Ср, 2024-04-17, 01:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 21 » "Нафтогаз" відмовиться від російського технологічного газу
17:21
"Нафтогаз" відмовиться від російського технологічного газу
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

НАК "Нафтогаз України" пропонує до 2015 року перевести всі газоперекачувальні станції з газу на електроенергію, витративши на це до 2,5 млрд доларів. Таким чином компанія прагне зменшити закупівлі технологічного газу у Росії. Експерти зазначають, що на реалізацію цієї ідеї буде потрібно удвічі більше кошітв. А в російському "Газпромі" говорять, що це призведе до перегляду газових угод, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Сьогодні, 21 жовтня, на засіданні уряду була затверджена концепція модернізації і переоснащення газотранспортної системи (ГТС) України на 2009-2015 роки. У прес-службах Кабінету міністрів, Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" вчора відмовилися коментувати цю програму. Проте джерело, близьке до "Нафтогазу", розповіло, що документ передбачає повне переведення газоперекачувальних агрегатів компресорних станцій, в яких зараз використовуються газотурбінні і поршневі двигуни, на електропривод.

"Для цього необхідно забезпечити розробку і виробництво на вітчизняних підприємствах синхронних і асинхронних електродвигунів потужністю 6, 6,3, 8, 10 і 16 МВт", - заявив співрозмовник. За його словами, концепцією передбачено застосування системи диференційованих тарифів на електроенергію з урахуванням добової і сезонної нерівномірності навантаження на електроенергетичну систему.


Реалізація програми потребує 2,57 млрд дол. Фінансувати її планується за рахунок частини кредитних коштів, які Євросоюз надає на модернізацію української ГТС (загальна сума - 2 млрд дол), і власних коштів "Нафтогазу".

Гендиректор ВАТ "Електроважмаш" Віталій Чередник зазначив, що виступив одним з ініціаторів програми. "Я запропонував цю ідею, щоб зменшити залежність від Росії за рахунок зменшення обсягів закупівлі технологічного газу. Ми можемо налагодити у себе випуск такого устаткування і постачати його для ГТС", - сказав Чередник. За даними ДП "Зоря-машпроект", переобладнання ГТС обійдеться як мінімум в 5 млрд дол, що майже удвічі більше заявленої в програмі суми. А у ВАТ "Мотор Січ" запевняють, що ніде в світі немає газопроводів, що працюють тільки на електроенергії.

На думку начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шєїна, реалізація ідеї призведе до зростання тарифів на транзит газу. "Якщо зараз на купівлю технологічного газу для здійснення транзиту йде 1,3 млрд дол на рік, то при нинішніх цінах на електроенергію технологічні витрати становитимуть 2 млрд дол", - говорить він.

Валерій Нестеров з ІК "Трійка Діалог" зазначає, що більшість європейських країн застосовують для роботи ГТС газ, а електроенергія використовується лише в тих мережах, де в радіусі 100 км розташовано атомні електростанції. "Всі нові газопроводи, зокрема Nord Stream і Nabucco, проектуються для роботи на газі", - підкреслює він.

Перехід ГТС на електроенергію призведе до перегляду газових угод від 19 січня цього року, говорить джерело в "Газпромі". І зазначає, що таким чином Україна скоротить закупівлю газу у Росії на 6 млрд кубометрів, тоді як до 2019 року "Нафтогаз" зобов'язався купувати не менше 41 млрд кубометрів на рік. Крім того, сама формула ставки тарифу на транзит передбачає роботу системи на газі. "Якщо змінюється вид палива, то змінюється і формула ціноутворення. Причому не тільки ставки транзиту, але і формула ціни газу для України", - заявив співрозмовник.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1412 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ