Сб, 2024-05-04, 14:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Липень » 12 » На центральній площі Вільнюса, де проходить саміт НАТО, підняли прапор України із Бахмута
10:45
На центральній площі Вільнюса, де проходить саміт НАТО, підняли прапор України із Бахмута
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У центрі Вільнюса (Литва), де 11-12 липня проходить саміт НАТО, під гімн України підняли прапор нашої країни, пише ЗМІ.

Про це йдеться на офіційній сторінці Верховної Ради України у мережі.

  “Слава всім українським захисникам і захисницям, які багато місяців героїчно боронили Бахмут від російських загарбників і найманців, а сьогодні ведуть жорсткі бої за звільнення міста. Бахмут є, був, і буде Україною завжди!”, – зауважили у ВРУ.

До слова, до Литви український стяг доставили бігуни.

За підсумками першого дня саміту НАТО у Вільнюсі Україна не отримала гарантій щодо вступу до Альянсу. Натомість Києву надали обіцянку повернутися до цього питання після закінчення бойових дій та проведення реформ, виконання яких переглядатимуть щороку. Президент Зеленський був на саміті, не виголошував промову, але він відвідав мітинг на підтримку України у Вільнюсі. Союзники вже першого дня оголосили про виділення додаткової військової допомоги, а росія почула багато неприємних новин.

Двері в НАТО відчинилися трішечки ширше

Напередодні була інформація про те, що союзники сперечаються щодо змісту комюніке, у якому мали зазначити, коли Україну приймуть до блоку, за яких умов це станеться і чи станеться взагалі. Ще вчора було відомо, що попри суперечки сторони домовилися, що цей процес, якщо він почнеться, відбуватиметься за спрощеною процедурою. Це означає, що не потрібно буде чекати роками, поки буде виконано План дій щодо членства в НАТО. Але щодо того, як виглядатиме сам текст заяви не було відомо до закінчення дня.

Німецьке видання Spiegel опублікувало фрагмент чернетки комюніке саміту. Воно нагадувало за змістом Бухарестський саміт 2008 року, коли заявили, що «двері НАТО відчинені». У чернетці Україні пропонували провести реформи та узгодити відносини з усіма країнами-союзниками, жодних термінів виконання чи гарантій вступу не було.

«Ми готові надіслати запрошення Україні, якщо всі члени Альянсу погодяться, що умови виконано», — передає рядок із наявного документу Spiegel.

На закінчення дня було опубліковане комюніке саміту НАТО. У загальних рисах меседж збігається з тим, про що говорив Spiegel, не вказано терміни чи умови. Однак є суттєві позитивні зміни: має бути створено Річну національну програму та механізм, який щороку переглядатиме та оцінюватиме прогрес України.

 «Майбутнє України в НАТО. Ми підтверджуємо зобов’язання, яке ми взяли на саміті 2008 року в Бухаресті, щодо того, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за межі необхідності в Плані дій щодо членства.… Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес за допомогою адаптованої Річної національної програми. Альянс підтримуватиме Україну в здійсненні цих реформ на її шляху до майбутнього членства. Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться і умови будуть виконані», — зазначено в комюніке.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Київ не отримав прямого запрошення з двох причин: через війну, яка невідомо коли закінчиться і через корупцію, з якою ще необхідно боротися. Радник голови офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна отримає запрошення в НАТО на саміті у Вашингтоні, який відбудеться 2024 року.

Задля подальшої інтеграції України погодили пакет «розширеної політичної та практичної підтримки» й заснували Раду Україна-НАТО. Союзники заявили, що ніколи не визнає «незаконних і нелегітимних анексій росії, зокрема і Криму». Альянс закликає притягнути до відповідальності порушників прав людини, зокрема йдеться про «примусову депортацію дітей і пов’язане з конфліктом сексуальне насильство».

Щодо іншого важливого питання — надання Україні гарантій безпеки до вступу в НАТО — про це мова йтиме на другий день саміту, 12 липня. Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо вважає, що це є головнішим, адже має сприяти закінченню війни.

Зеленський на саміті й на мітингу

Президент Зеленський розкритикував НАТО за кулуарні обговорення, але заявив, що з повагою ставиться до Альянсу за підтримку у війні, тому пообіцяв, що «Україна буде представлена». Частині європейських політиків не сподобалися різкі слова, вони заявили, що він «заходить занадто далеко».

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 167 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ