Ср, 2024-04-24, 11:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 28 » На пачках сигарет в Україні покажуть хворих на рак
10:21
На пачках сигарет в Україні покажуть хворих на рак
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Кабінет міністрів схвалив перелік кольорових малюнків і піктограм, які будуть друкувати на пачках сигарет. На малюнках зображені легені затятого курця, людину за ґратами із сигарет, діти в клубах диму і лікарі, які реанімують хворого, пише "КомерсантЪ-Україна".

У розпорядженні видання опинився протокол засідання Кабінету міністрів від 19 січня, на якому було прийнято постанову "Про затвердження переліку малюнків і піктограм, що входять у додаткові медичні попередження на упаковках тютюнових виробів".

Кабмін доручив МОЗу в тижневий термін доопрацювати документ і погодити його з віце-прем'єром-міністром інфраструктури Борисом Колесніковим, що перебуває зараз на лікарняному.

Як повідомив завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський, відомство надало на засідання Кабміну 37 кольорових малюнків і піктограм. На малюнках, зокрема, зображені уражені раком легені хворого, чоловік за ґратами із сигарет, труп людини, шия хворого на рак горла і діти в клубах сигаретного диму.

"У січні 2010 року Україна уклала угоду з Євросоюзом на використання цих зображень. Вони вже друкуються на пачках сигарет у Великобританії, Бельгії, Румунії, Латвії. Щорічно від хвороб, пов'язаних з наслідками куріння, в Україні помирає 100 тисяч людей. Буде добре, якщо ми врятуємо життя хоча б 1% цих життів. Головне, домогтися, щоб курцеві було огидно брати до рук пачку сигарет", - уточнив Красовський. На думку експерта, малюнки і піктограми дозволять знизити кількість курців в Україні на 1-3%.

МОЗ попросили прибрати з переліку зображення трупа людини і шиї хворого на рак горла, замінивши їх на більш нейтральні малюнки, розповіло джерело в Кабміні. "Ми виконали всі вимоги. Торік Кабмін тричі відмовлявся затвердити ці малюнки без пояснення причин. Сподіваємося, цього року підпишуть", - відзначило джерело, додавши, що документ набуде чинності через 18 місяців після підписання прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Водночас народний депутат Леся Оробець (НУ-НС) переконана, що проти введення малюнків і піктограм виступлять виробники тютюнових виробів. "Тютюнники були проти підвищення акцизу і обмежень на рекламу сигарет. Цього разу вони зчинять галас, що ми калічимо психіку незрілих споживачів страшними малюнками. Вони ані слова не скажуть про те, що в їхніх маркетингових стратегіях основний наголос робиться на школярів, 100 тисяч яких кожен рік повинні замінювати загиблих від куріння споживачів. Життя і здоров'я дітей для них ніщо, не втратити дохід - ось головна мета!" - сказала Оробець.

Втім, менеджер з корпоративних комунікацій Philip Morris Україна Олексій Калиниченко запевнив, що компанія виконає постанову Кабміну. Він не зміг спрогнозувати економічні наслідки даної постанови, процитувавши дані дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я: "93% населення України поінформовані про негативні наслідки куріння". На його думку, найефективнішим способом боротьби з курінням, є підвищення роздрібних цін на сигарети.

11 червня 2009 парламент прийняв зміни до закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", адаптуючи його до норм Європейської конвенції з боротьби проти тютюну, ратифікованої Україною у 2006 році.

Відповідно до змін, на пачці сигарет повинні розміщуватися з одного боку - інформація про вміст нікотину і смол, а також напис "Куріння вбиває", а з іншого - кольоровий малюнок або піктограма, що зображує наслідки куріння, і один з десяти написів, прийнятих в Євросоюзі. Серед останніх - "Куріння викликає рак легенів", "Куріння може викликати повільну та болісну смерть", "Куріння пошкоджує сперму і може призвести до імпотенції".

Нагадаємо, що в Україні, яка перебуває на 7-му місці у світі з поширеності цієї шкідливої звички, в липні минулого року заборонили курити в громадських місцях, таких як лікарні, навчальні заклади, стадіони, зали очікування, зупинки громадського транспорту тощо.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1070 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ