Сб, 2024-04-20, 11:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 24 » Намагаючись зробити суддів незалежними, призначатимуть їх безстроко
15:20
Намагаючись зробити суддів незалежними, призначатимуть їх безстроко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Конституційний суд визнав відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції "євроінтеграційний" законопроект про внесення змін до Основного закону про посилення гарантій незалежності суддів, запропонований президентом України Віктором Януковичем.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", це випливає з висновку КС, яке було ухвалено 19 вересня.

Законопроект передбачає забезпечення права внести зміни до Конституції, передбачивши право кожної особи на справедливий і гласний розгляд справи в розумні терміни незалежним неупередженим судом.

Крім того, в законопроекті передбачається внести зміни до Конституції і удосконалити порядок призначення та звільнення суддів. Пропонується, щоб суддя суду загальної юрисдикції призначався на посаду безстроково президентом України (пропонується скасувати первісний п'ятирічний термін призначення судді - ред.). При цьому закріплюється, що рішення глави держави про призначення суддів або звільнення їх з посад приймаються тільки відповідно до подання Вищої ради юстиції.

У законопроекті встановлюється, що у разі його схвалення судді судів загальної юрисдикції, призначені на посаду на 5-річний термін, отримають статус суддів, призначених безстроково.

Також пропонується вилучити з Конституції положення про термін повноважень генерального прокурора України.

У законопроекті пропонується надати Верховному суду України повноваження щодо забезпечення однакового застосування норм законодавства України всіма судами загальної юрисдикції. Також пропонується встановити, що згоду на затримання чи арешт судді надає Вища рада юстиції за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Також у Конституції пропонується змінити порядок припинення повноважень судді Конституційного суду у зв'язку із закінченням терміну повноважень, на який його було призначено. Пропонується також встановити, що граничний віковий термін перебування на посаді судді Конституційного суду підвищується до 65 років.

Крім того, в Конституції пропонується закріпити положення про те, що переведення судді можливо тільки за його згодою, а переведення до суду вищої інстанції здійснюється тільки на конкурсній основі.

У Конституції також пропонується змінити норму, що стосується повноважень і складу Вищої ради юстиції. Зокрема, пропонується встановити, що 12 з 20 членів Вищої ради юстиції будуть представляти судді, призначені З'їздом суддів України. З'їзд адвокатів, а також З'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових закладів буде призначати по 2 члени Вищої ради юстиції. Крім того, до складу Вищої ради юстиції за посадою увійдуть голова Конституційного суду, голова Верховного суду, голова Ради суддів України та генеральний прокурор. При цьому пропонується встановити, що генеральний прокурор не братиме участі в голосуваннях під час ухвалення рішень Вищою радою юстиції.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня отримала направлення до КС запропонованих главою держави змін до Конституції України в частині посилення гарантій незалежності суддів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 905 | Додав: adminA | Теги: суддів незалежними, безстроково
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ