Чт, 2024-03-28, 15:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 17 » На Землі настане малий льодовиковий період
10:28
На Землі настане малий льодовиковий період
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Сонячна активність в наступні 20-30 років може різко знизитися, що може призвести до повторення так званого "маундерівського мінімуму" - найтривалішого падіння сонячної активності з 1645 до 1715 рік, з яким зв'язують "малий льодовиковий період" в Європі, повідомляє РИА "Новости".

Три наукові групи, що представили результати своїх досліджень сонячної корони, його поверхні і внутрішньої структури на конференції астрономів-геліофізик в університеті штату Нью-Мексіко в місті Лас Крусес, дійшли до висновку, що наступний, 25-й, цикл сонячної активності може бути значно ослаблений, або взагалі буде пропущений.

Вони наголосили, що однаковий прогноз дали три принципово різні підходи до дослідження Сонця.

Останні 400 років спостережень за Сонцем свідчать про те, що воно переживає періоди зростання, що чергуються, і зниження активності, які змінюють один одного з періодом приблизно в 11 років. В період зростання активності на Сонці значно частіше відбуваються спалахи, з'являються "корональні дірки" - області з підвищеною швидкістю сонячного вітру - і викиди плазми, які стають причиною магнітних бурь на Землі. Головним показником рівня активності служить кількість сонячних плям - порівняно темних і холодних областей, які утворюються там, де на "поверхню" зірки виходять "трубки" дуже могутнього магнітного поля. Плями з'являються частіше при максимумах активності, і значно рідше - при "спокійному" Сонці.

Новий цикл супроводжується зміною полярності сонячного магнітного поля.

Попередній 23-й сонячний цикл (їх нумерацію почала в 1750-му році Цюріхська обсерваторія) відрізнявся рекорд глибоким мінімумом. Число днів без плям стало найбільшим з початку 19-го століття. При цьому підйом активності в новому 24-му циклі був дуже "пологим", зростання сонячної активності, за оцінками науковців, відставало від "графіка" десь на три роки.

Науковці, які вивчали динаміку змін магнітного поля Сонця, виявили, що ознаки, які зазвичай указують на початок зародження плям нового циклу, відсутні або слабо виражені. На думку дослідників, наступний цикл сонячної активності або "затримається" до 2022 року, або ж його просто не буде.

Тим часом, російські науковці вважають, що американські колеги дещо поквапилися з висновками. На думку Сергія Богачева з Фізичного інституту імені Лєбедєва, нинішній цикл дійсно розвивається не так, як очікувалося, проте говорити про те, що він буде аномальним поки зарано.

Богачев говорить, що неозброєним оком видно, як активність з 2009 до 2011 року зросла, і відхилення від очікуваних значень укладаються в середні.

"Зростання є - і це очевидно. Воно достатньо яскраво виражене, і сперечатися можна тільки про швидкість цього росту. Моє враження, що він відстає десь в рази два у порівнянні з нормальною швидкістю росту циклу, але в цілому це укладається в різноманіття циклів, які спостерігалися за 260 років, які минули", - сказав російський фізик.

Таку ж думку висловила доктор Єва Роббрехт з департаменту фізики Сонця бельгійської Королівської обсерваторії.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1042 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ