Пт, 2024-04-26, 07:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 16 » Науковці довели, що по голосу чоловіка можна визначити його силу
16:33
Науковці довели, що по голосу чоловіка можна визначити його силу
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/


Звучання голосу чоловіка дає змогу стороннім людям досить точно визначити ступінь його фізичної підготовленості й агресивності, що, ймовірно, допомагало оцінити суперника на ранній стадії еволюції людей. Про це повідомляється у статті дослідників, опублікованій в журналі Proceedings of Royal Society B, передає РИА "Новости".
Науковці не змогли встановити, який саме параметр звучання мови є індикатором фізичної сили володаря того або іншого голосу, проте зуміли показати, що із завданням оцінки фізичних даних чоловіка однаково добре справляються як жінки, так і чоловіки, які належать до абсолютно різних культурних груп.

У своїй роботі група дослідників під керівництвом Аарона Села з Каліфорнійського університету провела роботу з добровольцями зі США, румунськими студентами, товариствами мисливців і збирачів з Болівії, аргентинськими фермерами, кожному з яких на своїй рідній мові треба було вимовити коротку і емоційно незабарвлену фразу: "Це експеримент, кінець зв'язку".

Після цього друга група добровольців, що складається з чоловіків і жінок тих же культурних і етнічних груп мала спробувати на підставі звучання голосу визначити ступінь фізичної підготовленості чоловіків та їхньої агресивності за шкалою від одного до семи. Ці дані потім порівнювалися з результатами незалежної оцінки фізичної сили і агресивності чоловіків, проведеної дослідниками заздалегідь за допомогою силових вправ і психологічних тестів.

З подивом для себе науковці виявили, що майже в половині випадків добровольцям вдавалося точно визначити ступінь фізичної підготовленості чоловіків, що набагато вище за статистичну вірогідність простого вгадування. Як показали подальші експерименти, оцінка фізичної сили чоловіка за голосом виявилася майже так само точною, як і при побіжному погляді на його тіло і обличчя, причому ступінь агресивності визначити по голосу виявилося навіть простіше, ніж за допомогою візуального огляду.

"Ці результати показують, що існують якісь параметри голосу, які дозволяють визначити силу і агресивність людини, які не можна виявити при візуальному огляді фотографій. Вони вказують на те, що в ході еволюції люди навчилися використовувати цю інформацію", - пишуть автори дослідження у своїй статті.

Які саме акустичні параметри дозволяють людям скласти враження про силу і агресивність володарів того чи іншого голосу, науковці з'ясувати не змогли.

"Ми не змогли це визначити зовсім не тому, що погано старалися: ми вивчили внесок висоти тону голосу, швидкості мови, гучності, зсуву тону і варіацій гучності, а також найнижчого тону. Жоден з цих параметрів не дає змоги достеменно передбачити силу володаря голосу", - сказав Селл.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1340 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ