Пт, 2024-04-26, 19:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 5 » Над "УкрГаз-Енерго" "Нафтогаз" остаточно втратив контроль, поступившись Фірташу
14:29
Над "УкрГаз-Енерго" "Нафтогаз" остаточно втратив контроль, поступившись Фірташу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

НАК "Нафтогаз України" остаточно втратила контроль над компанією "УкрГаз-Енерго", що володіє ліцензією на продаж 5 млрд кубометрів газу кінцевим споживачам. Отож контроль над компанією цілком перейшов до рук "Газпрому" і підприємця Дмитра Фірташа. Це дає російській монополії шанс у разі скасування або перегляду чинних газових угод з Україною отримати прямий доступ до українського газового ринку і згодом встановити над ним повний контроль, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора, 4 жовтня, в єдиному держреєстрі судових рішень було опубліковано постанову Вищого господарського суду від 27 вересня про виведення НАК "Нафтогаз України" зі складу засновників "УкрГаз-Енерго" (УГЕ). Отже, суд відхилив касацію "Нафтогазу" і Кабінету міністрів на рішення Київського апеляційного господарського суду від 30 червня. У матеріалах справи йдеться, що "Нафтогаз" допустив порушення при узгодженні своєї участі в створенні СП.

Нагадаємо, рішення суду було ухвалено на підставі доводів самої НАК. Річ у тім, що в 2008 році з ініціативи Юлії Тимошенко, що обіймала посаду прем'єр-міністра, "Нафтогаз" зажадав ліквідувати УГЕ, оскільки участь монополії в СП не була узгоджена з Міненерго.

1 жовтня 2008 року Господарський суд Києва ухвалив рішення про ліквідацію УГЕ, але воно було опротестоване в касаційній інстанції. Тепер же суд визнав необхідним прибрати з кола засновників УГЕ лише "Нафтогаз", тобто єдиним власником СП стала "РосУкрЕнерго".

"УкрГаз-Енерго" було створено в лютому 2006 року як посередник у продажу імпортного газу на внутрішньому ринку України. Його акціонерами на паритетних засадах були "Нафтогаз" і "РосУкрЕнерго" (50% належить "Газпрому", 50% - Фірташу). У березні 2008 року за ініціативою Тимошенко УГЕ припинило роботу на внутрішньому ринку газу. На той момент компанія володіла 6 млрд кубометрів газу, які пізніше були повернені їй у судовому порядку.

У прес-службах Міненерго, "Нафтогазу" і "Газпрому" ситуацію не коментують. Високопоставлене джерело в міністерстві пояснило, що зараз оперативний контроль над УГЕ на паритетних засадах здійснюють представники "Газпрому" і Фірташа.

Джерело в "Газпромі" у свою чергу пояснило, що якщо чинні газові договори буде переглянуто, монополія має намір відновити постачання газу українським споживачам безпосередньо через УГЕ.

"Поки що за угодами від 19 січня 2009 року ми можемо постачати паливо винятково через "Нафтогаз", - зазначають у "Газпромі". - У разі ліквідації НАК або підписання нового договору, на якому наполягає український уряд, ми не плануємо вказувати в ньому монопольне право НАК на імпорт російського газу. І, відповідно, почнемо постачати його й УГЕ".

У російській монополії нагадують, що Україна скасувала монополію "Нафтогазу" на розмитнення імпортного газу. Відповідна постанова Кабміну в квітні була ухвалена в рамках закону про реформування ринку газу і домовленостей між Єврокомісією і Україною.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що намір "Газпрому" постачати газ через власну "доньку" відповідає стратегії компанії задля максимального контролю над продажами свого палива.

"Одна з основних цілей монополії - продаж безпосередньо споживачам газу. Саме тому "Газпром" за останні три роки збільшив свою частку на роздрібному газовому ринку країн Євросоюзу з 8% до 17%", - зазначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

"Отримання контролю над УГЕ - це тільки перший етап, якщо ж "Газпром" почне видобувати газ в Україні, а в майбутньому ще й отримає контроль над "Укргазвидобуванням", купивши частину компанії в ході IPO, то російська компанія може розраховувати якщо не на монополію, то, принаймні, на контроль над українським роздрібним ринком газу (постачання кінцевим споживачам)",- говорить член парламентського комітету з ПЕК Сергій Пашинський.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 851 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ