Вт, 2024-04-16, 14:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 15 » На кому буде економити - Кабмін вже вирішив - преса
13:57
На кому буде економити - Кабмін вже вирішив - преса
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Вчора уряд прийняв за основу проект держбюджету на 2012 рік, який наступного тижня розглянуть у Раді. У головному кошторисі країни передбачено зростання доходів з нинішніх 299 до 334 мільярдів гривень (на 11,7% витрат з 334 до 373,1 млрд гривень, середньорічна ціна імпортованого газу - 414-416 доларів 1000 кубометрів (з чого випливає, що контракт з "Газпромом" в односторонньому порядку розривати не планується, а значить газової війни не буде; максимум почнемо судиться, що є справою не швидкою).

Будуть скорочені дефіцити бюджетів Пенсійного фонду (до 0,2% ВВП) і НАК "Нафтогаз Україна" (0,8%). Дефіцит держбюджету планується в рамках 1,5% ВВП, а сумарний - не більше 2,5%, доповнює Руслан Кисляк в газеті "Экономические известия" у статті "Бюджет на виріст".

Значну частину доходів бюджету як і раніше займають податкові надходження, які складуть 288,6 млрд грн, що на 14,2% більше плану 2011 р. При цьому їх частка у ВВП зменшиться на 0,7% - до 19,2%, що, як вважають в уряді, свідчить про зниження податкового навантаження на суб'єкти підприємництва. Планується також збільшити граничний обсяг держборгу на 10,6% - до 415,6 млрд грн, і скоротити обсяги державних запозичень на 17,4%.

У бюджеті-2012 його автори пропонують не економити по цілому ряду напрямів. Витрати будуть збільшені на оборону, охорону громадського порядку, судову владу. А лікарям і вчителям Азаров пообіцяв не тільки надбавку до зарплати, а й будівництво десятків шкіл і лікарень. Також Кабмін планує збільшити витрати на ЖКГ.

Спрогнозувавши непоганий заробіток, уряд планує і весело витратити ці гроші. Так, у грудні 2012 року прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата для працездатних осіб мають зрости на 14% - і становити 1098 гривень. Як і годиться у передвиборчий рік, влада підніматиме зарплатню найзнедоленішому, але соціально найактивному прошарку населення - бюджетникам. "Середня зарплата завідувача дошкільного навчального закладу у 2012 році зросте на 847 гривень, або на 35,3 відсотка, - сказав міністр фінансів Федір Ярошенко. - Вчитель вищої категорії загальноосвітнього закладу отримає на 614 гривень більше, або на 25 відсотків. Лікар-хірург у стаціонарі отримає на 861 гривню більше, а дільничний лікар-терапевт - на 704 грн.".

Видаткова стаття держбюджету завжди вважається найцікавішою його частиною. І навіть сьогодні, ще до того, як її зможуть уважно прочитати та узагальнити, впадають в око деякі дисонанси. Скажімо, зростання витрат на оборону має становити 3,2 млрд. гривень, а на безпеку, тобто на розвиток правоохоронних органів, - 3,3 млрд. Загалом же уряд передбачає збільшити асигнування на освіту на 12,2 млрд. грн, на культуру і мистецтво - на 9,2 млрд, на охорону здоров’я - на 6,9 млрд, фізичну культуру і спорт - на 2,2 млрд. Ну і нарешті, 7,4 млрд. гривень з нашої спільної кишені виділять на підготовку України до "Євро-2012".

Заощаджувати ж чиновники збираються на собі. Як розповів міністр фінансів Федір Ярошенко, витрати на утримання Кабміну будуть скорочені більш ніж на 50%. Крім того, міністр пообіцяв урізати фінансування Верховної Ради та Адміністрації президента.

Газета "Сегодня" посилаючись на слова міністра фінансів Федора Ярошенка пише, що показники держбюджету-2012 узгоджені з МВФ (від якого ми чекаємо в цьому році черговий транш кредиту в 1,5 мільярда доларів).

"Як охарактеризувати проект на 2012 рік? Це бюджет пріоритетного розвитку внутрішнього ринку і стимулювання розвитку наших регіонів". Прем'єр уточнив, що при розрахунках бюджету уряд використовував "зважений сценарій", який передбачає зростання реального ВВП на 5,5% і скорочення дефіциту держбюджету до 2,5% ВВП порівняно з 3,5% в поточному році. Микола Азаров пояснив, що уряд обмежує дефіцит держбюджету з кількох причин. "Зовнішні ринки нестабільні і невизначені. Вони завмирають в очікуванні нової хвилі кризи, анонсованої провідними експертами. Тому ми повинні захистити економіку України від ризиків, пов'язаних з нестабільністю світової економіки", - процитувала Азарова Ольга Курішко у статті "Уряд все зважив" для газети "КоммерсантЪ-Украина".

Опозиційний нардеп-економіст Ксенія Ляпіна (НУНС) ставить бюджету "трійку": "Макропоказники виглядають досить консервативно, але досягти зростання бюджету майже на 12% буде нелегко через нову хвилю світової кризи, адже наша економіка дуже залежна від експорту, насамперед металу. Незрозуміло, де Кабмін візьме ще 50 мільярдів гривень доходу, крім податків, тому що приватизувати вже практично нічого. І зовсім неймовірно виглядає 25%-ве збільшення зарплат бюджетникам, адже великого скорочення чиновників поки не відбулося. Це популізм", пише газета "Сегодня".

Інші економісти вважають, хоча і з застереженнями, що бюджет реалістичний. Так, керівник інформаційно-аналітічного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко каже, що "інфляція в 7,9% достатньо реальна саме тому, що темпи зростання світової економіки сповільнюються, значить і інфляція буде нижчою. Що стосується зростання ставок бюджетників, що удвічі перевищує дохід бюджету, то це забагато, але тут є політична складова, щоб під вибори 2012-го правляча партія не втратила голоси виборців".

Олександр Жолудь (МЦПД) називає бюджет наступного року здійсненним, але, на його думку, курс гривні до долара (8 гривень) в бюджеті завищений приблизно на 15-20 копійок. "Якщо буде світова криза, курс гривні не втримати, бо у нас постійно зростає дефіцит зовнішньоторговельного балансу через підвищення ціни імпортованого газу. Що стосується зростання ставок бюджетників, удвічі перевищують темпи зростання доходів бюджету, то в абсолютних цифрах це сума невелика", - висловив свою впевненість Жолудь, пише газета "Сегодня".

Експерти впевнені: документ буде прийнятий негайно, так як для іншого результату буде відсутня головна причина зволікань минулих років - політична. Разом з тим, зазначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, в Україні давно стало хорошою традицією невиконання головного фінансового регламенту країни. Хоча, каже він, можна припустити, що на папері бюджетні орієнтири будуть з успіхом виконані. "Взяти, приміром, запланований на наступний рік рівень інфляції 7,9% при зростанні доходів бюджету в 14%. Можна з упевненістю стверджувати, що реальна інфляція складе не менше 14% ", - заявляє співрозмовник газети "Экономические известия".

За його прогнозами, пише газета "Экономические известия", реальне значення індексу споживчих цін може в два-три рази перевищувати заплановане в держбюджеті. Причин тому кілька - монополізація вітчизняного ринку, торгова війна з Росією, ослаблення американського долара, до якого прив'язаний курс гривні. Крім того, величезна частка українського ринку перебуває в тіні, що ніяк не сприяє контролю за споживчими цінами.

Величезні сумніви викликає запланований урядом рівень зростання ВВП. За словами експерта, ситуація на зовнішньоекономічних ринках і, зокрема, в країнах-партнерах України не сприяє зростанню експортоорієнтованих галузей. Адже саме вони є основними бюджетонаповнюючими секторами вітчизняної економіки. "Але навіть якщо просто правильно рахувати інфляцію, то падіння ВВП за результатами наступного року може скласти 5-6%", - стверджує в розмові з газетою "Экономические известия" пан Охрименко.

На думку аналітіка інвестгрупи "Арт-Капітал" Олега Іванця, в цілому закладені до держбюджету прогнози досить реалістичні, так як уряд фактично в ручному режимі управляє економікою. Інше питання, чи така політика сприятиме зростанню економіки в довготерміновій перспективі, або навпаки - збільшить ризики спаду. "Режим бюджетної економії, з одного боку, стабілізує фінансову систему, але з іншого - стримує економічне зростання, особливо в сфері інфраструктури", - говорить експерт. Тим не менш, в України є величезний потенціал росту виключно за рахунок поліпшення адміністрування економіки - зниження рівня податків при поліпшенні податкової дисципліни та ослабленні рівня контролю. Така політика сприяла б підвищенню якості окремого капіталу і полегшила б його доступ на наш ринок для реалізації проектів у підконтрольних державі сферах - інфраструктурі, освіті та медицині, пише газета "Экономические известия".

Аліна Поліщук у статті "Доходи - народу" в газеті "Известия в Украине" пише, що колишній міністр економіки Віктор Суслов вважає документ занадто оптимістичним. Уряд всупереч здоровій логіці скористався при розробці бюджету позитивним сценарієм розвитку економіки України в 2012 році. "Можливо, доречніше було б взяти за основу песимістичне бачення ситуації, щоб в наступному році не погіршувати показники бюджету, - припускає Суслов. - Втім, передумови для виконання держбюджету в запланованих рамках є". Зауважимо, що багато експертів пов'язують економічне майбутнє України з ситуацією на традиційних експортних ринках. Існує ймовірність падіння попиту на продукцію наших експортерів, що може обвалити не тільки вітчизняну економіку, але і курс гривні.

"Очевидно, що в наступному році уряд зробить все можливе для збільшення соціальних витрат, - констатує Суслов. - Це рік виборів до Верховної Ради, тому починається боротьба за голоси виборців. З одного боку, це можна назвати популізмом, проте в цілому такий крок виявиться позитивним для пересічних українців. До недавнього часу соціальна політика держави була така, що малозабезпечені громадяни у нас завжди залишалися в жалюгідному становищі. Зростання соціальних стандартів, виплат і пільг стане для багатьох верств населення ковтком повітря ". Експерт вважає: напередодні парламентських виборів Верховна Рада не піде на скорочення цих витрат у бюджеті, тому документ буде прийнятий у запропонованій редакції, повідомляє газета "Известия в Украине".

А ось виконавчий директор аналітичного центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук упевнений, що будуть спроби ще більше збільшити соціальні витрати. "Виборчий рік дорогого коштує, - переконаний аналітик. - Почнемо з того, що таке різке підвищення соціальних стандартів ніяк не співвідноситься із зобов'язанням України перед МВФ - не піднімати соцвиплати вище рівня інфляції. Однак зараз це мало кого хвилює. Зараз основна мета політиків - не образити виборця хоча б до того моменту, поки він не віддасть свій голос", повідомляє газета "Известия в Украине".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1022 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ