Пт, 2024-04-26, 16:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 1 » NASA відзначає ювілей: цілі, завдання та досягнення
21:09
NASA відзначає ювілей: цілі, завдання та досягнення
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США, NASA, у вівторок, 1 жовтня, відзначає 55-річчя: американське космічне агентство було створено 1958 року як відповідь на космічні успіхи СРСР, який запустив перший штучний супутник Землі.

На честь свого ювілею NASA опублікувало своєрідний "to-do list", список вже виконаних цілей і завдань, а також план на майбутнє.

За 55 років NASA встигло відправити на Місяць 12 астонавтів: легендарними стали всі екіпажі програми "Аполлон", створеної за знаменитим "місячним" завданням президента США Джона Кеннеді. 12 людей, що літали на шести кораблях програми, досі залишаються єдиними "послами" людства на іншому небесному тілі. Це Ніл Армстронг, Базз Олдрін, Піт Конрад, Алан Бін, Алан Шепард, Едгар Мітчелл, Девід Скотт, Джеймс Ірвін, Джон Янг, Чарльз Дьюк, Юджин Сернан і Гаррісон Шмідт.

Шатли йдуть на пенсію: космічні човники і їхні біографії

- 12 років роботи на Міжнародній космічній станції (МКС): перший екіпаж потрапив на борт МКС 2 листопада 2000 року, ним командував астронавт NASA Вільям Шеперд. Відтоді на цій станції на навколоземній орбіті побували 139 астронавтів, зокрема 27 жінок. Зараз на МКС працюють американські астронавти Карен Найберг і Майк Хопкінс.

30 років польотів шатлів для будівництва МКС, ремонту телескопа Hubble ("Хаббл") і наукових експериментів: перший тестовий політ багаторазового космічного корабля за програмою Space Shuttle ("Спейс шатл") відбувся в 1981 році, а перший повноцінний - рік потому, це був човник Columbia ("Колумбія"). Програма була закрита через дорожнечу і у зв'язку з переорієнтацією NASA на нові завдання за межами навколоземного простору - в останній політ 8 липня 2011 року вирушив Atlantis ("Атлантіс").

Всього п'ять шатлів здійснили 135 польотів, два з яких закінчилися трагедіями: у січні 1986 року зруйнувався на старті Challenger ("Челленджер"), а в лютому 2003 року загинула на вході в атмосферу перед посадкою "Колумбія".

- Чотири марсоходи і чотири посадкових модулі на Марсі: NASA поки що залишається лідером за кількістю успішних марсіанських місій. Незважаючи на умовне "прокляття Марса" - приблизно дві третини всіх апаратів, відправлених до Червоної планети, не досягли своїх цілей - американському космічному агентству вдалося висадити на її поверхню в цілому вісім приладів. Це чотири марсоходи - Sojourner розміром з мікрохвильову піч, близнюки Spirit і Opportunity розміром з гольф-мобіль і "цікавий" Curiosity вагою в тонну, причому два з них працюють на Марсі й тепер. Модулі Viking-1 і Viking-2, Mars Pathfinder, який привіз на Червону планету перший марсохід, і Phoenix успішно завершили свої місії.

- Один апарат в міжзоряному просторі: мова, звичайно, йде про Voyager-1 ("Вояджер-1"), ветерана космічної доби. 12 вересня NASA офіційно оголосило, що вважає "Вояджер-1" таким, що покинув межі Сонячної системи - причому насправді це сталося ще в серпні 2012 року, але науковці обережно чекали додаткового підтвердження історичного факту.

- 20 літаків серії X: про ці експериментальні літаки - прототипи, використовувані для відпрацювання перспективних технологій, відомо не надто багато, більшість з них розроблялися і розробляються в обстановці суворої секретності. Серед них є як пілотовані, так і безпілотні. NASA зазвичай розробляє їх спільно з ВПС США і військово-космічними підрядниками.

- 16 супутників, які досліджують "нашу рідну планету" : серед них, наприклад, супутники дистанційного зондування "Терра" і "Аква" , багатофункціональний Suomi NPP і Aquarius, який досліджує Світовий океан і клімат Землі.

- Сім космічних апаратів для дослідження Сонця: головну зірку в житті всього людства вивчають, наприклад, обсерваторії SDO (Solar Dynamics Observatory) і SOHO, а також парні зонди STEREO, які в 2011 році представили перше в історії тривимірне зображення Сонця.

-1,8 тисячі інноваційних технологій, розроблених NASA для використання в космосі й на Землі.

У "списку справ" на майбутнє космічного агентства фігурують, наприклад , нові ракета-носій і корабель для подорожей за межі навколоземної орбіти - це система SLS і "Оріон", робота над якими вже провадиться, "ловля" астероїда для подальшого вивчення, запуск телескопа "Джеймс Вебб", який стане спадкоємцем легендарного "Хаббла", і початок роботи місій до Юпітера і Плутона - туди зараз прямують "Джуно" (Juno) і New Horizons.

"Ми плануємо відправити людей на Марс в 2030-х роках. Ми готуємося відправити зонд MAVEN до Марса і OSIRIS-REx до астероїда <... > Ми і далі дивитимемося на рідну планету з унікальної точки зору, з космосу, удосконалювати авіацію і розробляти інноваційні технології для всього людства. Залишайтеся з нами, буде ще цікавіше", - пише NASA.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: завдання та досягнення, NASA відзначає ювілей: цілі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ