Чт, 2024-04-25, 08:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 29 » На що можна очікувати в новому політичному та економічному сезоні - преса
18:22
На що можна очікувати в новому політичному та економічному сезоні - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Літо-2011 не було нудним - на тлі судів над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком проводилися акції як щодо об'єднання партій влади, так і щодо зближення опозиційних сил. І ця прелюдія гарантує: новий політсезон буде ще цікавішим. Уже в найближчі тижні нас чекають закінчення процесів в Печерському суді і початок баталій у Верховній Раді, ключовою серед яких буде битва за новий закон про вибори до парламенту.

А слідом за цим - початок передвиборної кампанії, пенсійна і земельна реформи, нові справи по корупції і т.д. І коли Україна піде на наступні літні канікули, щоб провести Євро-2012, вона буде багато в чому не схожою на сьогоднішню.

Дмитро Коротков і Ярослав Малюта в статті "Порахуємо по осені" в газеті "Сегодня" склали "дорожню карту" нового політсезону, поспілкувавшись з впливовими людьми у владі і в опозиції. Першим пунктом порядку денного осені буде, безумовно, закінчення суду над Юлією Тимошенко. Вирок очікується вже на початку вересня і буде швидше за все, термін від 6 до 8 років. Слідом за цим опозиція спробує, ймовірно, заблокувати роботу Ради і організувати масові протести. Але, як показує досвід останнього місяця, "під Юлю" зібрати народ не виходить.

Тому, якщо не з'явиться якийсь інший привід (наприклад нова хвиля кризи), ми навряд чи побачимо масштабні вуличні акції до виборів у Раду восени 2012 року. У владі не чекають також і санкцій з боку Заходу, хоча неофіційно і визнають, що "посадка" Тимошенко внесла напруження у відносини України з ЄС і США. Тим не менш, в уряді прогнозують, що договір про зону вільної торгівлі з ЄС буде підписаний - таки до кінця року.

З іншого боку, очікування, що після "посадки" Юлії Тимошенко "Батьківщина "швидко розвалиться, поки не виправдовуються. Діяльний пастор Олександр Турчинов міцно взяв віжки в свої руки і нині не видно, щоб хтось був здатний оскаржити його лідерство. "Батьківщина", швидше за все, піде на вибори не в розібраному стані, що, природно, підвищує її шанси на хороший результат, пише газета "Сегодня".

За даними газети "Сегодня", давно обговорювана відставка уряду Миколи Азарова і його самого з поста прем'єр-міністра до зими не буде точно (якщо не трапиться якогось-небудь форс-мажору, звичайно). А швидше за все - не буде й до парламентських виборів 2012 року. Після них в уряді справді можливі зміни, в залежності від розкладу сил у новому парламенті. У той же час, деякі точкові зміни серед міністрів можливі. Зокрема - по міністерству культури та деяких "силовиках". Також буде вирішене питання з гуманітарним віце-прем'єром. У числі кандидатів на цей пост - екс-міністр освіти Василь Кремень, секретар РНБО Раїса Богатирьова і ще кілька фігур. Поки підвисло питання щодо прем'єр-міністра Криму. Розглядаються вже названі раніше варіанти (у тому числі, міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов). Ще один важливий тренд прийдешньої осені - посадка діючих чиновників.

На думку газети "Сегодня" ключовою подією осені є прийняття нового закону про вибори. Незважаючи на те, що в ЗМІ з'явилася чутка про те, що влада вирішила відмовитися від ідеї повернути змішану систему виборів (хочуть залишити повністю пропорційну систему), за даними газети, станом на кінець минулого тижня, концепція не помінялася - в новому законопроекті буде 50% за партсписками, 50% по мажоритарних округах. Ще одне важливе нововведення - збільшення прохідного бар'єру до 5%. У такому разі в Раду гарантовано пройдуть лише три політсили - Партія Регіонів, "Батьківщина" Юлії Тимошенко і "Фронт змін" Арсенія Яценюка. Під великим питанням - комуністи і "Свобода".

У свою чергу, опозиція намагатиметься всіма силами не допустити прийняття нового закону про вибори. Можливо, спробують заблокувати Раду, надавити через Захід, а також знайти всередині провладного табору незадоволених, щоб зірвати голосування за новий закон.

А ось Олег Портнов в статті "Мажоритарка" скасовується?" в газеті "Комсомольская правда в Украине" пише, що голова Європейської партії Микола Катеринчук вважає, що найближчим часом все може кардинально змінитися і про" мажоритарку" доведеться забути. На вихідних він заявив, що в Адміністрації президента вже розглядається варіант скасування мажоритарної складової на парламентських виборах 2012 року. Він зазначає, що в такому випадку шанси на проходження до парламенту у дрібних партій будуть вкрай невеликі.

Експерти вважають, що побоювання політика не марні, а законопроект про вибори народних депутатів дійсно може зазнати змін. "Якщо мажоритарну складову виключать із законодавства, думаю, парламент 2012 мало буде відрізнятися від нинішнього парламенту. Однак висновки про склад Ради робити поки що рано, - сказав газеті "Комсомольская правда в Украине" політолог Михайло Погребинський. - Як би там не було, вважаю, що скасування "мажоритарки" цілком реальне".

У свою чергу колишній керівник Комітету виборців України нагадує, що остаточне рішення буде прийнято в найближчі місяці. "Спочатку планувалося, що вибори пройдуть за змішаною системою, але, як показує практика, у владі йдуть переговори щодо її зміни. Коли ж прорахували і проаналізували ситуацію, зрозуміли, що в мажоритарній системі теж є свої мінуси ", - вважає Ігор Попов.

Між тим, на думку експертів, порятунком для дрібних "гравців" може послужити злиття з більш-менш великими партіями, що вже й відбувається. Нагадаємо, нещодавно про об'єднання політичних сил заявили Партія регіонів і "Сильна Україна" Сергія Тігіпка. Крім того, можливість об'єднання Народної партії з ПР не виключає голова Верховної Ради України Володимир Литвин, пише газета "Комсомольская правда в Украине".

Журналісти газети "Сегодня" пишуть, що їх джерела у владі впевнені, що восени гривня буде стабільною і похитнути її може тільки нова хвиля світової кризи. Кредит МВФ ми отримаємо, швидше за все, до кінця осені. Хоч він нам зараз особливо і не потрібен, але на випадок все тієї ж кризи краще мати подушку безпеки.

А ось журналісти газети "Известия в Украине" в статті "День падіння" пишуть що на думку експертів в жовтні Україна зіткнеться з дефіцитом валюти, що зможе похитнути курс гривні. Ще навесні та на початку літа аналітики і урядові чиновники говорили, що відмова від грошей МВФ буде безболісною. Тоді і ті й інші були натхнені зростанням економіки, припливом валюти від експорту, приростом прямих іноземних інвестицій. Але вже трохи пізніше, до кінця літа, проявилися проблеми.

По-перше, зростання доходів українців і ціна на газ спровокували різкий відтік валюти за імпортними поставками. По-друге, розмови про ймовірний дефолт в США і крах єврозони внесли сум'яття в плани українських експортерів. Хоч вони мало постачають на ці ринки, але саме США і ЄС є основними двигунами світової економіки. Саме ймовірне скорочення експорту зараз є основним ризиком для української економіки і стабільності обмінного курсу гривні.

Годиною "ікс" експерти називають середину вересня. "Якщо МВФ у вересні дасть нам гроші, то можна спокійно утримувати курс 8 гривень до кінця року", - поділився своєю думкою з газетою "Известия в Украине" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Але навіть якщо переговори між урядом і МВФ в кінці жовтня будуть успішними, то гроші прийдуть не раніше другої половини листопада.

Володимир Лановий, президент "Центру ринкових реформ" вважає, що зараз уряд перебуває на роздоріжжі: або виконувати вимоги МВФ, щоб отримати гроші за всяку ціну, або ж взагалі відмовитися від соціально непопулярних реформ і кредитів, і шукати внутрішні ресурси для підтримки курсу: "Це принциповий вибір для уряду. Нацбанк скільки завгодно може розпродавати свої золотовалютні резерви для підтримки гривні. Але зараз потрібно в першу чергу говорити про підтримку експорту, на якому тримається вся наша економіка і скорочення імпорту. Якщо постійно розраховувати тільки на кредити, то обвал гривні буде несподіваним і глибоким ", - прогнозує експерт в бесіді з газетою "Известия в Украине".

Олена Белан прогнозує, що у разі розвитку песимістичного сценарію на міжнародних ринках, МВФ буде наполягати на девальвації гривні для згладжування зовнішніх шоків. Говорячи про рух курсу на найближчий час, експерт дала наступний прогноз: "Ми очікуємо, що курс долара залишить 8,10 грн до кінця 3 кварталу 2011 року. До кінця 2011 року та 1 кварталу 2012 року - 8,00, і 7,97 до кінця 2 кварталу 2012 ", - поділилася експерт своїми прогнозами з газетою "Известия в Украине".

У газеті "Сегодня" вважають що восени переговори про зниження ціни на газ з Росією будуть йти дуже складно. Як говорять джерела газети, на входження України до Митного союзу Київ не погодиться однозначно - у владі вважають, що у них немає повноважень без референдуму віддавати частину суверенітету країни якомусь наднаціональному органу (він передбачений при ТС). Більш реалістично домовитися по газовій трубі.

Зараз обговорюється виділення нашої газотранспортної системи в окреме підприємство, розміщення невеликого пакета його акцій на міжнародному ринку (щоб з'ясувати реальну вартість труби) і потім продаж росіянам частини акцій, виходячи з тієї ціни, яку покаже ринок (при цьому 50% +1 акція залишиться в Україні). На цій основі в Києві, мабуть, і розраховують договоритися про зниження ціни. Газова війна і спроба скасування газового контракту через міжнародний суд розглядається лише як крайній варіант, пише газета "Сегодня".




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 923 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ