Вт, 2024-04-23, 22:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 8 » Настав час відновити націонал-територіальну автономію кримських татар, вважає Джемільов
22:51
Настав час відновити націонал-територіальну автономію кримських татар, вважає Джемільов
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемільов вважає, що в Криму має бути створена націонал-територіальна автономія кримських татар. Про це він заявив в інтерв'ю "Главреду".

"Йдеться про відновлення того статусу, який був до депортації. У 1921 році автономія в Криму була утворена з тієї причини, що там проживав корінний народ — кримські татари. Після депортації кримськотатарського народу в 1944 році, природно, ця автономія була ліквідована. Тепер народ повернувся, і постає питання про відновлення автономії", - заявив Джемільов.

"У першу чергу, мова корінного народу має бути однією з функціонуючих офіційних мов Автономної Республіки Крим. І, як було до депортації, має бути забезпечене адекватне представництво корінного народу в структурах влади, а зараз спостерігається жорстка дискримінація. Ну і, зрозуміло, вжиті заходи щодо захисту культури, мови, історичних цінностей корінного народу. Яких-небудь привілеїв для кримських татар у цій автономії не передбачається, і ми самі будемо проти будь-яких привілеїв, оскільки будь-які привілеї за національною ознакою ведуть до деградації народу", - додав голова Меджлісу.

У відповідь на питання про можливу зміну адміністративно-територіальних кордонів у зв'язку зі створенням такої автономії, Джемільов сказав: "Зрозуміло, не йдеться про територію колишнього Кримського ханства в межах 17-го століття з включенням Хаджибея (Одеси), Очакова і аж до Дарницького району Києва".

Крім того, Джемільов гадає, що в дестабілізації кримської в Криму зацікавлена як Росія, так і "деякі сили" в Україні.

"Я вважаю, що деяким силам, як усередині країни, так і за її межами, дуже треба, щоб в Україні завжди була якась проблема, щоб країна не могла вести свою незалежну політику. І ці проблеми весь час будуть створюватися, повірте мені. При Ющенкові було ясно, що, чим більше проблем на території України, тим більше це прийнятно для нашого великого сусіда. Зараз начебто Росія не має бути зацікавлена в тому, щоб створювати напругу в Україні, адже їм вже здали все, що можна було здати. Начебто і базування Чорноморського флоту Росії продовжили, і росіяни домоглися всіх привілеїв, яких тільки можна добитися в суверенній країні, але, в той же час, триває інформаційна війна проти кримських татар, бо так вийшло, що найбільш організована сила, що протидіє російському сепаратизму в Криму — це кримські татари", - констатував він.

Раніше Джарти звернувся з відкритим листом до Джемілєва, в якому просить його переконати кримських татар, які самовільно захопили землю, добровільно звільнити ділянки, оскільки самозахоплення заважають соціально-економічному розвитку регіону і є дестабілізуючим чинником міжнаціональної згоди.

Проте Джемілєв стверджує, що самозахоплення кримських татар становлять близько 17% загальної кількості самовільно зайнятої землі в регіоні.

У свою чергу, лідер "За Україну!" В'ячеслав Кириленко вважає, що Джарти своєю заявою щодо захоплення земель кримськими татарами нагнітає напруження на півострові.

А самого Джемільова висунули на здобуття Нобелівської премії миру.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 869 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ