Сб, 2024-04-20, 11:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 1 » НАБУ ідентифікує всіх фігурантів справи про "чорну касу" ПР. ВІДЕО
22:38
НАБУ ідентифікує всіх фігурантів справи про "чорну касу" ПР. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник заявляє про існування реальної загрози для життя деяким особам, що фігурують у справі про "чорну касу" Партії регіонів, які передав детективам колишній перший заступник глави Служби безпеки України Віктор Трепак.

"Життя деяких осіб реально під загрозою, оскільки питання дуже серйозне. При цьому прізвища цих осіб називаються, зараз вживаються заходи для того, щоб не допустити, щоб вони полишили країну і порушується питання про їхню безпеку – прізвища озвучені на всю країну", - сказав Ситник на прес-конференції в середу, 1 червня, в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Лещенко: документи щодо бухгалтерії ПР отримав у січні поштою. Чорновіл зізнався: брав гроші партії і готовий бути свідком

Він звернувся до цих осіб, щоб вони звернулися до НАБУ: "Ми готові вислухати всіх, зокрема на умовах анонімності".

Однак Ситник висловив впевненість, що хоча деякі з фігурантів хотіли б співпрацювати з НАБУ, але інститут угод у кримінальному процесі щодо корупційних правопорушень суттєво обмежений.

"Зараз ця справа є прикладом того, наскільки було б ефективним використання в цьому розслідуванні інституту угод у кримінальному процесі, який дуже суттєво обмежений саме з корупційних правопорушень", - зазначив Ситник.

Він висловив впевненість, що деякі з тих людей, які записані в цих аркушах, можливо б, і хотіли співпрацювати з НАБУ, але у багатьох випадках відомство просто не може їм нічого запропонувати. "Оскільки інститут умовного покарання, призначення нижчої межі покарання з корупційних правопорушень є обмеженим, і відповідні законодавчі зміни були б дуже корисним інструментом в процесі боротьби з корупцією як і автономна можливість НАБУ знімати інформацію з каналів зв’язку", - додав директор НАБУ.

За словами директора НАБУ, попередня оцінка така, що багато фігурантів справи отримували великі суми через посередників, і прізвища цих посередників зафіксовані в отриманій детективами документації.

Ситник також заявив, що оскільки переданих матеріалів багато, детективи НАБУ будуть йти поетапно, починаючи від найбільших сум. Він не назвав максимальної суми хабара, але сказав, що сам бачив на суму 6 млн.

Відповідаючи на запитання, чи допитуватиме НАБУ всіх осіб, імена яких зазначені в матеріалах, глава Бюро сказав: "Звичайно". При цьому він додав, що всіх цих осіб допитуватимуть по черзі, зокрема, тих, за якими фігурують великі суми, викликатимуть першими.

"Звичайно, що одразу всі записи проаналізувати буде дуже важко, тому що фактично кожен запис – це окреме кримінальне провадження", - заявив Ситник.

Він наголосив, що факт зазначення прізвищ, що фігурують у матеріалах справи, а також публічність розслідування шкодить оперативним діям. "Переконаний, що повне оприлюднення даних перешкоджатиме розслідуванню", - сказав він.

Як заявив Ситник, ключовим у розслідуванні справи буде витребування зразків почерку осіб, прізвища яких фігурують у матеріалах.

"Зараз закінчується допит заявника і починається робота з ідентифікації цих осіб. Тобто, основна робота - це витребування зразків почерку для того, щоб провести експертні дослідження", - заявив він.

За словами директора НАБУ, у переданих до Бюро Трепаком матеріалах лише сторінка за період 2008 – 2012 роки. Водночас, бухгалтерських документів там немає. У сукупності з іншими доказами, ці документи можуть мати силу доказу.

Ситник не виключив, що пізніше всі документи, можливо, будуть оприлюднені в пресі, але проводити розслідування під об'єктивами телекамер " неможливо.

Голова НАБУ також додав, що в отриманих документах фігурують події на Майдані і що з цього приводу НАБУ співпрацюватиме з управлінням Сергія Горбатюка в Генпрокуратурі.

Він зазначив, що наразі справу буде порушено за статтею "надання неправомірної вигоди" КК України.

Також Ситник додав, що матеріали Трепака не збігаються з тим, що оприлюднив у вівторок на прес-конференції в Києві народний депутат від фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко. "Ми Лещенка викликали на допит, він буде 3 червня, НАБУ хоче дізнатися, звідки він узяв матеріали", - повідомив Ситник.

Тим часом Лещенко повідомив "Українській правді", що допит відбудеться 3 червня в 17.00.

Як повідомлялося, в понеділок, 31 травня, народний депутат Лещенко і головний редактор інтернет-видання "Українська правда" Севгіль Мусаєва-Боровик оприлюднили архіви про тіньові витрати Партії регіонів і політиків, яких вони фінансувала у другій половині 2012 року.

За словами Лещенка, документи потрапили в розпорядження кілька місяців тому. Загалом там 22 сторінки тексту, що стосуються "чорної бухгалтерії" Партії регіонів за друге півріччя 2012 року. За його словами, переважно це звітність про нелегальне фінансування партії "Наша Україна" і Комуністичної партії України.

Згідно з оприлюдненими документами, загалом на "утримання" партій протягом другого півріччя 2012 року було витрачено 66 млн дол, і як зазначила Мусаєва-Боровик, з цього можна зробити висновок, що річні тіньові витрати ПР можуть перевищити 100 млн дол.

Лещенко зазначив, що кошти для політичної корупції, витрати на підкупи чиновників та представників влади (зокрема членів ЦВК) і нелегальної розкрутки Партії регіонів у ЗМІ бралися з держбюджету України і нелегальних угод.

Раніше колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня" заявив, що передав до НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів ряду колишніх і чинних високопоставлених чиновників. Він розповів про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальними виплатами на суму майже 2 млрд доларів.

30 травня під час на прес-конференції в Києві генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що в списках "чорної бухгалтерії Януковича" фігурують прізвища представників політичних партій, які сьогодні на слуху.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявиви, що фігуранти цієї справи мають нести кримінальну і політичну відповідальність.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 837 | Додав: adminA | Теги: набу, фігуранти справи про чорну касу ПР, Ідентифікація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ