Вт, 2024-04-23, 15:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 19 » Націоналізація "ПриватБанку": наслідки для українців - преса
16:45
Націоналізація "ПриватБанку": наслідки для українців - преса
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Акціонери "ПриватБанку" погодилися на націоналізацію установи. Держава стане одноосібним власником найбільшого банку країни після емісії державних облігацій на суму 150 млрд грн.

Близько півночі 18 грудня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про перехід найбільшого в країні банку - "ПриватБанку" - в державну власність.

За інформацією Кабміну, рішення прийнято після звернення акціонерів "Привату" щодо подальшої націоналізації. Інформацію, що бізнесмени Ігор Коломойський (володіє часткою в 41,9%) і Геннадій Боголюбов (41,6%) дійсно погодилися відмовитися від банку, виданню "НВ Бізнес" підтвердив і заступник голови наглядової ради НБУ Тимофій Милованов. "Все поки що йде за мирним сценарієм. Це найкращий сценарій з можливих, враховуючи реалії України", - зазначив він.

Перехідний період починається вже сьогодні, 19 грудня. Банк визнають неплатоспроможним і введуть тимчасову адміністрацію з Фонду гарантування вкладів. Фонд гарантування сьогодні ж повинен продати його Міністерству фінансів.

"Фонд продасть або вже продав 100% акцій банку за 1 грн, якщо капітал банку негативний або нульовий, або за великі гроші, якщо капітал банку позитивний. Якщо капітал позитивний, Коломойський отримає розрахунок за свої акції. Сума буде визначена міжнародним аудитором", - пояснює екс-керівник департаменту реєстрації та ліцензування Національного банку Леонід Антоненко.

Якщо ж капітал банку буде нульовим або від'ємним, то по всіх боргах колишніх акціонерів буде розраховуватися держава. Нацбанк викупить у Мінфіну випущені для цього держоблігації на суму 150 млрд грн. Мінфін направить ці гроші в банк для розрахунків із вкладниками.

Банк очолить новий голова правління - екс-міністр фінансів Олександр Шлапак, який з часом сформує нову команду топ-менеджерів. Однак поки що решта персоналу, як і банк в цілому, будуть працювати в штатному режимі.

"З вашими грошима на поточних, депозитних, карткових рахунках фізичних і юридичних осіб, з вкладеннями в "Сервіс вигідних вкладень" нічого не відбудеться. Банк буде працювати в стандартному режимі", - запевняє на своїй сторінці в Facebook заступник голови правління "ПриватБанку" Олег Гороховський.

З іншого боку, технічне забезпечення операцій, погоджується Милованов, може стати викликом для держави в найближчі дні, якщо підніметься паніка серед вкладників, які будуть намагатися зняти свої кошти.

Втім, всі опитані експерти впевнені, що причин для паніки насправді немає, адже націоналізація не змінює нічого по суті, а лише свідчить, що держава нарешті вирішила проблему, яка вже давно назріла.

Більшості клієнтів, впевнений старший партнер юрфірми "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, нічого не загрожує і вони зможуть спокійно розпоряджатися коштами. Однак якщо почнеться масове зняття коштів, то і сама держава з цією проблемою не впорається. В такому випадку платежі можуть на час заморозити, але не більше кількох днів.

"Тому не варто завтра бігти у відділення по депозити. По-перше, їх завтра не повернуть, а тільки приймуть заявку. По-друге, дострокове погашення вкладу означає втрату відсотків. Через три-сім днів ви отримаєте свої кошти за рахунок бюджету, але вже без відсотків - і вам гірше, і бюджету (врешті-решт, знову вам)", - міркує Антоненко. Про це пише Леся Виговська в статті "ПриватБанк стає державним. Як це буде" у виданні "Новое время".

Досі "ПриватБанк" не давав приводів до занепокоєння своїм клієнтам. Гроші з рахунку на рахунок йшли за кілька секунд, збоїв при оплаті картками не було, а в банкоматах, якщо і закінчувалася готівка, то її оперативно поповнювали. Тобто, для простих людей банк виглядає здоровим.

А ось Нацбанк вважає, що банк потрібно докапіталізувати. Тобто, акціонери повинні внести свої власні кошти, які послужать гарантією подальшої нормальної роботи банку. І ось тут, як кажуть експерти, НБУ і "ПриватБанк" не зійшлися в думках. Вони досі сперечаються про те, скільки коштів потрібно додати в капітал банку.

Чому виникає суперечка, якщо є строго затверджені нормативи? По-перше, частина коштів у всіх українських банках була втрачена через кризу, анексію Криму та війну на Донбасі. По-друге, часто сам капітал формується лише на папері.

У "ПриватБанку" кажуть, що у них з капіталом все в порядку, в НБУ ж заявляють зворотне. І нагадують, що згідно із затвердженою програмою докапіталізації, до нового року потрібно внести певну суму, яку не називають, але мова, схоже, йде про десятки мільярдів гривень.

Банк великий - тому і сума там величезна. За різними оцінками, вона сягає 90-100 млрд грн. І ці кошти акціонерам потрібно знайти до 1 січня 2019 року. Незважаючи на те, що час ще є, частину коштів вони повинні внести до 31 грудня 2016 року. Експерти кажуть, що тут можливо кілька варіантів, але хвилюватися простим людям в будь-якому випадку не варто.

Багато українців плутають націоналізацію і ліквідацію. Справа в тому, що великі банки за законом ліквідувати не можна. Інакше впаде вся українська банківська система.

Коли відбувається банкрутство дрібного чи середнього банку, то його кредитний портфель переходить під управління Фонду гарантування вкладів, а вкладникам компенсують їхні депозити та поточні рахунки в рамках суми в 200 тисяч гривень. Однак, через те, що в Україні вже закрилося 87 банків, грошей фонду на виплати давно не вистачає. Тому держава по суті проводить емісію гривні для виплат, яка потім потрапляє на валютний ринок і тисне на курс гривні.

У разі націоналізації, в банку просто змінюється власник. Держава вносить суму, якої бракує, отримуючи натомість 75% +1 акцію. І банк продовжує працювати далі.

"Після того, як контрольний пакет акцій переходить до Мінфіну, представник міністерства призначає правління і голову правління банку, - пояснює економіст Олександр Охріменко. - Тобто, змінюється тільки керівництво банку. До речі, ця процедура пройшла свого часу в "Укргазбанку", і зараз він нормально працює".

Теоретично процедура зміни власника повинна пройти безболісно, ​​і клієнти навіть не помітять, що щось сталося. Проте експерти кажуть, що банк може перестати нормально працювати протягом декількох днів. Тобто, для тих, у кого там депозит, нічого не зміниться, а ось люди з картками банку можуть зазнавати труднощів.

"Якщо передавати такий великий банк від одного власника до іншого, його потрібно зупиняти на тиждень, - каже Віталій Шапран. - Найкраще це зробити в новорічні свята - щоб не нервувати вкладників".

Ще однією страшилкою про можливу націоналізацію є чутка про те, що гривня в цьому випадку "полетить у космос". Мовляв, курс долара може піднятися до 30, 40 або навіть 50 гривень. Експерти кажуть, що курс справді може зрости, але тільки в тому випадку, якщо почнеться паніка серед населення і люди всі вільні кошти в гривні кинуться міняти на долари і євро.

При цьому сам процес можливої націоналізації на курс ніяк не вплине. Величезні гроші для докапіталізації на валютний або товарний ринок не потраплять, пише Андрій Гаценко у статті "У чому різниця між націоналізацією і ліквідацією "ПриватБанку" в газеті "КП в Украине".

Кабінет міністрів України для "запобігання кризовим явищам" ухвалив рішення націоналізувати "ПриватБанк". Власники банку назвали дію уряду "рейдерством" і "несподіваним сюрпризом". Нацбанк і Мінфін заявляють про те, що ніякої загрози для вкладників банку немає - гроші, як і раніше, будуть стабільно виплачуватися. У той же час економіст Олександр Охріменко впевнений: рішення про націоналізацію - політичне, а наслідки від цього кроку будуть тривати як мінімум п'ять років.

"Все залежить від того, як швидко пройде націоналізація. В ідеальному варіанті можна за тиждень поміняти власників і заспокоїти вкладників. Ясна річ, що населення не цікавить, хто голова правління банку. Але ця нервозність - позначається. Так, це завдає сильного удару по довірі до банківської системи. Але багато чого буде залежати від того, як відбудеться ця процедура. Якщо це буде без катаклізмів, то через п'ять-шість років суспільство забуде", - розповідає Олександр Охріменко.

Експерт упевнений, що на даний момент українці не довіряють банківській системі, а ситуація зміниться аж через п'ять-шість років. Найближчим часом, упевнений Олександр Охріменко, отримати кредит в Україні буде складніше, а ставка по депозитах знизиться.

"Влада посилює контроль над фінансовою системою. Це політичне рішення. Під контролем опинилося більш як половина всіх банків, інші банки, навіть банки з європейським капіталом не матимуть такого впливу. Головна мета - взяти під контроль. Це можна порівняти з подіями, коли Путін у Росії забрав бізнес Березовського і встановив контроль. Зараз можна порівняти Коломойського з Березовським", - вважає Охріменко.

У той же час на своєму брифінгу міністр фінансів Олександр Данилюк заявив про те, що після "стабілізації" "ПриватБанку" його планують продати. "У планах держави немає намірів бути власником великої частки банківського сектора. Після того як банк стабілізується, почне реалізувати свій стратегічний план, держава планує банк продати", - заявив міністр.

За словами Олександра Охріменка, одна з головних проблем банку - "дірка", яка виникла в результаті девальвації гривні. Крім того, останнім часом через відсутність активного кредитування банк позбувся головного джерела доходу.

"ПриватБанк" - величезний банк. Лідер за кредитами, депозитами. Але коли почалася девальвація гривні, вийшла така ситуація. Банк залучив дуже багато депозитів у валюті, тоді долар був по 8, зараз по 26-27 гривень. Залучали по 8, а віддавати по 27. І ця різниця зробила діру завбільшки в мільярди. Власники намагалися перекрити дірку. Але проблема в тому, що "ПриватБанк" завжди жив за рахунок кредитування. Зараз кредитування не працює, стала жорсткішою процедура видачі. Банки нормально кредитувати не можуть. "ПриватБанк" отримав "дірку" і втратив заробіток, який міг перекрити дірку", - розповів економіст. Про це пише Олександр Литвин у статті "Ми повернулися в 90-ті": експерт розповів про наслідки націоналізації "ПриватБанку" в газеті "Сегодня".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1138 | Додав: adminA | Теги: преса, націоналізація приватбанку, наслідки, українці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ