Пт, 2024-03-29, 00:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 13 » На Марсі знайшли гігантський каньйон, який у давнину був заповнений водою
22:54
На Марсі знайшли гігантський каньйон, який у давнину був заповнений водою
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

  За допомогою камери HRSC, встановленої на борту космічного зонда Mars Express, астрономи отримали унікальні фотографії каньйону в долині Valles Marineris.

Глибина каньйону, що розташований на розломі тектонічних плит, виявилася рівною майже 9 кілометрам. У давнину він був заповнений водою, повідомляє "Inright".

Знімки каньйону, який має довжину в 4 тисячі кілометрів, були зроблені спеціальної тривимірної камерою HRSC, встановленої на борту космічного зонду Mars Express. Зйомка велася з висоти в 450 кілометрів.

Космічний апарат Mars Express, запущений до червоної планети Європейським космічним агентством (ESA) і NASA, з 2003 року працює на орбіті Марса.

Отримані знімки були оброблені в Німецькому центрі повітряних та космічних польотів (DLR). Згідно з першими висновками, древній каньйон кілька мільярдів років тому, ймовірно, був заповнений водою.

Астрономам вдалося знайти залишки відкладень гіпсу і кізеріту в каньйоні. Все це свідчить на користь вже доведеного припущення про те, що раніше Марс мав атмосферу, а частина його поверхні перебувала під водою.

Американське космічне агентство NASA має намір в 2013 році відправити на червону планету спеціальний космічний апарат місії Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), який буде досліджувати ранні етапи історії цієї планети. Зокрема, завдяки йому вчені хочуть отримати відповідь на питання, чому і яким чином сусідка Землі втратила свою атмосферу і яким був Марс кілька мільярдів років тому. Вартість цього проекту становить 438 млн доларів.

Раніше повідомлялося, американські астрономи з Університету Колорадо підрахували, що на Марсі 3,5 мільярда років тому існував величезний океан, який займав до 36 відсотків території червоної планети. Тоді на Марсі цілком могло існувати життя.

Про існування води на Марсі в давнину астрономи підозрювали ще з XIX століття. Американські марсоходи Phoenix і Opportunity в 2004 - 2008 роках відкрили на Марсі явні сліди існування на цій планеті великих водних просторів. У 2008 році це було доведено шляхом аналізу проб марсіанського грунту, під яким був знайдений шар льоду. Тоді ж були отримані знімки, що показують обриси стародавніх річкових проток і морів.

У 2009 році дослідники Вей Луо з Північного університету Іллінойсу (США) і Томас Стефінскі з Інституту Місяця і планет склали теоретичну карту марсіанської поверхні, на якій вони зобразили велике море у північній півкулі планети.

На початку червня 2010 року астрономи NASA встановили, що на рівнині Еллада на Марсі існувало море діаметром понад 2000 кілометрів і глибиною 8 кілометрів.

А ось компанія Google оновлює картографічний сервіс Google Earth. На цей раз нововведення стосувалися не карти Землі, а карти Марса, яка, як і карта Місяця, входить в картографічний набір. Нові дані стосуються не тільки наших днів, але й історії Марса. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1286 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ