Ср, 2024-04-24, 21:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 21 » Наївний оптимізм влади: потрапити до Європи за допомогою біопаспортів
11:57
Наївний оптимізм влади: потрапити до Європи за допомогою біопаспортів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
20 листопада Верховна Рада ухвалила два закони в рамках плану дій візової лібералізації (ПДВЛ) з Євросоюзом, зокрема - про перехід на біометричні документи. Депутати врахували пропозиції президента Віктора Януковича, таким чином гарантувавши підписання обох законів. Візовий діалог з ЄС став пріоритетом для глави держави, бо є єдиною сферою, в якій Україна може досягти прогресу до саміту з Євросоюзом. Однак офіційно Київ перейде до другого етапу ПДВЛ не раніше літа, пише "Коммерсант-Україна".

Як і прогнозувалося, Верховна Рада повторно ухвалила ветований президентом закон "Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України і засвідчують особу", більш відомий як закон про біометричні паспорти. Парламент врахував усі поправки, запропоновані главою держави. Крім цього, Рада схвалила раніше ветовані зміни в закон "Про захист персональних даних", також врахувавши пропозиції президента Віктора Януковича.

Затвердження обох документів є вимогою ПДВЛ. Концентрація зусиль влади на виконанні вимог плану зумовлена тим, що це єдина сфера взаємовідносин з Євросоюзом, де в України залишається можливість досягти прогресу в короткостроковій перспективі.

За словами наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, візова тематика здатна врятувати від провалу майбутній саміт Україна-ЄС, адже інших досягнень на момент зустрічі перших осіб України та Євросоюзу не буде. Як відомо, в нинішньому році черговий саміт не відбудеться, його проведення очікується не раніше лютого.

Втім, пан Сушко підкреслив, що після підписання президентом двох згаданих законів Україна, як і раніше, не буде відповідати вимогам першої фази ПДВЛ. "У Євросоюзі незадоволені антидискримінаційним законодавством - в ньому немає механізмів захисту громадянина від проявів дискримінації, окрім звернення до суду. Від нас вимагають створити спеціалізований орган або покласти ці обов'язки на якийсь вже існуючий. Крім того, в ЄС чудово знають, що створений при президенті Національний антикорупційний комітет не діє. Якщо активно працювати, ці проблеми можна усунути за 2-3 місяці, встигнувши до саміту", - пояснив Олександр Сушко.

Однак якщо навіть Київ зуміє розв'язати ці проблеми, Україна в ході саміту 2013 року не зможе заявити про офіційне завершення першої стадії ПДВЛ. Як максимум, мова може йти про констатацію європейськими чиновниками "значного прогресу Києва" та про декларацію готовності Євросоюзу розглянути заявку України про перехід на другий етап плану.

Причиною цього є тривала процедура перевірки і затвердження прогресу, досягнутого країнами-сусідами ЄС. Європейська оцінна місія приїде в Україну не раніше весни, підготовка її висновків та їхнє затвердження Єврокомісією (ЄК) забере ще 2-3 місяці, а потім деякий час піде на узгодження рішення ЄК країнами-членами ЄС. Таким чином, до літа 2013 року оголосити про повноцінний перехід України на другий етап ПДВЛ буде технічно неможливо.

Слід зазначити, що 19 листопада Рада ЄС остаточно підтвердила перехід Молдови - головного конкурента України з-поміж країн Східного партнерства - на другу стадію ПДВЛ, тим самим ще більше збільшивши відставання Києва від Кишинева в питаннях європейської інтеграції.

Грицак: біопаспорти можуть забезпечити Україні безвізовий режим з країнами ЄС

Біометричний закордонний паспорт обійдеться в 43 (близько 340 грн) долари, внутрішній - майже у 8 доларів (64 грн). Нові паспорти - це пластикові картки з вбудованим чіпом, на якому зберігається вся інформація про людину: прізвище, ім'я, по батькові власника, громадянство, вік, відбитки пальців, наявність пільг. За бажанням, на картку внесуть і додаткові дані: сімейний стан, відмітка про відмову від ідентифікаційного податкового номера, група крові тощо.

"На відміну від сьогоднішніх паспортів, біометричні практично неможливо підробити. Після запровадження пластикових карток на всіх кордонах і митницях поставлять спеціальне обладнання, яке буде зчитувати з них інформацію. Людина, яка надумає незаконно перетнути кордон, до прикладу, за підробленими документами, вже не зможе цього зробити. Крім того, спеціальні апарати для зчитування інформації з'являться і у всіх відділеннях міліції", - розповів автор законопроекту, депутат від Партії регіонів Василь Грицак, пишуть "Известия в Україні".

Крім цього, з нової редакції закону прибрали норму про те, що крім відбитків пальців на чіпі зберігатиметься скан сітківки ока. "Досвід Об'єднаних Арабських Еміратів показав, що людина може закапати очі - і тоді прилад не зчитає інформацію", - говорить Грицак.

Поступово планується повністю замінити паперові паспорти на біометричні. Для цього видавати документ почнуть не з 16 років, як сьогодні, а з народження. Причому дорослим міняти паспорт не доведеться - вони отримають другий. А новонародженим відразу видадуть біометричні. Їх потрібно буде оновлювати кожні 10 років. Причому перше фото (імовірно буде тривимірним) зроблять ще в дитинстві. Гарантією, що це саме та дитина, стане електронний підпис матері або батька. Документ замінить свідоцтво про народження, так що його отримання буде обов'язковим. Немовлятам паспорт видадуть безкоштовно, а кожна його наступна заміна обійдеться в 15 доларів (120 грн).

З часом Україна повністю перейде на біометричні паспорти. Це одна з вимог Євросоюзу. У майбутньому єдиний принцип ідентифікації особистості дозволить забезпечити нам безвізовий режим з країнами ЄС. "Запровадження в Україні біометричних паспортів - зобов'язання перед Євросоюзом. Крім цього, наша країна підписала міжнародну угоду в рамках ОБСЄ про запровадження біометричних технологій до 1 січня 2015 року", - каже Василь Грицак.

"Особисто я і опозиція в цілому позитивно оцінюємо ухвалення такого закону. Введення біометричних паспортів - головна вимога Європи для запровадження безвізового режиму. Поки що говорити про те, коли українці зможуть без віз в'їжджати до країн ЄС, рано. Однак такий крок суттєво наближає нас до цього", - каже депутат від фракції" БЮТ-"Батьківщина" Віктор Швець.

2 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (№10492). Цей закон запроваджує єдину інформаційно-телекомунікаційну систему (Єдиний державний демографічний реєстр), який містить персональні дані про людину і її біометричні дані. Із застосуванням реєстру людині будуть видаватися документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України. Більшість передбачених цим законом документів будуть містити імплантований безконтактний електронний носій, на який буде вноситися інформація про людину. Янукович заявив, що схильний підписати даний закон, але вирішить тільки після висновку експертів.

20 листопада Верховна Рада України ухвалила в новій редакції закон про запровадження біометричних паспортів з пропозиціями президента Віктора Януковича. За закон проголосували 243 народних депутати з 355 зареєстрованих у залі.

Як відомо, біометричні паспорти буде виробляти фірма "Венето" (власник - бізнесмен і політик Михайло Бродський), яка "контактує" з концерном ЄДАПС (пов'язують з Грицаком). 11 жовтня, до прикладу, "регіонал" Грицак назвав біометричний паспорт розкішшю.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: біопаспортів, до Європи
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ