така небезпечна, як про неї говорять, і навряд чи завдасть шкоди здоров`ю людей, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Один з експертів з радіації Вольфганг Петерс висловив припущення, що Тихий океан повністю абсорбує заражені води з пошкодженої АЕС.

Він нагадав, що ситуація навколо "Фукусіми-1" не йде ні в яке порівняння з катастрофою в Чорнобилі. Проте вона набагато серйозніша, ніж аварія на АЕС Трі-Майл-Айленд у США в березні 1979 року.

США і Франція нададуть безпілотники для заміру радіації над АЕС

Японська влада вирішила використовувати безпілотні літальні апарати США та Франції для замірів радіації на аварійній АЕС "Фукусіма-1".

Зокрема, США запропонували японським партнерам задіяти з цією метою військовий безпілотник RQ-16 T-Hawk, що застосовувався у розвідопераціях в Іраку та інших країнах. Цей апарат має систему вертикального зльоту і здатний зависати в повітрі над об'єктами. Ініціатором відправки безпілотників до Японії стали США.

Згідно з планами влади Японії, польоти безпілотника над АЕС почнуться на наступному тижні. Першим об'єктом вимірів, як пропонують американські експерти, має стати басейн для відпрацьованих паливних стрижнів в сильно зруйнованому будинку 4-го реактора.

Франція, за повідомленнями японської преси, також незабаром передасть Японії три безпілотні вертольоти, оснащених на прохання японської сторони приладами для замірів радіації, інфрачервоними датчиками температури і фотокамерами. Такі вертольоти здатні під час польоту маневрувати в автоматичному режимі і безперервно знаходитися в повітрі 30-60 хвилин.

Японія купила ці безпілотники на суму близько 40 тисяч євро у невеликої французької компанії Helipse, передає РИА "Новости".

Раніше для замірів та фотозйомок в районі АЕС "Фукусіма-1" використовувалися вертольоти сил самооборони Японії та великий американський безпілотник Global Hawk. Але з-за високого рівня радіації над станцією ці операції проводилися зі значної відстані. Як вважає влада Японії, застосування невеликих БЛА дасть можливість більш точно визначати реальну обстановку в різних точках на АЕС і прилеглій до неї зоні, що дозволить підвищити ефективність зусиль щодо забезпечення безпеки відновлювальних робіт.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 955 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ