Сб, 2024-05-04, 21:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Липень » 7 » Найвіддаленішу надмасивну чорну діру на сьогодні виявив James Webb
00:57
Найвіддаленішу надмасивну чорну діру на сьогодні виявив James Webb
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Дослідники виявили найвіддаленішу активну надмасивну чорну діру на сьогодні за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба. Галактика CEERS 1019 існувала трохи більше ніж через 570 мільйонів років після Великого вибуху, і її чорна діра менш масивна, ніж будь-яка інша, ідентифікована в ранньому Всесвіті. Мало того, вони легко "витрясли" ще дві чорні діри, які також знаходяться на меншій стороні та існували через 1 і 1,1 мільярда років після Великого вибуху. Вебб також ідентифікував одинадцять галактик, які існували, коли Всесвіту було від 470 до 675 мільйонів років. Докази були надані в дослідженні Webb’s Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS), проведеному під керівництвом Стівена Фінкельштейна з Техаського університету в Остіні. Програма поєднує високодетальні зображення Webb у ближньому та середньому інфрачервоному діапазоні та дані, відомі як спектри, усі вони були використані для цих відкриттів.

Глибоко подивіться на цей величезний ландшафт. Він був зібраний разом із кількох зображень, зроблених космічним телескопом Джеймса Вебба в ближньому інфрачервоному світлі, і він практично пульсує від активності. Праворуч від центру знаходиться група яскраво-білих спіральних галактик, які, здається, звиваються одна в одну. По всій сцені пронизують світло-рожеві спіралі, схожі на вертушки, що крутяться на вітрі. Яскраві зірки переднього плану, відтінені синім кольором, сповіщають про себе яскравими восьмикутними дифракційними шипами Вебба. Не пропустіть незвичайне видовище: у нижньому ряду знайдіть квадрат, другий справа. На її правому краю деформована блакитна галактика вбрана в блакитно-рожеві блискучі зоряні скупчення. Авторство: NASA, ESA, CSA, Стів Фінкельштейн (UT Austin), Мікаела Беглі (UT Austin), Ребекка Ларсон (UT Austin)

CEERS 1019 відрізняється не тільки тим, як давно він існував, але й тим, як відносно мало важить його чорна діра. Ця чорна діра має приблизно 9 мільйонів сонячних мас, що набагато менше, ніж інші чорні діри, які також існували в ранньому Всесвіті та були виявлені іншими телескопами. Ці гіганти зазвичай містять понад 1 мільярд разів більше маси Сонця – і їх легше виявити, оскільки вони набагато яскравіші. (Вони активно "їдять" матерію, яка світиться, обертаючись до чорної діри.) Чорна діра в CEERS 1019 більше схожа на чорну діру в центрі нашої галактики Чумацький Шлях, яка в 4,6 мільйона разів більша за масу. Сонця. Ця чорна діра також не така яскрава, як більш масивні бегемоти, виявлені раніше. Незважаючи на менші розміри, ця чорна діра існувала набагато раніше, що досі важко пояснити, як вона утворилася так швидко після виникнення Всесвіту. Дослідники давно знали, що менші чорні діри мали існувати раніше у Всесвіті, але лише коли Вебб почав спостерігати, вони змогли зробити остаточне виявлення.

Дані Вебба практично переповнені точною інформацією, тому ці підтвердження так легко витягти з даних. "Погляд на цей далекий об’єкт за допомогою цього телескопа дуже схожий на перегляд даних із чорних дір, які існують у галактиках поблизу нашої", — сказала Ребекка Ларсон з Техаського університету в Остіні, яка очолила це відкриття. «Є так багато спектральних ліній для аналізу!» Команда не тільки змогла визначити, які випромінювання в спектрі походять від чорної діри, а які від її головної галактики, вони також могли точно визначити, скільки газу поглинає чорна діра, і визначити швидкість утворення зірок у її галактиці.

Команда виявила, що ця галактика поглинає стільки газу, скільки може, водночас створюючи нові зірки. Вони звернулися до зображень, щоб дослідити, чому це могло бути. Візуально CEERS 1019 виглядає як три яскраві згустки, а не один круговий диск. "Ми не звикли бачити стільки структури на зображеннях на таких відстанях», — сказав член команди CEERS Джейхан Карталтепе з Рочестерського технологічного інституту в Нью-Йорку. «Злиття галактик може бути частково відповідальним за активізацію чорної діри цієї галактики, і це також може призвести до збільшення утворення зірок".

На малюнку показано виявлення найвіддаленіших активних надмасивних чорних дір, відомих наразі у Всесвіті. Їх ідентифікували за допомогою ряду телескопів як у космосі, так і на землі. Три були нещодавно ідентифіковані в дослідженні Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) космічного телескопа Джеймса Вебба.Авторство: NASA, ESA, CSA, Лія Хустак (STScI)

Опитування CEERS обширне, і є ще багато чого для вивчення. Член команди Дейл Коцевскі з коледжу Колбі в Вотервіллі, штат Мен, і команда швидко помітили ще одну пару маленьких чорних дір у даних. Перший, у межах галактики CEERS 2782, було найлегше вибрати. Немає жодного пилу, який закриває Веббу погляд на неї, тому дослідники могли відразу визначити, коли в історії Всесвіту існувала її чорна діра – лише через 1,1 мільярда років після Великого вибуху. Друга чорна діра в галактиці CEERS 746 існувала трохи раніше, через 1 мільярд років після Великого вибуху. Його яскравий акреційний диск, кільце, що складається з газу та пилу, яке оточує його надмасивну чорну діру, все ще частково затьмарене пилом. "Центральну чорну діру видно, але наявність пилу свідчить про те, що вона може лежати в галактиці, яка також люто викидає зірки", — пояснив Коцевскі.

Подібно до тієї, що знаходиться в CEERS 1019, ці дві чорні діри також мають «легку вагу» — принаймні в порівнянні з раніше відомими надмасивними чорними дірами на таких відстанях. Вони лише приблизно в 10 мільйонів разів перевищують масу Сонця. "Дослідники давно знали, що в ранньому Всесвіті повинні бути чорні діри меншої маси. «Вебб» — перша обсерваторія, яка може так чітко зафіксувати їх", — додав Коцевскі. "Тепер ми вважаємо, що чорні діри меншої маси можуть бути повсюди й чекати свого відкриття". До Вебба всі три чорні діри були занадто слабкими, щоб їх можна було виявити. «З іншими телескопами ці цілі виглядають як звичайні галактики, що утворюють зірки, а не як активні надмасивні чорні діри», — додав Фінкельштейн.

Чутливі спектри Вебба також дозволили цим дослідникам виміряти точні відстані до галактик у ранньому Всесвіті, а отже, й вік. Члени команди Пабло Аррабал Харо з NOIRLab NSF і Сейдзі Фудзімото з Техаського університету в Остіні ідентифікували 11 галактик, які існували через 470-675 мільйонів років після Великого вибуху. Мало того, що вони надзвичайно далекі, примітно те, що було виявлено так багато яскравих галактик. Дослідники припустили, що Вебб виявить менше галактик, ніж їх можна знайти на таких відстанях. "Я вражений кількістю дуже детальних спектрів віддалених галактик, які повернув Вебб", — сказав Аррабал Харо. "Ці дані абсолютно неймовірні".

У цих галактиках швидко утворюються зірки, але вони ще не настільки хімічно збагачені, як галактики, розташовані набагато ближче до дому. "Вебб був першим, хто виявив деякі з цих галактик", — пояснив Фудзімото. "Цей набір разом з іншими далекими галактиками, які ми можемо ідентифікувати в майбутньому, може змінити наше розуміння утворення зірок і еволюції галактик протягом всієї космічної історії", — додав він.

Це лише перші результати дослідження CEERS. "Досі дослідження об’єктів у ранньому Всесвіті були в основному теоретичними", — сказав Фінкельштейн. "Завдяки Веббу ми не тільки можемо бачити чорні діри та галактики на екстремальних відстанях, але тепер ми можемо почати їх точно вимірювати. Це величезна потужність цього телескопа". Можливо, у майбутньому дані Вебба також можуть бути використані для пояснення того, як утворилися ранні чорні діри, переглядаючи дослідницькі моделі того, як чорні діри росли та еволюціонували в перші кілька сотень мільйонів років історії Всесвіту.

Кілька початкових статей про  дані огляду CEERS  були прийняті  The Astrophysical Journal Letters:  «Відкриття CEERS надмасивної чорної діри, що збільшується 570 мільйонів років після Великого вибуху: ідентифікація прародителя масивних z > 6 квазарів», під  керівництвом Ларсона,  "Прихований Little Monsters: Spectroscopic Identification of Low-Mass, Broad-Line AGN at z > 5 with CEERS,"  під керівництвом Kocevski,  "Спектроскопічне підтвердження галактик, вибраних CEERS NIRCam, на z≃8−10”,  під керівництвом Arrabal Haro, та  “Спектроскопічне підтвердження CEERS обраних NIRCam галактик-кандидатів z ≳ 8 за допомогою JWST/NIRSpec: початкова характеристика їхніх властивостей",  під керівництвом Фудзімото.

Космічний телескоп Джеймса Вебба є головною у світі обсерваторією космічної науки. Вебб розгадає таємниці в нашій Сонячній системі, загляне в далекі світи навколо інших зірок і дослідить таємничі структури та походження нашого Всесвіту та наше місце в ньому. Webb — це міжнародна програма, яку очолює NASA разом зі своїми партнерами, ESA (Європейським космічним агентством) і Канадським космічним агентством.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 169 | Додав: admin | Теги: James Webb, чорна, Діра
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ