Пт, 2024-03-29, 16:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 17 » Науковці довели зв'язок між змінами клімату та важливими історичними подіями
15:28
Науковці довели зв'язок між змінами клімату та важливими історичними подіями
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Міжнародна група науковців на чолі з кліматологом Ульфом Бунтгеном зі швейцарського Федерального дослідного інституту лісу, снігу та ландшафту встановила зв'язок між змінами клімату в Європі і розквітом та крахом людського суспільства і цілих імперій, повідомляє Кореспондент.

Такого висновку вчені дійшли, проаналізувавши деревні річні кільця. Це дослідження тривало останні два з половиною роки, науковці зібрали дані з дев'яти тисяч деревних артефактів. "Озираючись на останні дві з половиною тисячі років, ми бачимо приклади, коли кліматичні зміни впливали на людську історію", - пояснює Бунтген.

У своїй роботі доктор Бунтген і його колеги використовували систему, створену іншими фахівцями за допомогою даних, які вони отримують з матеріалів, що виявляють під час всіляких розкопок.

З'ясувалося, що періоди, коли літо було теплим і вологим, збігаються з історичними періодами відносного процвітання європейських цивілізацій - Риму на рубежі епох (від Октавіана Августа до династії Северів) і Західної Європи періоду Високого Середньовіччя (XI-XIV століття). Період занепаду Римської імперії, що почався з кризи III століття (економічний занепад, громадянські війни і кілька розколів імперії) збігається з відносно холодним і посушливим періодом. Зміна клімату негативно позначилася на сільському господарстві - основі римської економіки.

Додаткове підтвердження отримала і версія, що Велике переселення народів III-VII століть (масові міграції германських, слов'янських, тюркських та інших племен) також було пов'язано з несприятливими кліматичними змінами у них на батьківщині.

Для істориків і археологів висновки групи Бунтгена не містять нічого принципово нового: наукові уявлення про роль глобального похолодання в загибелі Римської імперії і глобального потепління в розквіті середньовічної Європи сформувалися на підставі письмових джерел ще в XVIII-XIX століттях. Однак дослідження становить інтерес як природниче підтвердження цієї теорії на підставі аналізу великого емпіричного матеріалу.

Раніше повідомлялося, що зміна клімату справді може призвести до частіших і потужніших екстремальних погодних явищ, тому необхідно далі інвестувати в інфраструктуру спостережень, яка дозволить вивчати ці явища.

У свою чергу, експерти британської Метеорологічної служби стверджують, що глобальне потепління в останні десятиліття наростає швидше, ніж прогнозувалося раніше. У доповіді Метеорологічної служби, зокрема, зазначається, що температура поверхні моря була останнім часом вища, ніж вважалося. Заниження показників відбулося через зміну способу оцінки температур після 2000 року. Нові дані значно збільшують масштаби потепління, зафіксованого дослідниками за останнє десятиліття.

Тим часом фахівці з Нового Університету Південного Уельсу (Сідней) дійшли висновку, що через 300 років мегаполіси стануть непридатними для життя. Через глобальні зміни клімату температура і вологість у найбільших містах світу досягнуть таких високих показників, що люди просто не зможуть існувати в "нових" умовах.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1391 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ