Вт, 2024-04-23, 10:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 8 » На Кіпрі створять базу для ліквідації сирійської хімзброї
09:52
На Кіпрі створять базу для ліквідації сирійської хімзброї
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вважає за потрібне створити спільну місію ООН і Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) для знищення наявних у Сирії арсеналів отруйних речовин, яка базуватиметься в Дамаску і на Кіпрі. Про це йдеться в листі, який Пан Гі Мун надіслав у Раду Безпеки ООН.

"Враховуючи поточну ситуацію, присутність спільної місії в Сирії буде дуже обмеженою, у цій країні буде розміщений лише той персонал, присутність якого необхідна для виконання поставлених завдань, - наголошується в листі, як передає ІТАР -ТАСС. - Офіс в Дамаску буде слугувати оперативною базою".

Крім того, генсек ООН пропонує створити ще одну базу - на Кіпрі. Ця база буде надавати підтримку у знищенні сирійської хімзброї.

"Групи, які вирушають до Сирії для інспекцій і з іншими цілями, спочатку будуть направлятися на цю допоміжну базу (на Кіпрі) для планування майбутніх місій, - пояснюється в посланні. - Ця база також буде виконувати функції тренувального центру для персоналу, якому може знадобитися підготовка як у технічній сфері, так і у сфері гарантування безпеки".

"Спільна місія буде розгорнута на основі передової групи, чисельність її персоналу буде розширена приблизно до 100 осіб як з боку ООН, так і з боку ОЗХЗ", - вказується в документі.

Генсек подякував уряду Кіпру за надану можливість місії базуватися на острові. Глава ООН запропонував також три етапи роботи спільної з ОЗХЗ місії зі знищення хімзброї в Сирії.

Перший етап, згідно з документом, передбачає переговори в Дамаску з владою про перевірку отриманих даних про хімзброю. На другому етапі передбачається до 1 листопада завершення перевірок та інспекцій об'єктів з виробництва та зберігання хімзброї в Сирії і відстеження ходу виконання зобов'язань сирійської влади з ліквідації цих об'єктів.

Третій, восьмимісячний, етап - з 1 листопада 2013-го по 30 червня 2014 року - має привести до повного знищення хімічних озброєнь і отруйних речовин по всій Сирії в обсязі приблизно 1 тисячі метричних тонн.

Лист генсека ООН розглядатиметься в Раді Безпеки 10 жовтня.

Ситуація в Сирії загострилася після подій 21 серпня, коли, за даними американської розвідки, через застосування урядовими військами хімічної зброї загинули понад 1,4 тисячі осіб.

Вже 14 вересня глави зовнішньополітичних відомств Росії та США домовилися з сирійського питання: сторони виступили за політичне врегулювання конфлікту, військове невтручання і виведення хімзброї з Сирії або її знищення до середини 2014 року.

Пізніше, 25 вересня, група експертів ООН повернулася у Дамаск, де їм належить досліджувати 13 або 14 можливих випадків застосування хімічної зброї в країні. Остаточну доповідь експерти розраховують представити наприкінці жовтня.

Також нагадаємо, що у вересні Сирія стала повноцінним учасником Конвенції із заборони хімічної зброї.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: базу, Кіпрі, ліквідації сирійської хімзброї
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ