Пт, 2024-03-29, 07:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 1 » На "Фукусімі-1" безвихідна ситуація: рівень радіації зростає і заважає аварійним роботам
11:29
На "Фукусімі-1" безвихідна ситуація: рівень радіації зростає і заважає аварійним роботам
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/
.

Складна ситуація на японській АЕС "Фукусіма-1" загрожує остаточно зайти у безвихідь. Головне завдання ліквідаторів на цьому етапі полягає в охолоджуванні аварійних реакторів, які перегрілися, проте тут утворилося замкнуте коло.

Щоб збивати температуру стрижнів, реактори треба заливати морською водою, проте ця вода стає радіоактивною, просочується назовні і паралізує роботи, створюючи небезпечно високу радіаційну ситуацію на енергоблоках, повідомляє NEWSru.com.

Радіоактивна вода залила підземні поверхи турбінних корпусів енергоблоків і їхні дренажні системи, що ведуть до берега моря. У цих приміщеннях поряд з будівлями першого і другого енергоблоків зафіксовано значну кількість води, яка скупчилася, - до 15 тисяч тонн. Вона виливається або безпосередньо з реакторів, або з труб, що ведуть від них до турбін.

Це означає, що на АЕС порушено герметичність 12-сантиметрових сталевих корпусів, у яких містяться розжарені ядерні паливні стрижні. Судячи з усього, пошкодження такого роду отримали три з шести енергоблоків. Майже напевно в них частково або повністю сталося розплавлення ядерного палива.

Отож поки що ліквідатори не тільки не мають змоги змінити ситуацію на краще, а й зіткнулися з проблемами, які наразі не можуть вирішити. Раніше вони спробували заливати в реактори трохи менше води - і температура там небезпечно підскочила. Куди та як відкачувати радіоактивну воду - це тепер друге головне завдання, яке стоїть перед ними.

Мабуть, на тлі панічних настроїв у зв'язку з безвихідною ситуацією японське Агентство з атомної та промислової безпеки в п'ятницю поспішило оголосити про істотне зниження вмісту радіоактивного йоду-131 у морській воді біля станції, проте незабаром спростувало само себе.

Спочатку воно повідомило, що концентрація радіоактивної речовини нині перевищує норму в 2175 разів, тоді як напередодні цей показник перевищував межу у 4385 разів. Проте потім Агентство визнало "можливу помилку у вимірюваннях", зазначивши, що цифру буде скоректовано, але поки що невідомо в який бік.

У той же час, за даними телеканалу "Вести", вміст радіоактивного йоду в районі першого енергоблоку аварійної АЕС перевищує гранично припустимі значення більш ніж у 10 тисяч разів, в ґрунтових водах - в 4,5 тисячі разів.

Експерти кажуть, десятитисячне перевищення припустимого радіаційного фону у ґрунтових водах - це дуже погана ознака. Проте влада продовжує заперечувати, що забруднений ґрунт і вода з таким вмістом ізотопів становить якусь загрозу для життя людини.

Рівень радіації у воді в другому блоці, який є найбільш небезпечним, перевищує 1 тисячу мілізівертів на годину. Це вчетверо вище за річну норму опромінювання, встановлену для учасників аварійної операції на АЕС "Фукусіма-1". Роботи на станції в таких умовах змушені зупинити.

Тим часом уряд Японії схвалив новий план термінового відкачування води з надзвичайно високим рівнем радіації, яка переповнила циркуляційні системи в турбінних залах чотирьох найбільш проблемних реакторів і скупчилася в тунелях поблизу будівель енергоблоків. Для цього, як повідомляють в п'ятницю токійські ЗМІ, вирішено побудувати новий резервуар.

Одночасно готується операція з подачі в необхідних обсягах прісної води в реактори з двох водоналивних барж, які було передано раніше збройними силами США у розпорядження морських сил самооборони Японії. Проте активне проведення всіх намічених важливих для стабілізації зупинки на АЕС робіт відкладається через украй високий рівень радіації поблизу будівель реакторів.

Крім того, на п'ятницю заплановано розпорошення смоли, яка має запобігти подальшому поширенню радіоактивних речовин. Також очікується, що фахівці-ядерники до кінця цього тижня тимчасово накриють аварійні енергоблоки куполом із тканини.

Нагадаємо, що аварія на атомній електростанції "Фукусіма-1" сталася в результаті потужного землетрусу магнітудою 9 балів і цунамі, які він спричинив, в Японії 11 березня. Збої роботи сталися на 4 енергоблоках через вихід з ладу системи охолодження. У радіусі 30 кілометрів від "Фукусіми-1" повністю евакуйовано населення. На самій станції було запроваджено режим надзвичайної ситуації.

На АЕС не припиняється витік радіації. Радіацію з японської АЕС вже зафіксовано далеко за межами країни. 31 березня влада заявила, що атомну станцію в японській префектурі Фукусіма після завершення аварійних робіт буде виведено з експлуатації повністю.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 924 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ