Чт, 2024-04-18, 19:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 24 » "Нафтогаз" і "Газпром" домовляться про вигідні для України умови
09:34
"Нафтогаз" і "Газпром" домовляться про вигідні для України умови
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

"Нафтогаз" і "Газпром" ропочинають переговори про зниження обсягів закупівель газу у 2010 році. Україна хоче закупити майже на 20 млрд кубометрів менше, ніж передбачено в контракті. У результаті "Газпром" може втратити мінімум 5,4 млрд дол доходів.

Також "Нафтогаз" розраховує підписати юридичні документи про скасування штрафів ще за 14 млрд кубометрів газу, які компанія не вибрала у 2009 році. Після таких поступок "Газпрому" буде складно відмовити у тому ж європейським партнерам, вважають аналітики, пише у вівторок "Комерсант-Україна".

Сьогодні в Москві "Нафтогаз" і "Газпром" почнуть переговори про зниження обсягів закупівлі Україною російського газу у 2010 році, повідомив глава НАК Олег Дубина. "Нафтогаз" розраховує домовитися про закупівлю 33 млрд кубометрів газу замість 52 млрд обговорених у контракті, підписаному в січні на 10 років.


В "Газпромі" підтверджують, що переговори відбудуться, їхні можливі результати не коментують. Джерело, знайоме із ситуацією, сумнівається, що компанії зможуть домовитися за один день. "Швидше за все, сьогодні переговори тільки почнуться", - говорить він.

Водночас "Нафтогаз" розраховує сьогодні не тільки затвердити нові об'єми, але і підписати документи про скасування штрафів для України за недобір близько 14 млрд кубометрів газу у 2009 році. Влада РФ оцінює штрафи на рівні 8 млрд дол, однак, виходячи із середньорічної ціни газу 228 дол за тисячу кубометрів, він повинен був би лише трохи перевищити 3 млрд дол.

Напередодні про скасування штрафу домовилися прем'єри Росії та України Володимир Путін і Юлія Тимошенко.

Також "Газпрому" і "Нафтогазу" належить обговорити вартість транзиту російського газу через Україну у 2010 році, але в цьому питанні розбіжностей не передбачається. Як зазначив Дубина, ціна підвищиться на 60%, тобто до 2,74 дол у порівнянні з 2009 роком.

В "Газпромі" згодні з такою оцінкою, зазначаючи, що на відміну від поточного року, коли ставка була фіксована, у 2010 році вона буде розраховуватися за формулою, яка враховує вартість газу. "Виходячи з попередніх оцінок, ціна транзиту буде на рівні 2,7 дол", - зазначили в монополії. Проте в контракті розрахункова ставка була набагато нижчою - 2,04 дол за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 км.

Також оцінки компаній збігаються і в питанні ціни на газ. Представник президента з енергобезпеки Богдан Соколовський назвав ціну газу для України на 2010 рік - 270-300 дол за тисячу кубометрів, у компанії "Газпромзбут-Україна" (на 100% належить "Газпрому") вважають цей прогноз справедливим .

Поки що обидві сторони налаштовані на конструктивний діалог, і жодна з них не говорить про повторення традиційної новорічної газової війни. Дубина запевнив: "Цього року ми будемо зустрічати Новий рік у себе вдома".

"На сьогодні ми маємо позитивні відносини, маємо повні розрахунки, ми сьогодні знаємо, як нам жити в наступному році. Все буде спокійно", - сказав він, зазначивши між тим, що в українських підземних сховищах є понад25 млрд кубометрів природного газу, який повністю оплачений і належить Україні.

Віталій Крюков з російської ІФД "Капітал" зазначає, що "з двох зол - черговий конфлікт з Україною і перебої в поставках або зафіксоване зменшення обсягів -" Газпром "обрав менше". До того ж, додає аналітик, рішення можна трактувати в першу чергу у політичному ключі - як підтримку на виборах Тимошенко.

Водночас Крюков зазначає, що після поступок з боку "Газпрому" у переговорах з Україною компанії буде складніше відстоювати принцип take or pay та збереження обсягів з європейськими партнерами, які, за оцінками монополії, недобрали у 2009 році близько 8-9 млрд кубометрів газу.

Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що в Європі можливі тимчасові послаблення умов. "Я цілком припускаю тимчасові поступки" Газпрому "на 2009 рік, може бути, і на 2010-й, але довгострокові контракти, звичайно, міняти ніхто не буде", - впевнений він.

Поступки Україні Корчемкін пояснює урахуванням "реальних факторів" - обхідних газопроводів у "Газпрому" немає, а минула газова війна показала, що перекриття газу завдає найбільшої шкоди "Газпрому" та іміджу Росії.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1591 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ