Чт, 2024-04-25, 11:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 29 » Науковці пояснили, у чому криється підступний ефект кокаїну
11:21
Науковці пояснили, у чому криється підступний ефект кокаїну
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Вчені з'ясували: кокаїн впливає на вироблення гамма-аміномасляної кислоти, яка, у свою чергу, розгальмовує дофамінові нейрони. Раніше вважалося, що наркотик безпосередньо впливає на механізми природного захоплення дофаміну. Цим і обумовлений зовнішній "позитивний" ефект наркотику, який чинить на організм (ейфорія, посилення розумової активності та фізичної витривалості, приплив енергії, зниження потреби у сні та їжі).

Однак принцип впливу кокаїну на дофамінові нейрони залишався неясним. Група вчених під керівництвом Христини Бокліш з університету Женеви розкрила механізм дії наркотику на нервову систему людини. З результатами роботи дослідників можна ознайомитися в журналі Science, пише Газета.Ru.

Науковці з'ясували : дійсно, концентрація дофаміну підвищується після ін'єкцій кокаїну, проте припущення про те, що наркотик впливає безпосередньо на дофамінові нейрони, не підтвердилося. Однак дослідники зрозуміли інший факт: кокаїн викликає потенціацію (підвищення ефективності фізіологічних механізмів після періоду попередньої активності) гамма - аміномасляної кислоти (ГАМК).

Під впливом кокаїну ГАМК втрачає свою основну функцію - роль "гальма " для збуджуючих нейромедіаторів, до яких належить і дофамін. Внаслідок цього і підвищується його концентрація.

На думку дослідників, відкриття Христини Бокліш може допомогти при лікуванні кокаїнової залежності і при запобіганні синдрому відміни.

Раніше науковцям вдалося виявити, що споживання кокаїну призводить до збільшення кількості нових дендритних шипиків. Дендрити (від грецького слова δένδρον, "дерево") грають для нейрона роль вхідних контактів, причому електрохімічні сигнали від інших клітин може сприймати не вся поверхня відростка, що відгалужується. На поверхні дендритів є дільниці з великою кількістю рецепторів, які носять назви дендритних шипиків.

Формування дендритних шипиків ( а також поява нових нейронів і молекулярні зміни у старих) є характерним для мозку, який стикається з новою інформацією . У світлі вже наявних даних науковці пов'язують виявлений ними ефект зовсім не зі здатністю кокаїну стимулювати або "покращувати" роботу мозку на клітинному рівні. На думку авторів відкриття, поява нових дендритних шипиків вказує на нейробіологічний фундамент формування наркотичної залежності. Залежність виникає за рахунок механізмів, які почасти нагадують нормальне навчання.

Різниця між запам'ятовуванням нової інформації та кокаїновою залежністю полягає в тому, що кокаїн провокує набагато серйозніші зміни. За рахунок цього сформовані під дією наркотику нейронні мережі виявляються значно сильнішими від тих, що виникають у нормальних умовах. Це пояснює зниження з часом у кокаїністів рівня мотивації: кокаїнове "збудження від новизни" переважує нейробіологічні зміни, створювані будь-якими не пов'язаними з наркотиком подіями.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 997 | Додав: adminA | Теги: підступний ефект кокаїну, науковці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ