Чт, 2024-04-18, 07:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 28 » На екологічну катастрофу через хімзброю, яку приховав Янукович, очікує Крим
14:18
На екологічну катастрофу через хімзброю, яку приховав Янукович, очікує Крим
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/
Криму загрожує екологічна катастрофа через зрив програми з утилізації радянського хімзброї. Про це пише "Дзеркало тижня.Україна" з посиланням на документи наявні у неї в розпорядженні. Україні хімічна зброя дісталася із часів Другої світової війни.

Контейнери та боєприпаси з іпритом, люізітом, зарином і зоманом затоплені практично по всьому кримському узбережжю Чорного моря, є і в Азовському.

У 1941 році, перед окупацією Криму німецькими військами, радянське командування прийняло рішення: боєприпаси з ОР (отруйними речовинами), які вже тоді були під забороною декількох конвенцій, "сховати" у море.

В даний час Росія має координатами всіх місць затоплення, але надати дані українській стороні відмовляється, тому пошуки затопленої хімзброї Україні довелося вести своїми силами.

Технологія знешкодження проста: контейнер (як правило, металеві бочки) омонолічуються (поміщаються у саркофаг - залізний каркас, який заливають спеціальним бетоном), а потім перезатоплюють на великих глибинах, не менше 130 метрів.

У 1996 році Кабінет Міністрів своєю постановою №1415 затвердив Програму пошуку та знешкодження залишків хімічної зброї, затопленої у виключній (морській) економічній зоні України.

Спочатку необхідні роботи планувалося виконати протягом 1997-2002 років, але потім терміни ще двічі продовжували - до 2006, а потім - до 2010 року. Термін дії програми закінчився в 2010 році з показником виконання 36-44%, але Кабмін відмовився її продовжувати.

У розпорядженні ZN.UA опинилася відомча переписка - звернення глави Рахункової палати України Валентина Симоненка до президента Віктора Януковича, узгодження різними відомствами та міністерствами проектів постанов Кабміну, листи науковців в профільні міністерства про необхідність продовження держпрограми зі знешкодження залишків хімічної зброї.

Згідно з довідкою, підписаною Петром Неботовим - директором департаменту економіки оборони та безпеки Міністерства економіки, акваторія мису Лукулл обстежена частково, Керченська протока - на 2/3, а південно-східне узбережжя Криму - лише на чверть.

"У Керченській протоці залишилися 60 саркофагів з знешкодженою хімічною зброєю, що вимагають перезатопленія на великих глибинах, що представляє навігаційну і екологічну загрозу", - йдеться у довідці.

З іншого документа випливає, що технологічні майданчики, куди транспортують омонолічені саркофаги, знаходяться на малій глибині: "У даний час 46 саркофагів (77% від омоноліченних) знаходяться на робочій площадці в прибережній смузі Керченської протоки на глибині п'ять метрів".

Про те, яка концентрація ОР у місцях, де іприт або люізіт вже просочилися з проіржавілих бочок, які знаходяться не більше ніж у 15 км від берега, а в безпосередній близькості від популярних пляжів і місць промислового рибальства, дізнаємося завдяки листу Симоненко президенту Януковичу: "У Керченській протоці, в районі населеного пункту Героївське, що є зоною масового відпочинку населення, зміст арсену (продукт розкладання бойових отруйних речовин) в пробі води перевищує допустимий рівень в 3,5 рази".

"Знайдений в липні 2007 року в даному районі частково зруйнований контейнер L 400 з хімічною зброєю досі залишається на місці знаходження неомоноліченім", - пише глава Рахункової палати.

"У районі мису Білий, де розташовані плантації мідій, зміст арсену перевищує допустимий рівень у 3,46 рази", - уточнює чиновник.

Згадаймо, Віктор Янукович запропонував світу утилізувати хімічну зброю із Сирії.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1036 | Додав: adminA | Теги: екологічну катастрофу, хімзброю, приховав Янукович, Крим
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ