Пт, 2024-04-19, 00:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Серпень » 15 » Нащо Трамп вчить Путіна будувати уявні ядерні ракети - побрехеньки президентів
09:16
Нащо Трамп вчить Путіна будувати уявні ядерні ракети - побрехеньки президентів
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Побрехеньки президентів: Нащо Трамп вчить Путіна будувати уявні ядерні ракети

Ситуація з вибухом під Северодвінськом в черговий раз демонструє, що заяви Путіна про передові збройні розробки є відвертою фантастикою. Цікаво, що в цей конкурс побрехеньок вчора активно включився Дональд Трамп. Тепер цілком можна сподіватись, що розробку ядерних двигунів відновлять і в США

Вибух на російському військовому полігоні "Ненокса" під Северодвінськом – і наступне короткочасне радіоактивне забруднення довколишнього простору – залишили по собі більше питань, ніж відповідей.

Російська сторона висунула версію про те, що внаслідок детонації вибухнув двигун нової крилатої ракети морського базування, а витік радіоактивних матеріалів трапився внаслідок руйнування "маломірного енергетичного джерела". Простіше кажучи – так званої "ядерної батарейки", яка виконує ті самі функції, що й звичайна батарейка чи акумулятор, тільки може робити це впродовж десятків років. Кількість ізотопів у таких батарейках обчислюється міліграмами в найменших – і сотнями грамів у найбільших виробах.

Натомість у західних ЗМІ – зокрема, в The New York Times з посиланням на дані розвідки США стверджують, що вибух під Северодвінськом стався в процесі випробування прототипу крилатої ракети з ядерною руховою установкою "Буревісник". Про створення якої, якщо хто забув, президент Росії Володимир Путін заявив під час виступу перед Федеральними зборами 18 березня 2018 року.

Знову-таки за даними західних ЗМІ, станом на 1 лютого 2019 року, американській розвідувальній спільноті було відомо про тринадцять випробувань "ядерної ракети", з яких тільки одне завершилося "частковим успіхом".

І якщо повірити цим даним американської розвідувальної спільноти, картина виходить прецікава.

По-перше, російський президент, фактично, збрехав про нібито готовність ядерної крилатої ракети. Оскільки за півтори роки після заяви ракету тестують, помітимо, не військові, а вчені-ядерники. Це означає, що виріб перебуває в стані розробки, а не офіційних випробувань перед можливим початком виробництва. Саме на стані розробки й була похована ідея ракет із ядерними двигунами в СРСР та США пів століття тому.

Втім, до специфічних стосунків російського президента із реальністю нам не звикати. Цікавіше інше. Учора ввечері катастрофу прокоментував президент США Дональд Трамп, який, в свою чергу, написав: "Сполучені Штати багато засвоїли після вибуху ракети на Росії. У нас є схожі, але більш досконалі технології. Вибух російського "Скайфолу" (такою є кодова назва російської гіпотетичної ядерної ракети у НАТО – ред.) змусив людей турбуватися про повітря поруч з об'єктом і далеко за його межами".

У такий спосіб, чинний президент США склав достойну конкуренцію своєму російському колезі. Із тієї простої причини, що американські "більш досконалі" технології мають дуже багато спільного із російськими. Зокрема, той факт, що і у США, і на Росії розробка ядерних ракетних двигунів була припинена в 70-х роках минулого століття після серії невдач. Зокрема, в 1972 році Конгрес повністю припинив фінансування і реалізацію проекту NERVA/Rover – як через реальну загрозу руйнування експериментальних реакторів, так і через фактичну відсутність потреби у цьому типі двигунів.

У такий спосіб Володимир Путін похвалився "передовою ракетою", яка не літає. Коли ракету спробували запустити – вона вибухнула, прихопивши з собою на той світ півдесятка вчених атомників. А президент США, коментуючи подію, похвалився "передовими технологіями" півстолітньої свіжості.

Всі ці химерні тілорухи очільників Росії та США ніяк не пов’язані із реальною обороноспроможністю їхніх країн. Бо навіть десятої частки наявних ядерних арсеналів, загалом, достатньо для того, щоби якщо й не знищити планетарну цивілізацію, то відкинути її на століття назад.

Натомість нинішні заяви керівників Росії та США пов’язані радше із дещо хворобливим бажанням похвалитися "проривними військовими технологіями", імітуючи напруження часів реальної холодної війни. Бо як Володимир Путін відчуває дивне замилування і власну меншовартість перед радянськими генсеками, так і Трамп нерідко поводиться, як карикатурна копія Рональда Рейгана.

Але зі всього цього театру абсурду можуть бути й позитивні наслідки. Хоча б тому, що коли вперше стало відомо, що Росія відновила розробку ядерних двигунів, НАСА на наступний рік отримало від Конгресу близько 100 мільйонів доларів на "відновлення досліджень" у аналогічній сфері.

А зараз, після заяви Трампа, до зусиль в цьому напрямку, ймовірно, долучиться і виконавча влада США. Хтозна, як там вийде з двигунами для крилатих ракет, але давня мрія космічного відомства США – потужні і компактні ядерні реактори для далеких космічних польотів – завдяки потоку бюджетного фінансування може стати ближчою.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 399 | Додав: adminA | Теги: Трамп, побрехеньки президентів, уявні ядерні ракети, Путін
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ